LIFESTYLE

Experiment: ce se întâmplă cu organismul dacă în casă aveți temperaturi de sub 18 grade. Temperaturile ”aparent blânde” pot deveni mortale

Experiment ce se întâmplă cu organismul dacă în casă aveți temperaturi de sub 18 grade. Temperaturile aparent blânde pot deveni mortale

Ce se întâmplă cu organismul la temperaturi de sub 18 grade. James Gallagher, prezentator Inside Health, de la BBC Radio 4 a participat la un experiment la rece: a stat într-o cameră cu temperatura de 10 grade Celsius. Gallagher descrie într-un articol BBC ce a însemnat această experiență. „Pare blând, dar este o adevărată provocare fiziologică”, i-a spus profesorul Damian Bailey, de la Universitatea din South Wales. Este cel care l-a invitat în laboratorul său, pentru a explora impactul locuințelor reci asupra corpului nostru și de ce aceste temperaturi aparent blânde pot deveni mortale.

„Am fost sceptic când mi s-a cerut să particip la un experiment la rece, care a avut loc la doar 10 grade Celsius. Pentru mine, asta este blând, nici pe departe aproape de îngheț și cu siguranță nu este o explozie arctică. Credeam că ar trebui să fie mult mai frig înainte de a pune la încercare organismul. M-am înșelat”, notează Gallagher.

Ce se întâmplă cu organismul la temperaturi de sub 18 grade. În contextul economiei, multă lume nu-și încălzește locuința

„Zece grade este temperatura medie la care vor trăi oamenii, dacă nu își permit să își încălzească locuințele”, a spus profesorul Bailey. O temperatură care are un impact profund asupra inimii, plămânilor și creierului.

Știința ne spune că 18 grade Celsius este punctul de cotitură… corpul lucrează acum pentru a apăra această temperatură centrală”, explică profesorul Bailey.

În continuare, prezentatorul TV explică rezultatele experimentului.

”Degetele mele devin albe și se simt reci. Vasele de sânge din mâinile mele se închid – ceea ce se numește vasoconstricție – pentru a păstra sângele cald pentru organele mele critice. Primul meu fior se manifestă la 11,5 grade Celsius, când mușchii încep să se agite pentru a genera căldură”, descrie Gallagher pentru BBC.

Bărbatul spune că se simte „inconfortabil”. Asta pentru că la 10 grade, corpul lucrează din greu, explică profesorul Bailey.

Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente iarna

Dar corpul reporterului își atinge obiectivul principal de a-i menține temperatura stabilă – doar că trebuie să facă mai mult efort pentru asta. Inima îi bate mai repede și tensiunea arterială crește.

„Această creștere a tensiunii arteriale este un factor de risc pentru un accident vascular cerebral, este un factor de risc pentru un atac de cord”, spune profesorul Bailey. Sângele în sine se schimbă, de asemenea, „astfel încât devine ca un fel de melasă”, spune profesorul Bailey, iar acest sânge mai gros și mai cleios crește și el riscul unui blocaj periculos. Acesta este motivul pentru care atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente iarna, notează BBC.

Frigul favorizează și virusurile  Este mai ușor pentru virusuri să se răspândească, deoarece este mai probabil să ne întâlnim cu alți oameni în interior, cu ferestrele închise și fără aer proaspăt care să alunge virusurile, arată BBC. De asemenea, frigul face ca virusurile să supraviețuiască mai ușor în afara corpului, iar aerul rece conține mai puțină umiditate care reține virusurile. Aerul uscat permite virusurilor să călătorească pe distanțe mai mari, spune, pentru BBC, profesorul Akiko Iwasaki, imunobiolog la Universitatea Yale.

Cum reziști la temperaturi sub 18 grade în casă

Profesorul Bailey spune că „este ca și cum ne-am pregăti pentru o expediție de alpinism”.

Sfaturile sale sunt următoarele: concentrați-vă asupra hainelor care asigură o bună izolare, cum ar fi cele din lână; mănușile și șosetele călduroase sunt mai importante decât o căciulă (dar și o căciulă de lână va fi de ajutor); schimbați alimentele cu o dietă mai bogată în carbohidrați; generați mai multă căldură corporală mișcându-vă și nu doar stând pe scaun și uitându-vă la televizor.