Este un lucru știut că vremea rece exacerbează durerile reumatice, însă nu trebuie să lăsați să se întâmple acest lucru, atâta vreme cât aveți la îndemână o serie de metode ce previn această neplăcere.
Bolile reumatice sunt foarte frecvente. Practic, ele afectează circa 80% din populație, iar incidența lor sporește direct proporțional cu înaintarea în vârstă.
În sezonul rece reumatismul se acutizează și devine mult mai chinuitor pentru că există, la nivelul oaselor, niște receptori care devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii şi schimbărilor atmosferice. Chiar dacă reumatismulnu se vindecă, există o seamă de metodă ce permit ținerea sub control a bolii.
Pentru a evita crizele reumatice trebuie să aveți grijă să mențineți confortul termic. Purtați haine din bumbac şi lână şi aveți grijă, iarna, ca încălțămintea să aibă talpă cu aderență bună, pentru că bolile reumatice se pot agrava dacă apar noi leziuni la nivelul sistemului osos. De asemenea, sunt recomandate băile fierbinţi, pentru că menţin articulaţiile încălzite.
De un real succes în ameliorarea crizelor reumatismale sunt produsele apicole. Unguentele pe bază de propolis şi venin de albine au un puternic efect antiinflamator şi antioxidant, acţionând aproape identic ca și aspirina asupra articulaţiilor rigide şi durerilor musculare.
De asemenea, sucul din cartofi este indicat, el fiind bogat în săruri minerale ce întăresc sistemul osos, asigurând, în același timp, și eliminarea toxinelor.
Toate persoanele care suferă de afecţiuni reumatice ar trebui să facă, zilnic, mișcare, pentru că sportul previne rigiditatea articulațiilor și le fortifică. De asemenea, sportul întărește musculatura și reduce riscul apariției osteoporozei și spondilitei anchilozante.
Multe persoane cu probleme reumatice sunt și supraponderale sau chiar obeze, lucru ce agravează boala. O dietă de slăbit, bazată pe multe fructe și legume ar fi de ajutor pentru a pierde din greutate. De asemenea, ideal ar fi ca din meniu să nu lipsească alimente bogate în acizi grași nesaturați, precum nuci, semințe de in, pește și fructe de mare.