PAPARAZZI

Costică Constanda, tot pe ”modul” afaceri și…tot în Parcul Bordei | FOTO&VIDEO PAPARAZZI

Costică Constanda tot pe modul afaceri șitot în Parcul Bordei | FOTOVIDEO PAPARAZZI
Sursa foto: Mediaflux.ro

Omul de afaceri Costică Constanda, care are de primit 125 de milioane de euro de la Primăria Capitalei, continuă să se învârtă în zona parcului Bordei din Sectorul 1 al Bucureștiului, cel care i-a adus frumoasa sumă pe care o are de luat de la municipalitate.

Întâlnire de taină, luni la amiază, între Costică Constanda, personaj cunoscut al Bucureștiului după ce a câștigat, în instanța, despăgubiri materiale din partea PMB, și, judecând după imaginile obținute de paparazzi Mediaflux.ro, un domn avocat, Mihail Puiu, de la firma de avocatură Cozmaciuc, Puiu și asociații.

Cei doi s-au văzut, unde altundeva decât în Parcul Bordei, loc în jurul căreia se învârte cam toată povestea ultimilor ani a domnului Constanda. Cei doi s-au întâlnit, presupunem, pe ”modul” afaceri, deoarece domnul avocat a venit cu un dosar stufos asupra sa, după cum reiese din imaginile puse la dispoziție de fotoreporteri.

Ce cuprindea dosarul e lesne de înțeles la un simplu zoom pe poză și are legătură cu ”Satul Francez” din zona de nord a Capitalei. Era, de fapt, un ”raport de evaluare proprietate imobiliară, terenuri intravilane construibile „SAT FRANCEZ”, amplasate în București, Șos. Nordului„, după cum reiese de pe prima pagină.

Cine știe ce afaceri mai pregătește Costică Constanda în zona Capitalei care îi va aduce, în următorii ani, 125 de milioane de euro de la Primăria Municipiului București? Rămâne de văzut…

Costică Constanda, Satul Francez, Parcul Bordei și o poveste de peste 20 de ani

Povestea lui Constanda începe în urmă cu aproape 20 de ani, când omul de afaceri cumpără de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței.

Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

PUZ-ul care n-a mai fost aprobat

Ca să nu plătească acești bani, iar Bordeiul să rămână parc, în 2008, primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care acesta din urmă a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez.

În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje.

În mod normal, aici problema trebuia rezolvată. Numai că Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat în timp util, ci abia în decembrie 2010, după ce Costică Constanda a dat deja în judecată Primăria Capitalei și a cerut daunele aferente.

După aprobarea schimbului de terenuri, Costică Constanda a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a terenului din Satul Francez cu Raptis Kavouras, contract în care se menționa că PUZ-ul trebuie aprobat până pe 30.06.2010, altfel contractele se desființează.

Cum aprobările nu au fost obținute până la data respectivă, contractele au fost desființate, iar Constanda s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului.

75 de milioane plus dobânzi și penalități

Constanda a cerut anularea contractului de schimb și repunerea în situația anterioară, adică să i se dea iar parcul Bordei în locul Satului Francez. Între timp însă, parcul Bordei intrase în domeniul public al statului cu destinația de parc și nu mai putea fi dat unui privat.

Așa că soții Constanda au cerut contravaloarea parcului Bordei la valoarea din 2008, plus cele 17 milioane de euro din 2007 și penalități: în total, 200 de milioane de euro.

În 6 iulie 2011, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză lui Constanda, a anulat contractul de schimb din ianuarie 2008 și a obligat primăria să-i plătească 165 de milioane de euro:

– peste 109 milioane de euro contravaloarea Parcului Bordei

– peste 6 milioane de euro suma achitată de Constanda prin contractul de schimb

– aproape 30 de milioane de euro despăgubiri

– aproape 80 de milioane de lei dobânzi

Constanda câștigă în 2013 și apelul la Curtea de Apel Bucuresti, însă magistrații de la CAB îi acordă despăgubiri de doar 115 milioane de euro.

În recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea la Curtea de Apel București. În rejudecare, CAB i-a dat iar dreptate lui Constanda, dar i-a diminuat semnificativ despăgubirile: aproape 75 de milioane de euro.

În 4 iunie 2019, Înalta Curte a respins recursul Primăriei și a obligat-o defintiv la plata despăgubirilor către Constanda.

Cu dobânzi dobânzi și penalități, suma a ajuns, în momentul începerii negocierilor între Constanda și Nicușor Dan, la 125 de milioane de euro.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vara trecută că a ajuns la un acord cu familia Constanda în problema datoriei de 125 de milioane de euro. Municipalitatea va plăti banii în 50 de tranșe lunare. La rândul său, în baza aceleiași decizii judecătorești care a stabilit despăgubirea, familia Constanda trebuie să înapoieze PMB un teren de 28.500 de mp în Satul Francez.

Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...