#secretstory

Cele mai ciudate lucruri care s-au spus despre Nicolae și Elena Ceaușescu. Cât era mit și cât adevăr

Cele mai ciudate lucruri care s-au spus despre Nicolae și Elena Ceaușescu. Cât era mit și cât adevăr

Graniţe între judeţe, metrou secret, haine purtate o singură dată, partide de vânătoare trucate, mâncare gustată de securişti sunt doar o parte dintre cele mai ciudate lucruri care s-au spus despre Nicolae și Elena Ceaușescu. Parte erau mituri, dar istoricii susţin că unele chiar s-au adeverit, după revoluţie.

Se spunea că Nicolae Ceaușescu obişnuia să poarte un costum doar o singură dată, că îşi punea securiştii să guste mâncarea pentru a fi sigur că nu există niciun pericol de îmbolnăvire sau de otrăvire sau că el împreună cu Elena ar fi avut conturi bancare în străinătate, unde îşi păstrau banii pentru o eventuală evadare.

Cele mai ciudate lucruri care s-au spus despre Nicolae și Elena Ceaușescu. Obsedat de sănătate

”Ceauşescu era obsedat de siguranţa lui şi de sănătatea lui, asta este un lucru cert. Se ferea de un potenţial atac rus prin care sovieticii să încerce să-l îndepărteze de la putere, vezi exemplul Iugoslaviei. O bună parte din miturile care circula s-au adeverit. Nu avea însă conturi în străinătate, se pare ca nu s-a aşteptat niciodată la o mişcare populară”, explică istoricul Dan Falcan.

Un mit era cel al motivului pentru care Ceaușescu era bâlbâit. Se spunea că nu vorbea bine din cauza faptului că fusese torturat la închisoarea Doftana, dar s-a dovedit a fi o simplă propagandă a Securităţii.
Cu toatea astea, cuplul Ceauşescu ar fi fost unul destul de sec, rece, care nu a lăsat loc de foarte multe inventivitate la nivel de mit.

”Se ştia că sunt inculţi, că erau obsedaţi de securitate, de spionaj, dar cam atât. S-a vorbit de tuneluri, de canale subterane, dar s-au dovedit a fi reale”, mai adaugă istoricul.

Case de protocol nefolosite și papuci lustruiți

Au circulat multe povești și despre vizitele din întreaga ţară ale cuplului Ceauşescu. Chiar şi astăzi oamenii îşi amintesc despre discuţiile care se purtau, în şoaptă, despre dictator şi soţia lui.

Una dintre poveştile locale despre soţii Ceauşescu este aceea a vestitelor case de protocol existente în judeţul Tulcea. Spre exemplu, casa de la ieşirea din municipiu, cunoscută drept vila Moruzov, ar fi fost una dintre destinaţiile favorite ale Ceauşeştilor. Oamenii spun,însă, că este numai una dintre casele de protocol ridicate de dictator dintr-o ambiţie personală, dar unde nu a dormit niciodată.

Nemţenii îşi amintesc în detaliu care erau preferinţele tovarăşilor şi  cum se planificau vizitele lor în fabrici. Şeful de stat al Republicii Socialiste România provenea dintr-o familie de oameni simpli, din Scorniceşti, judeţul Olt.

Pentru că meseria lui de bază era cea de cizmar, se spune că la fiecare vizită în fabricile din Neamţ obişnuia să privească papucii oamenilor. “La întrunirile pe care le aveam înainte de vizita soţilor Ceauşescu în fabrică ni se dădeau salopete noi şi ni se atrăgea atenţia să venim cu papucii lustruiţi”, îşi aminteşte Dan Apopei, un romaşcan care a lucrat la fosta Întreprindere Mecanică Roman.

Partide de vânătoare trucate cu lunetişti

Bistriţa-Năsăud a fost una dintre destinaţiile preferate ale soţilor Ceauşescu, cabana Dealul Negru reprezentând oaza lor de relaxare.

Cei care au avut contact cu soţii Ceauşescu spun că Elena era geloasă urmărindu-l mereu pe soţul său, pe care-l însoţea peste tot. Nici obsesia lui Nicolae Ceauşescu pentru securitate şi pentru cantitate în general nu este uitată. Cel mai des, soţii Ceauşescu poposeau la cabana de vânătoare Dealul Negru. Cei care l-au servit şi în acea perioadă îşi amintesc faptul că Ceauşescu dorea mereu să îşi confirme calităţile în faţa supuşilor, chiar dacă acestea erau inexistente.

De exemplu la partidele de vânătoare, cei care împuşcau urşii cu care mai apoi se lăuda Ceauşescu erau lunetiştii.

Parabolicele care au scos-o din minți pe Elena Ceaușescu

În ultimii ani ai regimului comunist, sute de familii din municipiul Deva aveau acces la posturile de televiziune occidentale, cu consimţământul tacit al Securităţii, potrivit ultimului şef al acestei instituţii din anii 1980, din judeţul Hunedoara, Lucian Văceanu.

Colonelul trecut în rezervă Lucian Văceanu a relatat, în revista Vitralii, a fostelor cadre din SRI, cum a început nebunia antenelor parabolice ilegale dinainte de 1989 şi ce reacţie a avut Elena Ceauşescu la vederea lor, în timpul ultimei vizite a cuplului Ceauşescu în judeţul Hunedoara.

Potrivit fostului securist, în 20 martie 1989, cu o seară înainte de vizita cuplului Ceauşescu în judeţul Hunedoara, în municipiul Deva angajaţii primăriei şi chiar primarul Ilie Lavu au bătut la uşile localnicilor, pentru a-i avertiza să ascundă parabolicele de la balcoane, însă o parte dintre deveni nu s-a conformat.

Antenele îndreptate spre vest au înfuriat-o la culme pe Elena Ceauşescu, iar aceasta a cerut măsuri imediaate pentru îndepărtera lor. Mai mult, spune Văleanu, soţia fostului dictator ar fi constatat că elicopterul prezidenţial nu ar fi putut ateriza în Deva, din cauza firelor trase de la un apartament la altul.

Chiar şi şeful Securităţii din judeţ avea astfel de instalaţii, potrivit propriei mărturisiri.