EXCLUSIV

EXCLUSIV ANAF a început să trimită scrisori românilor care nu au depus declarația unică! Avertismentul Fiscului pentru cei care nu plătesc impozitele datorate

EXCLUSIV ANAF a început să trimită scrisori românilor care nu au depus declarația unică Avertismentul Fiscului pentru cei care nu plătesc impozitele datorate
sursa foto: colaj foto

ANAF a început deja să trimită de marți, 27 mai, scrisori românilor care erau obligați să depună declarația unică până luni, 26 mai, Declaraţie unică (212) – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Vizate sunt mai multe categorii de persoane, printre care și cele care au obținut venituri din închirieri turistice cum ar fi Booking și Airbnb.

Cei care nu plătesc dările către stat și nu depun documentele necesare în platforma ANAF se pot trezi cu decizii de impunere și amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei.

Proprietarii de locuințe care le dau în chirie prin Airbnb au fost obligați ca, până pe data de 26 mai, adică luni să depună la ANAF declarația 212. Acest formular se completează şi se depune de către persoanele fizice care, în anul 2024, au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, conform prevederilor Codului Fiscal, arată ANAF.

Venitul obținut din chirii nu face referire la următoarele categorii de venituri:

  • veniturile din arendarea bunurilor agricole;
  • veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă;
  • veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Conform art. 84 alin. (1) din Codul Fiscal, „venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidenta contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora”.

Recent, ANAF a început să trimită scrisori contribuabililor care nu și-au depus declarația unică, deși era obligați, după cum arată un document intrat în posesia Mediaflux.

„Dorim să vă informăm că figuraţi Inscris/ă în evidenţele noastre cu sume incasate de la platforme care intermediază închirierea de spaţii de cazare in regim hotelier în anul 2023. Pentru asigurarea conformării la declarare şi plată a obligaţiilor fiscale care vă revin, ne manifestăm rolul activ, inforrnăndu-vă cu privire la acestea.

În situaţia în care sumele încasate provin din activităţi care se subscriu art. 83 alin. (3) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv inchirierea în scop turistic de către proprietari a comerelor situate în locuinţele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislaţiei specifice, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioadă, minimum 24 de ore şi maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă, aveţi obligaţia de a depune formularul 212 – Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice.

Veniturile obţinute din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărut de locuinţe în care sunt situate acestea, în scopul impozitării şi al stabilirii contribuţiitor sociale obligatorii, sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor”, a transmis Fiscul într-o scrisoare electronică trimisă recent unei persoane fizice care realiza venituri prin platforma Airbnb.

ANAF mai spune că „informaţii detaliateate privind modalitatea de completare şi depunere a declaraţiei unice sunt disponibile pe portatul instituţiei, www.anaf.ro, secţiunea asistenţă contribuabili.

Risc de decizie de impunere și amenzi

Mai mult, Fiscul avertizează că cei care nu depun declarația unică riscă să primească decizii de impunere și amenzi.

„Vă informăm că, prin depunerea declaraţiei unice evitaţi stabilirea din oficiu a creanţetor fiscale prin decizie de impunere, precum şi stabilirea obligaţiilor fiscale de plată accesorii. Neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit legii. De asemenea, în situaţia în care nu vă indepliniţi obligaţiile fiscale, vă informăm că există posibilitatea de a fi supus unor controale fiscale efectuate de către Direcţia Generată Antifraudă Fiscală”, mai precizează ANAF.

Pentru indeplinirea obligaţiilor fiscale în mod corespunzător, ANAF spune că pune la dispoziția celor interesați serviciul de asistenţă contribuabili la sediul unităţii fiscale sau prin apelarea Call-center-utui instituţiei, la numărul de telefon 031.403.91.60.

Declarația unică se putea depune fizic sau online până luni, 26 mai

Declarația unică se putea depune fizic, fie la ghișeele ANAF, fie prin poștă, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației pe hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal, respectiv data depunerii la poștă.

Cei care preferă să depună formularul online o pot face fie prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV), fie pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică, calificată.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele