LIFESTYLE

Ce trebuie să faci în caz de furtună. Sfaturi venite direct de la Departamentul Situații de Urgență

Ce trebuie să faci în caz de furtună. Sfaturi venite direct de la Departamentul Situații de Urgență

Ce trebuie să faci în caz de furtună, îți punem acum, iar sfaturile vin direct de la reprezentanții Departamentului Situații de Urgență. Din cauza numărului tot mai mare de avertizări meteo, coduri de vijelii, grindină, descărcări electrice, specialiștii antrenați să gestioneze cele mai dificile situații au întocmit un set de reguli pe care, cu toții, ar trebui să le știm.

Vremea capricioasă din ultima perioadă ne-a stricat planurile multora dintre noi, însă, important este să fim informați petru că există pericolul ca pe lângă planuri, aceste capricii să devină extrem de periculoase și să ne pună viața în pericol, la propriu.

Ce trebuie să faci în caz de furtună. Sfaturi venite direct de la Departamentul Situații de Urgență

Specialiștii au împărțit ghidul de bună purtare în caz de furtună în două seturi, fiecare aplicabil în funcție de situație. Iată despre ce este vorba.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Prognoza meteo ANM lunară. Vești importante pentru românii care au concediu. Cum va fi vremea până în iulie?

Înainte de furtună

Îndepărtează copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
Aplică regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numări până la 30 înainte de a auzi un tunet.
Rămâni în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.
Întrerupe orice activitate în aer liber.
Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.
Închide ferestrele şi uşile.
Evită duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.
Deconectează aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul furtunii

Așază-te ghemuit la pământ. Pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu contactul cu pământul.
Nu te întinde pe pământ.
Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.

 

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele