Zilele trecute, în cadrul conferinței „Economia Circulară în România: de la Provocare la Oportunitate”, care a avut loc în incinta ASE, s-a discutat despre sustenabilitate și economie circulară împreună nume mari din industria românească, printre care și Jovan Radosavljevic, general Manager CocaCola HBC România. Acesta, considerat una dintre personalitățile importante din business-ul românesc, a avut o serie de dialoguri constructive inclusiv cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a uimit pe cei prezenți cu discursurile sale, mai ales privind riscurile de securitate ale economiei viitorului.
Alături de aceștia s-au numărat nume mari din industrie precum Constantin Damov, președinte Green Group, Julien Munch, CEO Carrefour România, Cristian Lazăr, CEO și fondator Green Pack și alții.
Astfel, șeful Coca-Cola România, de origine sârbă, care locuiește de mai bine de un deceniu în țara noastră, a împărtășit o parte din reușitele companiei pe care o conduce în domeniul sustenabilității și economiei circulare, lăudând de asemenea românii cu privire la o serie de aspecte deosebit de importante privind acest domeniu.
Jovan Radosavljevic, general Manager CocaCola HBC România, a vorbit despre investiția companiei pe care o conduce într-o unitate de decontaminare care poate produce sticle din PET-uri reciclate, în cadrul unei investiții de peste 55 milioane de lei, din care 17,5 milioane lei reprezintă ajutor de stat.
România este a doua țară din Grupul Coca‑Cola HBC care va utiliza această tehnologie inovatoare pentru producția internă de rPET. Astfel, întregul portofoliu de băuturi răcoritoare al companiei – respectiv Coca‑Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy, Fuzetea, Dorna – vor fi în ambalaje din 100% rPET. Proiectul asigură o abordare circulară, în linie cu obiectivele Sistemului Coca‑Cola de a crește procentul de PET reciclat utilizat, până în 2030, și de a reduce emisiile de carbon până la zero net, pe întregul lanț de valoare, până în 2040.
„În primul rând este o oportunitate mare să stăm împreună și să avem șansa să aflăm mai mult despre exemple concrete cu privire la ceea ce fac companiile pentru România în zona economiei circulare. A fost grozav să îl ascultăm pe domnul Mircea Geoană care ne-a dat o mai mare perspectivă despre contextul viitorului securității economice și despre riscuri, așa că punând lucrurile sub o umbrelă mai mare cred că este foarte important într-un dialog. Sunt foarte norocos că nu a trebuit să mă pregătesc foarte mult, dar vin cu exemple proaspete din Ploiești. Mulți dintre voi ați fost acolo.
Miercurea trecută am avut una dintre cele mai mari investiții ale noastre în domeniul economiei circulare. O nouă unitate de decontaminare, o investiție de 55 de milioane de lei care ne-a dat oportrunitatea să producem singuri sticle din PET-uri reciclate. Cu asta am devenit, în grupul Coca Cola singura țară care am reușit să conectăm cercul, să avem sticle făcute din plasticul care a fost colectat pe piața din România și transformat într-un material pe care îl putem folosi pentru sticle și are o serie de beneficii uriașe pentru mediu cu un impact pozitiv. Doar producând din acest material, are o amprentă de carbon cu 80% mai mică decât producerea de PET-uri normale. Asta face Coca Cola, dar nu vreau să fac totul despre Coca Cola. Noi, drept companie mare, cred că avem o responsabilitate mare în a susține agenda economiei circulare”, a spus Jovan Radosavljevic.
Mai mult, acesta spune că businessurile mari, cum este cel pe care îl conduce, au o responsabilitate imensă în zona sustenabilității și economiei circulare, arătând că secretul este munca în comun și parteneriatele.
„Noi, drept companii individuale, suntem mereu tentați să facem lucrurile ca lideri: eu vreau să fiu primul, eu vreau să fac asta, ceea ce este foarte grozav, dacă nu ai acest impuls în tine, nu vei porni niciodată ceva, nu vei intra niciodată în zona de risc, de a fi primul în ceva. Cred că acesta este rolul și responsabilitatea tuturor care conduc afaceri mari, dar fiind implicat în ultimii cinci ani în multe subiecte, cred că este un punct mai puternic că în zona sustenabilității și a economiei circulare muncă în comun, forțe comune, parteneriatele, aduc rezultate mai mari decât ceea ce facem singuri, drept companie”, a explicat șeful Coca Cola România.
De asemenea, acesta a lăudat noul sistem SGR și modul în care românii reușesc atunci când își unesc forțele.
„Pentru mine, noul sistem SGR, este un exemplu pozitiv despre ceea ce putem face împreună alături de competitori, ceea ce se poate face într-un timp foarte scurt. Nu îmi puteam imagina acum cinci ani că voi sta la masă cu Pepsi și că apoi ne vom uni forțele cu Brewers și cu producători și vânzători și vom sta împreună și vom crea un plan și că Guvernul ni se va alătura pentru a crea un cadrul de lucru ca SGR să funcționeze.
Eu ca sârb, trebuie să vă ofer o perspectivă personală. Observând România în trecut și acum, conectând familia mea și viața mea cu România de aproape 10 ani, văd un potențial uriaș în România, atunci când românii sunt uniți în spatele unor cauze. Văzând de afară ceea ce România poate face de când a intrat în UE și NATO a fost uimitor. Cum de este posibil așa ceva, de a face totul atât de rapid? Și acum văzând cum în domeniul sustenabilității și economiei circulare v-ați unit forțele, cred că acesta este un subiect care poate uni România și aduce acest lucru de conștientizare a oamenilor privind potențialul României. Pentru mine, domeniul sustenabilității este încă necunoscut în această parte a lumii. Cred că este o oportunitate mare pentru România și acum vorbesc prea mult, dar sunt mai tentat să ascult colegii mei și mai ales pe domnul Geoană”, a mai adăugat Jovan Radosavljevic.