Condimentele nu doar că reușesc să transforme o rețetă banală într-un adevărat deliciu culinar, ci au și proprietăți benefice pentru organism, cât timp sunt folosite cum trebuie. Iată câteva dintre condimentele care te ajută să dai viață mâncării tale!
Acest condiment este folosit, mai ales, în Asia de Sud, acolo unde oamenii obișnuiesc să mănânce tot felul de preparate care mai de care mai spectaculoase. Nu doar indienii sunt adepții acestuia, ci și românii, mai ales ardelenii. La noi în țară, turmericul este folosit în ciorbe, orez sau cartofi copți.
Turmericul nu doar că oferă un gust plăcut, ci și oferă o culoare aurie preparatului. Gustul său este ușor pământiu și cald.
De multe ori, chimionul este confundat cu chimenul, însă realitatea este că fiecare oferă alte gusturi mâncării. Chimionul este un ingredient folosit mai ales în bucătăria mexicană, indiană și nord africană și oferă profunzime și complexitate preparatelor.
În România, acesta este folosit în tocănițe, chilli con carne sau legume la cuptor.
Noi cunoaștem faptul că scorțișoara este asociată cu deserturile, însă în multe țări aceasta este folosită și în preparatele sărate. Dacă îți dorești să îți surprinzi invitații cu o mâncare de-a dreptul uimitoare, încearcă să faci un sos roșu în care să adaugi puțină scorțișoară sau să pui o linguriță mică într-o tocăniță.
Scorțișoara este unul dintre condimentele care oferă o notă caldă și dulceagă oricărui preparat.
Boiaua afumată repezintă condimentul meu preferat! Acesta, deși este folosit mai ales în Spania sau Ungaria, este adoptat și de români în unele preparate precum paste, sosuri sau legume la cuptor.
Cea mai potrivită combinație este cea în care adaugi un strop de ulei de măsline peste câteva legume, apoi boiaua afumată și gata! Preparatul tău poate fi introdus în cuptor!
Sumacul este un condiment care se obține prin uscarea fructelor roșii. Acesta are un gus actrișor și fructat, confundat uneori cu lămâia, însă nu la fel de acid.
Îl poți folosi în salate, humus, legume la cuptor sau carne pe grătar.