Ratele românilor nu vor fi afectate de taxarea băncilor. Cel puțin așa promite premierul Marcel Ciolacu care răspunde astfel avertismentului reprezentanților mediului de afaceri. Aceștia din urmă au semnalat faptul că dobânzile și prețurile vor crește prin aplicarea măsurilor de suprataxare a băncilor și companiilor.
Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări românilor că nu vor fi afectați de viitoarea taxă de 1% din cifra de afaceri aplicată băncilor. Aceasta nu va duce la creșterea dobânzilor, spune șeful executivului care precizează că acest aspect a fost discutat deja de ministrul Finanțelor cu reprezentanții băncilor.
“Cum le răspund? Cred că prin ’92 când activam în zona privată primul meu împrumut a fost cu 158% asta era dobânda de atunci și am supraviețuit. Nu are nicio legătură cu dobânda de referință. Acuma să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mărit dobânda de referință din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte știu eu, domnul ministru al Finanțelor a avut o discuție toți reprezentanții sistemului bancar și au convenit niște lucruri foarte concrete, nu va duce la creșteri de dobânzi. Creșterile de dobânzi de obicei duc în urma inflației.”, a spus premierul Ciolacu.
De asemenea, Marcel Ciolacu e convins că viitoarea taxă nu va afecta prea mult băncile și nu va duce la creșteri de prețuri.
“Nu cred că o să terminăm băncile cu această suprataxare. N-are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc, atât la medicamente, cât și la produsele alimentare a rămas TVA-ul 9%. Eu cred că au crescut suficient produsele. Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă. Mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere, dar eu nu cred că e cazul.”, a adăugat premierul.
Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme active în România, îl contrazice pe premier. Oamenii de afaceri consideră că că pachetul de măsuri fiscale lansat marți în dezbatere publică pune 85% din efort pe mediul privat, deoarece vrea să strângă venituri de 100 de miliarde lei în plus, dar să facă economii de numai 16 miliarde lei, până în 2028, conform Economedia.
Totodată, patronatele afirmă că taxa de 1% pe cifra de afaceri se va transfera în prețuri și va reduce investițiile. Companiile spun că unele măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp de adaptare și vor crea blocaje în anumite industrii.
În plus, mulți economiști au explicat la rândul lor că băncile vor transfera noua taxa în dobânzile plătite de cei care iau credite.
„Această impozitare va fi transferată în mod direct și integral pe dobânzile pe care le percep băncile față de clienții lor. Aceasta înseamnă că, de fapt, rata va crește cu 1% pentru aceste dobânzi, iar pentru cineva care are în față 30 de ani acest 1%, presupunând că taxa va rămâne în vigoare, va însemna o sumă importantă adăugată la dobândă pentru un credit de 100.000 de euro, să spunem, adică pentru un apartament cu două-trei camere la bloc.” a declarat analistul economic Cristian Păun pentru Europa Liberă.