Lovitură pentru toți românii. Impozitul pe proprietate va creşte de cel puţin patru ori, potrivit noului Cod Fiscal

spot_img

Impozitul pe proprietate va creşte de cel puţin patru ori, potrivit noului Cod Fiscal prin schimbarea radicală a bazei de calcul faţă de care se aplică cota de impozitare a proprietăţilor imobiliare.

Modificările aduse Codului Fiscal, cel puţin în privinţa impozitelor pe proprietate, pot creşte chiar şi de 4 ori valoarea dărilor plătite către stat de proprietarii de imobile, notează Adevărul.

Impozitul pe proprietate va creşte de cel puţin patru ori. Cum se calculează

Proiectul pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanţelor propune un nou mod de calcul şi în cazul impozitului anual pentru clădirile rezidenţiale pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Acestea sunt publicate anual pe pagina de internet a UNNPR şi a cotelor de impozitare respective.

Se propune modificarea limitelor minime ale cotelor de impozitare astfel:

  • la clădiri rezidenţiale cotele vor fi de 0,1% – 0,2% (faţă de 0,08% – 0,2% cât este în prezent),
  • la clădirile nerezidenţiale cotele vor fi de 1% – 1,3%

În prezent, dacă luăm în calcul un apartament de 85 de metri pătraţi într-o zonă centrală a Bucureştiului, ţinând cont de un coeficient de corecţie de 2,5 (care ţine seamă de rangul localităţii şi de zona în care e amplasat imobilul), valoarea impozabilă ar fi de 212.500 de  lei.

Aplicând cota actuală de impozitare minimă, de 0,08%, ar însemna un impozit anual de 170 de lei. În cazul în care impozitarea s-ar aplica la valoarea reală a pieţei impozitul ar fi de câteva ori mai mare.

Concret, valoarea reală a unui apartament nou de 85 de metri pătraţi, situat în zona centrală a Capitalei, este de 140.000 de euro, echivalentul a 700.000 lei, conform informaţiilor obţinute de „Adevărul” de la un Birou notarial.

Aplicând cota minimă de impozitare de 0,1% rezultă un impozit de 700 de lei/an, de 4,11 ori mai mare decât în cazul actualei metode de calcul.

Autoritățile locale pot interveni

Valorile impozitelor pe proprietate vor putea fi majorate sau diminuate cu până la 50% de către autorităţile publice locale, la propunerea autorităţii executive, se arată în proiect.

Modificările aduse Codului Fiscal vizează şi situaţiile privind vânzarea unui teren sau a unei clădiri, caz în care contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote: 3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv; 1% pentru imobilele deţinute o perioadă mai mare de 3 ani.

În prezent, la vânzarea unui imobil se percepe un impozit de 3% doar pentru valoarea care depăşeşte 450.000 lei.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.