Halloween-ul este o sărbătoare celtică, la origine, care a fost preluată și însușită, mai întâi, de americani, în secolul XIX, de la emingranții irlandezi, și apoi de majoritatea popoarelor din Occident. Este celebrată la fiecare sfârșit de an, în noaptea de 31 octombrie, când calendarul catolic și protestant marchează Ziua Tuturor Sfinților. Ei bine, această sărbătoare a făcut ca dovleacul să devină faimos, pentru că, de Haloween, se sculpează dovleci și se pun în interiorul lor lumânări. Însă, dovleacul nu este bun doar pentru amuzament, ci are și o seamă de beneficii terapeutice, printre care se numără și proprietatea de a ne proteja sistemul nervos.
Persoanelor care suferă de insomnii sau au stări depresive le este recomandat să mănânce dovleac. În plus, dovleacul este şi o sursă de betacaroten, dar conține și complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6 şi B9, recunoscute pentru proprietatea de a ne proteja de oboseală şi stres oxidative.
În plus, dovleacul este o legumă săracă în calorii, 100 de grame având un aport de doar 26 de calorii. Mai mult, el nu conține grăsimi saturate sau colesterol, în schimb este o sursă bogată de fibre, antioxidanti, minerale și vitamine.
Dovleacul conține multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C și vitamina E.
Cu un conținut de 7384 mg de vitamina A la 100 g, dovleacul oferă circa 246% din doza zilnică recomandată din această vitamină.
Vitamina A este un puternic antioxidant natural și menține integritatea pielii și a mucoaselor membranelor. De asemenea, vitamina A are și un rol important în menținerea acuității vizuale. Studii recente au descoperit că alimentele naturale bogate în vitamina A au capacitatea de a ne proteja de cancerul pulmonar.
De asemenea, dovleacul este o sursă excelentă de numeroși flavonoizi poli-fenolici, cum ar fi alfa și beta caroten, cryptoxanthin, luteina și zeaxantina. Carotenii se transformă în vitamina A în organism, în funcție de nevoi.
Zeaxantina este un antioxidant natural, care protejează de radiațiile ultraviolete. Astfel, aceasta ajută la protejarea de „boala maculară legată de vârstă” (ARMD).
Dovleacul mai este bogat în vitamine din complexul B, cum ar fi folații, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiaminași acid pantotenic.
Este, de asemenea, o sursă bogată de minerale, precum cupru, calciu, potasiu și fosfor.
Semințele de dovleac sunt o sursă importantă de fibre și de acizi grași nesaturați, care contribuie la menținerea sănătății inimii. În plus, ele sunt o sursă foarte bună de proteine și minerale, cu o serie de beneficii pentru sănătate. De exemplu, 100 g de semințe de dovleac oferă 559 cal, 30 g de proteine, 110% din DZR de fier , 4987 mg de niacina (31% din doza zilnică recomandată – DZR), seleniu (17% din DZR), zinc (71%) , etc. Foarte important este faptul că nu conțin colesterol.
Mai, semințele de dovleac sunt și o importantă sursă de Triptofan (precursor al serotoninei), ce este convertit, în creier, și în GABA (acid gama-aminobutiric).