LIFESTYLE

E momentul să cumpărăm o casă? Sfatul unui economist

E momentul să cumpărăm o casă Sfatul unui economist

E momentul să cumpărăm o casă? Economia României e pe linia de plutire, ba chiar înregistrează o creștere timidă, dar cei mai mulți analiști sunt mai degrabă pesimiști în privința viitorului.

Imobiliarele nu fac excepție, avertizează cunoscutul analist Radu Georgescu.

E momentul să cumpărăm o casă? Cifrele oficiale indică o criză adâncă

Economistul e de părere că urmează vremuri dificile, iar în curând prețurile imobiliarelor vor începe să scadă.

Va fi vorba de o scădere accentuată, asta și pentru că, arată el, creditarea s-a redus substanțial. Într-o postare pe Facebook, reputatul analist vine cu un avertisment de luat în seamă de oricine ar fi tentat să investească acum într-un teren sau într-o casă.

Cifrele oficiale arată că ne aflăm într-un moment similar celui din 2009, atunci când economia și imobiliarele au intrat oficial într-o criză adâncă, spune economistul.

Creditarea a luat-o rău la vale: Conform datelor de la BNR  soldul creditului ipotecar a scăzut cu 1,5 miliarde de lei în primele 6 luni din 2023. Avem scăderi în 6 luni consecutive. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009. În primele 6 luni ale anului trecut soldul creditului ipotecar a crescut cu 3 miliarde de lei. Asta înseamnă că în 2023 s-au acordat credite ipotecare cu o valoare mai mică de 4,5 miliarde de lei comparat cu 2022. Este o scădere foarte mare”, adaugă Georgescu.

Pe viitor se anunță turbulențe serioase, mai spune acesta citat de Adevărul. 

Sistemul bancar se bazează pe sectorul imobiliar. Sectorul imobiliar reprezintă 30% din toată industria bancară din România. 20% sunt creditele ipotecare către populație. 10% sunt credite către firmele de construcții. Dacă sectorul imobiliar o ia la vale, băncile vor trece și ele prin turbulențe, mai spune acesta. .

Firmele de construcții (sector rezidențial) au credite totale de 40 miliarde de lei. Asta înseamnă că firmele de construcții au în acest moment locuințe finalizate sau în construcție în valoare de cel puțin 40 miliarde de lei”, mai arată el.

Economistul recomandă răbdare

Vânzările în imobiliare au luat-o deja în jos, în special atunci când e vorba despre apartamente noi.

„ Vânzările de locuințe noi au scăzut în 2023 cu peste 50% comparat cu 2022. Dacă ne uităm pe datele publice ale firmelor de construcții, vom vedea scăderi ale vânzărilor de noi locuințe între 50-70%. Firmele de construcții nu-și permit să stea cu locuințe pe stoc. Acestea sunt obligate să facă discounturi în următoarele luni / ani deoarece trebuie să-și ramburseze creditele”, completează analistul.

O altă veste proastă este că dobânzile creditelor vor crește. Asta înseamnă credite mai puține, mai greu de accesat și evident mai scumpe.

 Dobânzile la credite vor crește. În US dobânzile la credite cresc încontinuu.  Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Dobânzile la credite vor mai crește și în România. 

Concluzii: Multă lume mă întreabă dacă este momentul potrivit să cumperi o locuința. Este Ok să cumperi acum o locuința doar dacă obții un discount important 20-30%. Altfel, răbdare. Momentan suntem într-un blocaj al pieței imobiliare. În următoarea perioada prețurile o vor lua serios la vale”, avertizează Radu Georgescu.