Mult discutata recalculare a pensiilor a adus un adevărat tăvălug de informații, dar și nemulțumiri pentru pensionarii care pierd bani. Deși șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a dat asigurări, marți seara, că nicio pensie nu va scădea (decât pe hârtie), calculele Mediaflux arată că, în realitate, trăgând linie, mii de pensionari pierd bani mulți. Și de mai multe ori.
Noua formulă de calcul a pensiilor îi dezavantajează pe cei care au avut condiții speciale de muncă, cei cu grupa a II a de muncă, conform legii. E vorba despre cei care au lucrat în industria nucleară, siderurgică sau petrolieră, mecanici de locomotivă, mineri etc.
Aceștia, conform Casei de Pensii, acumulau un spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001) și 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în conditiile în care persoana în cauză a lucrat cel putin 5 ani în aceste condiții.
Ei bine, acești pensionari s-au trezit în aceste zile cu decizii de recalculare în care stagiul de cotizare era incomplet și cu o pensie mult diminuată. Practic, anii de vechime acumulați pentru grupa a II a de muncă nu le mai sunt de folos cu nimic.
Mediaflux a intrat în posesia unei astfel de decizii care nu e neapărat concludentă în acest caz din cauza stagiului mic de cotizare, dar clarifică evidentul: o diminuare a pensiei aflată în plată (1.766 lei) la 1.590 lei.
Trebuie menționat că pensionarii vor continua să primească pensia pe care o au acum (se mișcorează doar pe hârtie).
”Am plâns. Am crezut că îmi taie pensia, nici nu știu ce să mai cred. Am vrut să mă duc la Casa de Pensii să întreb, nu prea sunt lămurită ce scrie acolo. Mi-au tăiat anii de grupă, asta e dreptate?”, a declarat pensionara pentru Mediaflux.
În timp ce șeful Casei de Pensii dă asigurări că nicio pensie nu se taie, nu scade, realitatea din fotoliul de pensionar arată cu totul altfel.
Cei aflați în situația descrisă mai sus (cu sume mai mici pe decizie) vor fi ”săriți” la viitoarea indexare a pensiilor cu rata inflației, deci rămân fără bani.
Indexarea cu rata inflației se va aplica la punctajul din noua decizie de recalculare.
Din 4,6 milioane, în jur de 800.000 de seniori au rămas fie cu aceeași valoare, fie le-a rezultat un cuatum mai mic.
Dacă pensionarii de care v-am vorbit până acum sunt cel puțin mulțumiți că rămân cu aceleași pensii ca până acum, alții nu sunt la fel de norocoși.
Nu, nu vorbim efectiv despre o tăiere a pensiei, dar, dacă facem un calcul total al veniturilor pe care le aveau, mulți români ajung în situația în care ies în pierdere.
Să vă dăm un exemplu concret:
La o pensie în plată de 1.966 de lei, unei doamne din Buzău nu i se reține impozit și beneficiază de card de alimente, o dată la două luni, de 250 de lei, adică 125 de lei/lunar.
VENIT LUNA (CU CARD ALIMENTE):
1.966+
125
TOTAL: 2.091 LEI
După recalculare, doamna va primi o pensie de 2.223 de lei, din care i se reține un impozit de 10%. Și, pentru că depășește suma de 2.000 de lei, nu va mai beneficia de cardul de alimente, ajutorul acordat de stat pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
2.223-
222 impozit
TOTAL VENIT 2.001 LEI
Chiar dacă acel card de alimente nu este încărcat în fiecare lună și este un ajutor temporar, sunt bani care înseamnă foarte mult pentru mulți bătrâni.
Putem extinde discuția și la ajutoarele oferite de Casele de Pensii, Primării etc, ajutoare care, de asemenea, țin cont de un anumit prag al pensiei.
După nemulțumirile apărute în spațiul public și cozile formate la Casele teritoriale de Pensii, Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, spune că pensiile oamenilor nu se vor diminua.
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor. În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024.
Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică. Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.
Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii.”, a transmis Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, marți, pe pagina de Facebook a PNL.