WORLD

Comorile culinare ale UE sunt în pericol. Ce se întâmplă cu brânzeturile de renume mondial din Franța și cu jambónul spaniol

Comorile culinare ale UE sunt în pericol. Ce se întâmplă cu brânzeturile de renume mondial din Franța și cu jambónul spaniol
Foto: Gurmand.ro

Comorile culinare ale UE sunt în pericol. Fermierii care produc alimente premium, cum ar fi parmezanul sau brânza Raclette, se luptă să respecte regulile stricte de producție impuse de blocului comunitar al UE ca urmare a secetei din acest an, notează Politico Europe.

De la brânzeturile de renume mondial din Franța până la jambónul spaniol, cele mai profitabile exporturi de alimente de pe continent sunt supuse unor mari presiuni. Seceta intensă, despre care oamenii de știință spun că ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, a afectat tot felul de recolte din Europa, inclusiv recoltele de cereale, legume, miere și vin.

În plus, valul de secetă a pus în pericol și producția de specialități regionale din Europa ce sunt protejate de atestatul UE care le certifică calitatea și caracterul lor tradițional, ceea ce le face să aibă un preț mai mare decât media alimentelor.

Comorile culinare ale UE sunt în pericol. Câți bani au produs doar anul trecut

Evenimentele meteorologice mai dure și mai frecvente schimbă ciclurile de producție, ceea ce face mai dificil pentru producătorii acestor alimente gourmet să respecte rețetele și procedurile stricte și tradiționale pe care trebuie să le mențină.

Pierderea în câștiguri ar putea fi substanțială. Chiar anul trecut, alimentele și băuturile vândute sub aceste etichete europene de calitate, cunoscute sub denumirea de indicații geografice (IG), au generat venituri de peste 70 de miliarde de euro.

În Franța, țară care se mândrește cu peste 250 de astfel de etichete, fermierii de lactate din regiunea Savoie producând brânzeturi precum Emmentalul de Savoie sau omologul său lipicios, Raclette de Savoie, spun că seceta a uscat câmpiile înierbate care, potrivit rețetelor lor vechi de secole, sunt esențiale pentru dieta vacilor lor.

Derogare temporară de la regulile de calitate

Thomas Dantin, fermier și reprezentant al fermierilor din Savoie, a spus că seceta de anul acesta a făcut imposibilă îndeplinirea cerințelor de pășunat pentru produsele de calitate.

Fermierii din Savoie și alți câțiva producători francezi de produse alimentare de înaltă calitate au cerut derogări de la regulile de producție pe fondul secetei, pentru a le fi permis să continue să folosească timbrul profitabil al UE, deși nu respectă standardele, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, într-o conferință de presă de săptămâna trecută.

În sud-vestul Franței, fermierii din Piment d’Espelette au obținut o derogare de la INAO (un organism guvernamental care reglementează indicațiile geografice și alte avize pentru produsele de calitate) privind o regulă care care cere ca piperul lor de lux să fie irigat doar cu apă de ploaie, ceva ce și-au dat seama că ar fi imposibil acum din cauza secetei.

Fesneau a spus că trebuie să se evite daunele aduse de vânzarea alimentelor fără etichetele gourmet, pentru că altfel fermierii au primi o mare lovitură. Oficialul guvernamental franez a subliniat că derogările sunt „temporare”, în timp ce fermierii sunt îngrijorați de capacitatea lor de a se adapta la un mediu în schimbare, care, atâta timp cât emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, se prevede doar că va deveni mai cald și mai uscat.

Seceta din acest an de pe râul Po al Italiei, de care depinde 30% din agricultura industrializată a Italiei, a făcut ca producătorii de brânză parmezan să se lupte să respecte propriile standarde de producție, deoarece vacile lor au produs mai puțin lapte.

Au fost scăzute cantitățile de jamon

Producătorii de șuncă iberică de rasă pură, hrănită cu ghinde din Spania și cunoscută sub denumirea de „Jamón de Bellota”, spun că stejarii afectați de secetă au început să producă mai puține ghinde.

Pentru a se adapta, Alfonso Blanco de la Ibesa, un grup de producători care vând acest produs alimentar de înaltă calitate, a spus că fermierii au fost nevoiți să se „adapteze” la situație, scăzând cantitatea de șuncă pe care o produc, în funcție de volumele mai mici de ghinde disponibile.

Amandine Legros, purtătorul de cuvânt al grupului de lobby GI Origin EU, cu sediul la Bruxelles, a declarat că organizația lor nu are încă o viziune completă asupra impactului secetei din acest an, dar a spus că în anii secetoși anteriori s-au înregistrat cereri similare de derogare.

Căldură din ce în ce mai puternică și ierni tot mai blânde

Un climat mai puțin stabil, a adăugat aceasta, „face mai complicat pentru producători să respecte pe deplin specificațiile producției”. Thomas Dantin a spus că iernile mai uscate și verile mai calde îi împing pe fermierii de lactate să utilizeze mult mai devreme rezervele lor de iarnă sau să cumpere furaje din alte regiuni.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva și este foarte dificil de rezolvat. În luna iunie a anului trecut, am intrat în stocurile de iarnă… e ca și cum am avea două ierni în fiecare an. Mulți dintre noi nu pot suporta aceste costuri și este, de asemenea, rău pentru eticheta noastră, care spune că vacile trebuie să se hrănească cu furaje cultivate local”, le-a spus Dantin jurnaliștilor de la Politico. „

În fiecare vară, căldura devine din ce în ce mai puternică, iar iernile din ce în ce mai blânde. Ne-am minți dacă am spune că schimbările climatice nu au nimic de-a face cu asta”, a adăugat Thomas Dantin.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...