LIFESTYLE

Cum trebuie mâncată ciocolata pentru a fi benefică organismului. Un profesor a explicat

Cum trebuie mâncată ciocolata pentru a fi benefică organismului. Un profesor a explicat

Cum trebuie mâncată de fapt ciocolata pentru a fi benefică organismului. Profesorul dr. Vlad Ciurea a dezvăluit cum trebuie mâncată ciocolată pentru a fi benefică organismului. Neurologul a venit cu o serie de detalii despre dulcele preferat al multora. 

Cum trebuie mâncată ciocolata pentru a fi benefică organismului. Un profesor a explicat

Deși ciocolata nu este prima opțiune de dulce a neurologului Vlad Ciurea, acesta a oferit câteva sfaturi pentru a o consuma cât mai sănătos acest desert.

„Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat Vlad Ciurea tot pe contul său de Facebook.

„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, a transmis Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea.

Cele mai importante beneficii ale consumului regulat de ciocolată

Ajută aparatul cardiovascular

O serie de studii științifice au arătat faptul că flavonoidele conținute în cantități mari în ciocolată acționează că un puternic adjuvant al vaselor de sânge, cu efecte notabile în menținerea elasticității acestora. Concret, studiile au arătat că la subiecții care au consumat ciocolată de câteva ori pe săptămâna riscul de a suferi de atac de cord s-a redus cu 37%, iar riscul de atac cerebral a scăzut cu 29%. De asemenea, s-a constatat că polifenolii din ciocolată au un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, prin scăderea nivelului de colesterol “rău” (LDL) și creșterea nivelului de colesterol “bun” (HDL). În plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolată are că efect scăderea și reglarea tensiunii arteriale.

Îmbunătățește funcția cerebrală

Consumul de ciocolată are un efect pozitiv asupra creierului și a bunei sale funcționalități, prin creșterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ, prin îmbunătățirea funcției cognitive (în special la persoanele mai în vârstă), prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei și împiedicarea procesului de degradare și de pierdere a acesteia și prin îmbunătățirea performanței școlare la copii.

Ajută la pierderea kilogramelor în plus

Unul dintre efectele consumului de ciocolată neagră (cu 2 ore înainte de masă), de care poate beneficia o categorie largă de persoane în nevoie, este reducerea apetitului, constantandu-se o diminuare a totalului caloric consumat.

Te face mai fericit

S-a demonstat că ciocolată are un efect pozitiv în situațiile de stres, de oboseală și suprasolicitare psihică, consumul acesteia conducând la o stare de calm și la un nivel îmbunătățit de concentrare. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată stimulează producerea endorfinelor (“hormonul al fericirii”), având că efect nu doar o stare de bună dispoziție, ci contribuind chiar și la prevenirea depresiei și a altor afecțiuni psihice.

Este foarte bogată nutritiv

Atâta timp cât este vorba de o ciocolată de bună calitate, cu un conținut ridicat de cacao, această devine un veritabil aliment, foarte bogat în nutrienți, în special în ceea ce privește mineralele atât de necesare organismului. Astfel, pe lângă o cantitate semnificativă de fibre (10%), ciocolată conține cantități însemnate de fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, seleniu și potasiu.

Este bogată în antioxidanți

Rolul acestora pentru organismul uman este deja bine cunoscut, antioxidanții având că misiune neutralizarea radicalilor liberi (compuși periculoși, care pot conduce la degradarea organismului și la îmbolnăviri grave). Ciocolată conține 2 categorii de antioxidanți, flavonoizii și polifenolii, concentrația acestora fiind foarte ridicată în cacao, la un nivel asemănător cu ponderea pe care au au acești compuși în alte superalimente celebre, cum ar fi acai, afine, merișor sau rodii.

Are efect de anti-îmbătrânire

Oamenii de știință au descoperit faptul că prin consumul de ciocolată se conduce la intensificarea biogenezei mitocondiilor de la nivel celular și chiar la producerea unor noi mitocondrii, responsabilă de acest efect fiind catehina conținută de boabele de cacao. Rezultatul concret al acestor mecanisme petrecute la nivel celular este protejarea celulei și încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Se vinde un cazinou din România. La ce preț e evaluat
Se vinde un cazinou din România. La ce preț e evaluat
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Alertă pentru românii care cumpără carne de miel de Paște!
Alertă pentru românii care cumpără carne de miel de Paște!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile