Detalii despre mega-controlul ANAF care începe la 1 iulie. Sunt vizate persoanele care și-au luat case și mașini

spot_img

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a oferit mai multe detalii despre mega-controlul pe care ANAF îl declanșează de la 1 iulie. Șeful ANAF a explicat că analizele fiscale au fost făcute și toate datele se află în baza de date a instituției. Controlul va începe cu 215 persoane, iar în acest ”lot”, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.

În total, inspectorii ANAF vor verifica veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.

Detalii despre mega-controlul pe care ANAF îl declanșează de la 1 iulie. ”Se fac în toate țările civilizate”

”Începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult aceste gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro.” a spus Heiuș pentru Digi24.

”Această declarație a mea a creat un mare suspans și multă dezbatere, dar care cred că este benefică pentru ANAF, dar și pentru societatea românească în general. Orice țară face astfel de controale, americanii poate de 150 de ani. În Europa de cel puțin câteva zeci de ani, se fac aceste verificări.” a mai adăugat acesta.

Cum se derulează controalele

Heiuș a explicat și cum vor avea loc controalele, dar și ce anume le-a atras atenția inspectorilor fiscali.

”Venitul declarat îl avem. Se verifică apoi, de exemplu, achizițiile de mobile sau imobile – mașini, terenuri, clădiri, case, apartamente. Avem acces la bazele de date ale fiecărei primării din România. Vedem cum evoluează banii din conturi. Există protocoale între ANAF și băncile din România și avem acces la conturile personale. Vedem cu cât ai început, la cât s-a ajuns. E un lucru simplu de obținut.

Mai departe, am verificat, pentru că în România se practică acest lucru, asociați care își împrumută propriile societăți. Ne-am uitat, și avem bilanțul, avem toate datele în bazele ANAF-ului, și am văzut cu cât și-au creditat propriile societăți persoanele fizice.” a explicat el.

Care este ”pragul” care le atrage atenția inspectorilor fiscali

Reprezentanții fiscului au constatat că există diferențe mari între venitul declarat și venitul pe care ANAF a estimat că ar fi trebuit să-l aibă respectiva persoană.

”Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinescă două condiții. Să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag.” a mai spus șeful Fiscului despre așa numitul ”risc de neconformare la declarare.”

 ”La cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Deci, care sunt clare, lucrate. Vorbesc doar de ce am putut să identificăm strict la vedere. Când vom face cercetări mai amănunțite este posibil să ajungem chiar mai departe. Avem posibilitatea să verificăm conturi chiar în alte state.” a spus șeful Fiscului

Pe perioada verificărilor numele celor vizați sunt ținute ”la secret”

Persoanele ”cu probleme” vor primi un aviz prin care sunt înștiințate că le va fi verificată situația fiscală personală și li se dă un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit. Acestea pot să ceară și o amânare de 30 de zile până vor depune documente prin care să justifice sumele respective.

”Apoi începe verificarea propriu-zisă. Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana.

Până la faza de instanță suntem sub un secret fiscal, nu se discută numele persoanei.” a explicat Heiuș.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.