România face pași importanți către o economie circulară eficientă în contextul în care Sistemul de Garanție Returnare (SGR) implementat de RetuRO-SGR se conturează deja ca un model de succes, fiind cel mai mare proiect de acest tip din țară, arată Green News.
Despre provocările și realizările acestui sistem a vorbit Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR, în cadrul unui interviu privind reciclării în România.
Pentru Gemma Webb, implicarea în industria reciclării a fost o decizie strategică, dar și una cu impact personal.
„Pentru mine, a fost oportunitatea ideală să folosesc toată experiența dobândită de-a lungul anilor în multiple industrii și în cadrul mai multor companii, și mi s-a potrivit foarte bine, pentru că reprezintă o provocare, are o creștere foarte rapidă și este sustenabilă. Deci lasă un impact de durată”, a explicat Webb potrivit Green News.
CEO-ul și președintele RetuRO-SGR a subliniat că experiența sa în multiple industrii a fost esențială în asumarea acestei noi provocări, oferindu-i șansa de a contribui la o schimbare semnificativă.
România a înregistrat un succes notabil prin implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, Gemma Webb subliniind că țara noastră a reușit, într-un timp foarte scurt, să facă pași semnificativi în direcția obiectivelor stabilite la nivel european.
„Peste 98% dintre consumatorii români înțeleg sistemul și știu despre el. Patru din cinci persoane din România au participat activ și au returnat ambalajele pentru a fi colectate. Am colectat până acum peste un miliard de ambalaje și am vândut deja 49.000 de tone de material către reciclatori,” a menționat Gemma Webb, arătând magnitudinea și eficiența sistemului.
Cu toate acestea, Gemma Webb a recunoscut că implementarea sistemului nu a fost lipsită de provocări.
„Suntem doar la început și învățăm în fiecare zi. Cel mai important lucru în primul an a fost să punem totul la punct și să îl facem să funcționeze. Avem multe provocări, dar sistemul devine din ce în ce mai bun în fiecare zi,” a adăugat ea.
Una dintre realizările de care Gemma Webb este foarte mândră este modul în care România a reușit să își transforme reputația în ceea ce privește reciclarea.
„Din punct de vedere istoric, România a avut rate de reciclare foarte scăzute. Și într-un timp atât de scurt, am colectat deja 50% din ambalajele puse pe piață,” a explicat Gemma Webb.
Această performanță demonstrează potențialul enorm al României de a deveni un model pentru alte țări care doresc să implementeze sisteme similare, a completat aceasta.
Un aspect esențial al succesului RetuRO-SGR, potrivit lui Gemma Webb, a fost cooperarea la nivel național.
„Cel mai important lucru, și aici România a fost remarcabilă, este cooperarea și determinarea tuturor părților de a transforma acest lucru într-un succes, de la producători, consiliul de supraveghere, comercianți, autorități, agenții guvernamentale, RetuRO și până la consumatori”, a mai arătat CEO-ul și președintele RetuRO.
Această abordare colaborativă a fost crucială în depășirea obstacolelor și în asigurarea unei implementări eficiente a sistemului.
În ceea ce privește motivarea echipei, Gemma Webb a subliniat importanța pasiunii pentru mediu și sustenabilitate.
„Echipa noastră este formată din oameni cu experiență, dar mai mult decât atât, din oameni care împărtășesc pasiunea pentru mediu, dar și tenacitatea și determinarea de a duce lucrurile la bun sfârșit. Aceasta este cheia succesului nostru”, a completat oficialul.
Viitorul reciclării în România arată promițător, cu RetuRO-SGR în fruntea acestei schimbări pozitive către o economie circulară eficientă. Cu o echipă dedicată, un angajament puternic față de sustenabilitate și o colaborare eficientă la toate nivelurile, România se profilează ca un lider în reciclare și un model de urmat pentru alte țări.
„Cred că România poate fi foarte mândră de ceea ce a realizat într-un timp atât de scurt”, a concluzionat Webb, exprimându-și încrederea că țara noastră va continua să depășească așteptările și să inspire alte țări să urmeze acest exemplu benefic și de succes.