EXCLUSIV

EXCLUSIV Foștii oameni ai lui Patriciu vor să pună mâna pe comuna bogaților din România! Ștefan Adrian Apăteanu manevrează locuitorii din Corbeanca printr-un grup de Facebook local controlat de soția sa FOTO

Ștefan Adrian Apăteanu (45 de ani), consilier local și candidatul USR la primăria Corbeanca, și-a construit imaginea publică în timp. El este considerat un profesionist în domeniul educației, fiind implicat în mai multe inițiative civice alături de soția sa Tincuța Nicoleta Apăteanu – Drăgoi (ONG-istă de profesie, care până în 2012 a condus Fundația Dinu Patriciu) și sora sa Ioana Raluca Apăteanu. Totuși, în toată această perioadă, la umbra buneivoințe și a spiritului civic, el a câștigat sute de mii de euro din contracte cu statul și din fonduri europene, prin companiile pe care le conduce, singur sau alături de apropiați. În acest mod a realizat o adevărată perdea de SRL-uri care prin diferite contracte a redirecționat o adevărată conductă de bani publici și europeni către un interes personal. Viața pe care o trăiește este una de lux, dovadă fiind și mașina familiei, un bolid Mercedes Benz GLE Coupe 350 de peste 70.000 de euro, chiar dacă imaginea pe care vrea să o ofere lumii este una modestă și simplă, de binefăcător.

EXCLUSIV Foștii oameni ai lui Dinu Patriciu vor să pună mâna pe comuna bogaților din România. Ștefan Adrian Apăteanu și soția vânează locuitorii din Corbeanca prin controlul unui grup de Facebook local
sursa foto: MediaFLUX.ro

Ștefan Adrian Apăteanu manevrează locuitorii din Corbeanca printr-un grup de Facebook local controlat de soția sa

Dorind să îi îndeplinească visul lui Ștefan Apăteanu de a conduce comuna Corbeanca, considerată și localitatea bogaților din România și râvnită de mulți, după cum MediaFLUX a arătat și în alte investigații, soția sa Tincuța Apăteanu și un prieten de familie de peste 10 ani, pe nume Liviu Duma, expert în sociologie și comunicare, l-au promovat intens pe un grup de Facebook numit Corbeanca social community, ajuns în prezent la peste 23.200 de oameni (în condițiile în care localitatea are puțin peste 8.300 de locuitori cu drept de vot), creat în urmă cu 8 ani de Anca Duma, soția lui Liviu Duma, event planer și activist social, care a decedat doar un an mai târziu, în 2017.

Grupul Corbeanca Social Community, creat inițial de Liviu Duma

Totuși, în prezent, grupul creat în scop nobil acum aproape un deceniu cu purul scop de a dezvolta o comunitate în jurul localității Corbeanca este folosit acum drept un grup de manevră în cadrul activitățiilor politice din prag de alegeri, acțiune mascată printr-un interes social exacerbat.

„În acest grup sunt bineveniți atât cetățenii comunei Corbeanca, cât și cei care își doresc să contribuie în vreun fel la dezvoltarea acestei comunități. Ne propunem să facilităm dezbateri pe diferite teme, să facem schimburi de idei, să promovăm afacerile locale, să sprijinim dezvoltarea comunei Corbeanca și bunăstarea locuitorilor săi”, se arată în frumoasa descriere a grupului Corbeanca social community, dar care, în prezent, din informațiile și sursele noastre, este condus cu o mână de fier în scopuri electorale.

Astfel, comentariile sau postările care nu sunt pe placul Tincuței Apăteanu sunt șterse imediat fără drept de apel, iar cei care le-au vociferat sunt dați imediat afară, indiferent de subiect și de situație.

Tincuța Apăteanu a preluat controlul total al grupului timp de un an, cu bunăvoința lui Liviu Duma

Pe pagina de Facebok a domnului Duma există un mesaj controversat, publicat în august 2023, în care își anunță fanii că timp de un an (până în august 2024 practic) , spune „La revedere” Comunității Corbeanca, dar promite că se va întoarce. Astfel, voalat, acesta arată cum a predat controlul total al grupului către fosta mână dreaptă a lui Patriciu timp de un an, ea având practic timp berechet să își desfășoare campania politică online care viza manipularea cetățenilor de rând din Corbeanca.

„Dragilor, am fost profund  impresionați și emoționați de frumoasele voastre cuvinte de susținere. Va promit că “Un nou început” va fi acum mult mai bogat mai spectaculos. 

Mulțumesc din suflet Comunității Corbeanca de care sunt foarte mândru și va îmbrățișez pe toți. Mesajul meu cu toate că este de “La revedere” va promit că nu o să va uit și în curând (un an) mă voi întoarce să va reîntâlnesc. Și să va îmbrățișez”, a scris codat parcă și plin de subînțeles domnul Liviu Duma pe Facebook, îninate să renunțe să mai posteze.

Mai mult, la început de mai el a fost totuși cel care a schimbat vechea fotografie de copertă cu colajul de mai sus în care se vorbește de nevoile comunități, arătând astfel că nu a pierdut controlul total al grupului și așteaptă să se întoarcă pe el.

EXCLUSIV Foștii oameni ai lui Dinu Patriciu vor să pună mâna pe comuna bogaților din România. Ștefan Adrian Apăteanu și soția vânează locuitorii din Corbeanca prin controlul unui grup de Facebook local

sursa foto: MediaFLUX.ro

Țeava de bani din ONG-uri, îndreptată către rețeaua de firme proprii

Pe lângă activitatea politică, alături de soție și de soră, Ștefan Apăteanu controlează două ONG-uri, Asociația Edusfera și Asociația Edu Apps, prin care care derulează programe pe fonduri europene (de aici provenind cea mai mare parte a veniturilor familiei). Până și mașina de lux a familiei are la număr literele EDU.

Astfel, este vorba de programe cu fonduri europene derulate de cele două asociații, cum ar fi de exemplu cursuri pentru profesori și expertiză în privința digitalizării educației. Totuși, la aceste ONG-uri, ferite în anumite circumstanțe de controale și obligații, este conectată, în baza unor contracte, rețeaua de firme controlată de Ștefan Apăteanu, de soția sa Tincuța Apăteanu și de ceilalți apropiați ai acestora, formată dintr-un număr impresionant de oameni și SRL-uri.  Nu în ultimul rând, o parte din sumele câștigat de aceștia din contractele cu statul sau din fonduri europene ajung apoi în visteria partidului pe care îl reprezintă pentru susținere nemărginită.

EXCLUSIV Foștii oameni ai lui Dinu Patriciu vor să pună mâna pe comuna bogaților din România. Ștefan Adrian Apăteanu și soția vânează locuitorii din Corbeanca prin controlul unui grup de Facebook local
sursa foto: MediaFLUX.ro

De altfel, Tincuța – Nicoleta Apăteanu (fostă Drăgoi), considerată ONG-ista de profesie, trece și ea drept expert în educatie și derulează ori coordonează programe pentru cele două ONG-uri controlate de familia Apăteanu. Mai mult, până în 2012, ea a condus Fundația Dinu Patriciu, care a intrat în acel an în insolvență, lăsându-și apoi bursierii fără fonduri din senin.

Fundația Dinu Patriciu, înființată în iunie 2005, sub numele de Fundația Energie Vie și redenumită în noiembrie 2007, își propunea, înainte de insolvență, să transforme societatea românească într-o societate formată din cetățeni creativi și responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri. Pentru a atinge acest scop, fundația a dezvoltat programe specifice, prin intermediul cărora oferea suport financiar tinerilor care se aflau în imposibilitatea de a-și finanța studiile, însă întreg proiectul a durat doar vreo 7 ani.

Pentru el, milionarul Dinu Patriciu a vărsat 100 de milioane de dolari într-un fond care alimenta fundație umanitară și dorea să deschidă la București o universitate cu trei departamente: economic, științe politice și arte, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, chiar sub conducerea Tincuței.

Ștefan Adrian Apăteanu, de la teorie la practică în politică și în afaceri cu statul

Fost asistent universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București timp de 10 ani, din 2004 până 2014 (an în care îl cunoaște și pe Liviu Duma) și fost asistent universitar la  Politehnica București din 2016 până în 2018, Ștefan Adrian Apăteanu își ia în 2019 inima în dinți și face primii pași în politică din partea PLUS, partid condus și înființat de Dacian Cioloș, și candidează la Primăria Corbeanca. Cu toate că nu câștigă funcția, prin cunoștințele sale politice și prin implicarea sa devine consilier local.

EXCLUSIV Foștii oameni ai lui Dinu Patriciu vor să pună mâna pe comuna bogaților din România. Ștefan Adrian Apăteanu și soția vânează locuitorii din Corbeanca prin controlul unui grup de Facebook local
sursa foto: MediaFLUX.ro

Mai mult, concomitent cu funcția sa pe plan local, în ultimii patru ani, el controlează, în calitate de asociat și administrator mai multe societăți comerciale, unele dintre acestea derulând importante contracte cu instituții de stat (Universitatea București, Ministerul Educației, Primaria Vulturești – Suceava, UM 01512 Sibiu/ Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”), în valoare totală de peste 800.000 de lei (peste 160.000 de euro):

 • EDU APPS SERVICES – S.R.L. (acționar unic și administrator din 04.02.2022, după retragerea din societate a fostului acționar Mușat Izabel Rebecca Sidonia)
 • EDU APPS TRAINING – S.R.L (actionar unic din 04.02.2022, după retragerea din societate a fostului acționar Victoria Prisăcariu/administrator este numita Mușat Izabel Rebecca Sidonia).
 • EDU APPS – S.R.L (actionar unic din 04.02.2021/administrator este numita Mușat Izabel Rebecca Sidonia)

De asemenea, a mai deținut calitatea de asociat sau administrator în mai multe societăți comerciale, dar în unele dintre acestea a oferit atribuțiile mai departe apropiațiilor sau membrilor familiei, pentru a da impresia că s-a retras:

 • ATLAS NETWORK – S.R.L (s-a retras din calitatea de administrator la 1 octombrie 2020 / societatea este deținută de sora sa, Apăteanu Ioana – Raluca)
 • ATLAS NETWORKING – S.R.L. (dizolvată în 03.02.2020)
 • ATLAS DATA – S.R.L. (radiată)
 • EDUSFERA – S.R.L.
 • UNMARKED – S.R.L. (Apăteanu Ștefan s-a retras din societate în martie 2009)

Rețeaua de oameni care îi controlează afacerile

Pentru a-și păstra imaginea de politician imaculat, Ștefan Apăteanu a dezvoltat, prin familie și apropiați, o serie de relații directe de business prin intermediul cărora continuă să controleze afaceri din care aparent nu ar mai face parte. Astfel, a implicat în acestea toți apropiații săi, după cum urmează:

 • Tincuța – Nicoleta Apăteanu (Drăgoi) – soție, în prezent acționar și administrator al societății comerciale EDUSFERA S.R.L.
 • Ioana Raluca Apăteanu – sora, acționar unic al S.C. ATLAS NETWORK SRL.
 • Narcis Ruxandra Madelaine Apăteanu –acționar al ATLAS DATA SRL.
 • Izabel Rebecca Sidonia Mușat – administrează cele mai profitabile afaceri ale lui Adrian Ștefan Apăteanu (EDU APPS SERVICES – S.R.L., unde deține și calitatea de acționar; EDU APPS TRAINING – S.R.L și EDU APPS – S.R.L).
 • Ana – Maria Alexandra Camburu – acționar unic și administrator al S.C. UNMARKED S.R.L din care Adrian Ștefan Apăteanu s-a retras aparent în 2009.
 • Constantin Neagoe (stabilit în Curtea de Argeș) – administrator al S.C. UNMARKED S.R.L.
 • Victoria Prisăcariu – a deținut acțiuni în 2 dintre cele mai profitabile companii ale lui Adrian Ștefan Apăteanu și anume: EDU APPS SRL (până în mai 2020) și EDU APPS TRAINING SRL (până în februarie 2022).

Mai mult, Izabel Rebecca Sidonia Mușat se ocupă și de contractele derulate prin aceste societăți cu Google (partener al companiilor în proiectele pe care le derulează în domeniul educației).

O parte din banii din contractele cu instituțiile statului ajung la partidul care îl susține

Ștefan Apăteanu este fost candidat al USR PLUS la Primăria Corbeanca în anul 2020, fost membru PLUS, dar care a trecut însă la USR unde deține în prezent funcția de președinte al filialei Corbeanca. Totuși, pentru asta, o parte din sumele obținute de companiile pe care le conduce și care au derulat contracte cu instituțiile statului sunt redirecționate, sub formă de donații, către formațiunea care îl susține. În prezent este vorba de USR, partid condus de Cătălin Drulă.

În același mod a procedat și în anul 2019 – 2020 atunci când, pentru a candida din partea PLUS la Primăria Corbeanca, a donat către PLUS zeci de mii de lei. Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, doar în perioada în perioada 23 ianuarie – 19 noiembrie 2019, Apăteanu a făcut către PLUS șase donații în bani, în valoare totală de 37.080 de lei.

Familia Apăteanu a renunțat și la un credit imobiliar după ce l-a plătit timp 15 ani

Din informațiile noastre, completând povestea de mai sus, în iunie 2023, familia Apăteanu, mai exact Tincuța Apăteanu a pierdut unul dintre imobilele deținute în Corbeanca, o casă cu o suprafață de aproape 118 mp și terenul aferent, in suprafață de peste 490 mp, după ce a refuzat să mai plătească ratele la creditul imobiliar contractat în 2008 la Alpha Bank.

Executarea silită a soției politicianului, respectiv, vânzarea la licitație a imobilului a fost operată de casa de avocatură Coșoreanu & Asociații din partea băncii creditoare.

Corbeanca social community, paravanul perfect pentru o campanie politică întinsă pe ani de zile

Campania politică a lui Ștefan Apăteanu pentru Primăria Corbeanca a fost una molcomă, bine gândită și întinsă pe mai mulți ani. Acesta se bazează extrem de mult pe grupul de Facebook Corbeanca social community, cu peste 23.000 de membri, cu toate că localitatea Corbeanca are doar 8.300 de locuitori cu drept de vot, fiind fidel modelului său lansat la precedentele alegeri din 2020, atunci când unul dintre creatorii grupului, Liviu Duma, expert în sociologie și comunicare, îi făcea adevărate ode laudative și arăta cu subiect și predicat cum Apăteanu nu reacționa atunci când colegii din USR îl arătau cu degetul pentru afacerile pe care le derula cu statul.

Liviu Duma, adevăratul creator al grupului Corbeanca Social Community
Liviu Duma, expert în comunicare și sociologie, unul dintre creatorii grupului alături de soția sa Anca Duma sursa foto: Facebook.com

„În primul rând este un om foarte liniștit, nu l-am văzut nicio dată enervându-se sau să ridice vocea, poate uneori când “colegii” de la USR îl acuzau în zeflemea că “ face afaceri cu statul “ ar fi trebuit. Nu. El a privit senin către detractor și, culmea, a încercat să-i explice că a “face afaceri cu statul” nu înseamnă să furi din contra este o mare responsabilitate și angajament …atunci când ești cinstit, și Ștefan este un om cinstit, credeți-mă! El este atât de cinstit încât s-ar putea spune în glumă,bineînțeles, prost de cinstit!”, îl descria Liviu Duma, unul dintre creatorii grupului Corbeanca social community pe Ștefan Apăteanu în 2020. 

Inițial, grupul a fost creat de soția lui Liviu Duma, doamna Anca Duma, event planner și activist social, în anul 2016. Însă, doar un an mai târziu, în 2017, la vârsta de 66 de ani, aceasta a decedat, lăsând un mare gol în sufletul domnului Duma. Ulterior, în conducerea și administrația grupului și-a făcut loc soția politicianului, Tincuța Apăteanu, din nevoia unei prezențe feminine, moment în care grupul social a început să capete și nuanțe politice intense, conturând practic interesele familiei Apăteanu, care era încă din 2014 apropiată de familia Duma.

„Dragilor, Veți spune că această postare a mea este …exagerată deoarece AMÂNDOI suntem administratorii acestui Grup. Da, ați ghicit, astăzi vreau să va vorbesc, în puține cuvinte și nicidecum patetice despre: Tincuța Apăteanu. În momentul în care am rămas… singur și mi-am spus că trebuie să duc flacăra mai departe m-am gândit că o persoană tânără, poate chiar feministă ar aduce un plus valoare acestui Grup, implicit Comunității”, spunea Liviu Duma despre soția lui Ștefan Apăteanu în 2019, făcându-i acesteia intrarea în spațiul public internautic din Corbeanca.

Liviu Duma, adevăratul creator al grupului Corbeanca Social Community alături de soția sa Anca, cu cele mai pure scopuri sociale
Liviu Duma, adevăratul creator al grupului Corbeanca Social Community alături de soția sa Anca, cu cele mai pure scopuri sociale sursa foto: Facebook.com

Sursele noastre spun că grupul a devenit, în ultimul timp, din ce în ce mai închis. Astfel, multi utilizatori care au încercat să aibă o opinie liberă și deschisă, cum erau obișnuiți, au fost lăsați în așteptare pentru validare postărilor, ca apoi comentariile lor să le fie respinse și șterse fără explicații.

Activitatea lui Ștefan Apăteanu pe grup este una intensă.

„Încurajăm implicarea și spiritul civic al cetățenilor în toate problemele comunității noastre și credem în parteneriatul strâns și transparent dintre cetățeni, societatea civilă și instituțiile publice. Ne dorim un dialog civilizat, vrem să aflăm atât nemulțumirile cât și aprecierile locuitorilor comunei Corbeanca, sprijinim inițiativele civice și actele caritabile. Încurajăm puternic utilizarea unui limbaj civilizat, fără jigniri sau atacuri la persoană.

Membrii își asumă în totalitate și exclusivitate responsabilitatea pentru conținutul mesajelor pe care le publică pe acest grup. Nu vor fi acceptate spre publicare mesaje care contravin legislației în vigoare – acuzații grave care nu sunt probate și care conțin datele de identificare ale unor persoane, informații care se referă la anchete aflate în derulare, informații care încalcă legislația care protejează dreptul la imagine sau la viață privată”, se mai arată în descrierea grupului respectiv, pornit dintr-o idee sublimă, dar folosit astăzi pentru diferite manevre politice.

Lupta pentru Corbeanca este una acerbă

Mai mult, din informațiile intrate în posesia MediaFLUX din cercul intim al familiei Apăteanu, aceștia s-ar lăuda deja apropiaților că vor câștiga alegerile pentru Primăria Corbeanca „en fanfare” datorită armei lor secrete, grupul de Facebook, mai ales după vidul de putere lăsat de problemele în justiției ale actualului primar, în timp ce restul candidaților, Cătălin Pantazi, candidat independent, actual secretar al comunei și vrânceanul Nicu Alexe, fostul preot susținut de PSD și PNL, păstrează în continuare strategiile clasice de campanie prin panotaje și mersul din casă în casă pentru a discuta cu locuitorii comunei.

Totuși, din câte se pare, pentru moment, strategia aleasă de familia Apăteanu nu funcționează cum trebuie. În timp ce postările sociale și de interes pentru comunitate au sute de like-uri pe grup, cele cu tentă politică promovate de candidatul USR au doar câteva zeci, arătând dezinteresul locuitorilor din Corbeanca cu privire la manevrele și interesele sale politice.

Parteneri
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Este cea mai bună veste pentru românii care au împrumut la bancă! Ce se întâmplă azi cu ratele lor
Este cea mai bună veste pentru românii care au împrumut la bancă! Ce se întâmplă...
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO