Cine e oligarhul care vrea să reconstruiască Mariupol. Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, care în trecut intrase în conflict cu președintele Zelenski, se angajzează să contribuie la reconstruirea orașului distrus de la Marea Azov.
Ahmetov, care este și patronul Sahtior Donetk, a fost acuzat în trecut că ar avea legături cu Rusia, dar, după declanșarea războiului din Ucraina, a reacționat dur împotriva regimului lui Putin, scrie presa internațională.
În noiembrie anul trecut, a izbucnit un conflict deschis între președintele Volodimir Zelenski și cel mai bogat om de afaceri al Ucrainei. Motivul a fost semnarea de către Zelensky a așa-numitei legi asupra oligarhilor, notează o analiză a Centrului pentru Studii Estice. Actul a introdus conceptul juridic de oligarh, dar și anumite restricții pentru astfel de persoane
Ca răspuns, canalele de televiziune ale lui Ahmetov, inclusiv cel mai popular din Ucraina, au început să-l atace pe președinte și să-și promoveze rivalii politici.
Cel mai bogat om de afaceri al Ucrainei s-a angajat să ajute la reconstruirea orașului asediat Mariupol, transmite Reuters. Milionarul deține două mari uzine de oțel în oraș, despre care spune că vor concura din nou la nivel global.
Acesta a adăugat că țara sa va avea nevoie de un program internațional de reconstrucție fără precedent.
Deocamdată, compania sa, Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, a anunțat că nu își poate livra contractele de aprovizionare. “Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean”, a spus Akhmetov pentru Reuters.
Vineri, Metinvest a declarat că nu va funcționa niciodată sub ocupația rusă și că asediul Mariupol a dezactivat mai mult de o treime din capacitatea de producție metalurgică a Ucrainei.
Ahmetov s-a întors în țară pe 23 februarie și a fost acolo de atunci.
“Ambiția mea este să mă întorc la un Mariupol ucrainean și să implementez planurile noastre (noi de producție), astfel încât oțelul produs de Mariupol să poată concura pe piețele globale ca înainte”, a spus omul de afaceri.
„Sunt încrezător că, fiind cea mai mare afacere privată a țării, CSM va juca un rol cheie în reconstrucția postbelică a Ucrainei”, a spus el, citând oficialii spunând că prejudiciul cauzat de război a ajuns la 1 trilion de dolari.
„Cu siguranță vom avea nevoie de un program internațional de reconstrucție fără precedent, un Plan Marshall pentru Ucraina”, a spus el, referindu-se la proiectul de ajutor al SUA care a ajutat la reconstrucția Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial.