WORLD

Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu. ”Prea puține resurse, prea multă birocrație”

Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Prea puține resurse prea multă birocrație
sursa foto: Arhiva

Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu, după ce pacea Europei a fost distrusă de Rusia. Ministrul Apărării a spus că renunțarea la această practică a fost o greșeală.

Asociația rezerviștilor a transmis că Germania nu se va putea apăra fără recruți. În schimb, comandantul militar al Armatei nu este de acord, deoarece vrea o armată de profesioniști bine pregătiți.

Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Care e situația actuală

De aceeași părere este și liderul partidului liberal, parte a actualei coaliții. Serviciul militar obligatoriu este, mai degrabă excepția decât regula, în Uniunea Europeană și NATO. Dar din cauza Rusiei, situația se poate schimba. De exemplu, Danemarca vrea să facă armata obligatorie și pentru femei.

Armata germană are „prea puţine resurse, prea puţin personal şi prea multă birocraţie”, în ciuda unui creşteri masive în buget, potrivit unui raport al forţelor armate din Germania, citat de Financial Times.

Raportul armatei subliniază faptul că reformele nu au fost simţite de militari, cu toate că guvernul şi-a asumat în mod public modernizarea şi reformarea întregului sistem.

În plus, comisarul forţelor armate din cadrul Bundestagului, a declarat că eforturile întreprinse de ministerul apărării nu au reuşit să îmbunătăţească sistemele principale de apărare, cum ar fi avioanele, elicopterele şi navele, problemă care a rămas nerezolvată de ani buni.

Germania, ținută sub presiune de SUA

Pe deasupra, numărul de recruţi reprezintă o prioritate în situaţia de faţă, în condiţiile în care anul trecut au rămas libere 20.000 de posturi, cu 3.000 mai puţin faţă de 2017.

Germania a fost ţinută sub presiune în ultimii ani în ceea ce priveşte cheltuielile militare, în special de Statele Unite. Cu toate că statul german şi-a asumat ca 2% din PIB să meargă spre cheltuieli militare în cadrul unui summit NATO din 2014, cifrele rămân departe de adevăr: autorităţile de la Berlin au declarat că vor cheltui 1,5% din PIB până în 2025 şi nu vor atinge cifra promisă de 2% până în 2030.

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele