România post alegeri prezidențiale din primul tur se îneacă într-o uriașă degringoladă controlată de două narative. Suntem mai polarizați ca oricând și mai nervoși pe cel de lângă noi. Totul se împarte în alb și negru, nervii sunt întinși la maxim și oamenii pare că au de ales între două curente și doi poli de putere care s-au format și au ieșit la suprafață de abia în noaptea prezidențialelor.
Iindiferent de anularea sau nu a alegerilor, duminică, 8 decembrie, are loc Turul II, fie sub forma unui Tur I sau sub forma unui Tur II normal, cum ar fi firesc să fie, în care Elena Lasconi și Călin Georgescu se întrec în fața votului românilor.
k
Elena Lasconi și Călin Georgescu în Turul II al alegerilor prezidențiale sursă foto: colaj mediaflux.roAtât Lasconi cât și Georgescu se opun anulării primului tur al alegerilor prezidențiale. Inedit este faptul că fiecare dintre cei doi candidați are o cerere depusă împotriva lui, astfel că depinde, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, și din ce parte vine motivația CCR pentru o astfel de decizie, implicațiile fiind diferite.
Candidatul USR la Preşedinţie Elena Lasconi, a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei.
”Cred că dacă s-ar întâmpla (n.r. – anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale) asta ar fi o încălcare gravă a democraţiei și cred că nu vom mai avea mult până vom ieși din Uniunea Europeană, deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte”, a afirmat Lasconi.
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a spus de asemenea ă în cazul în care CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale „va fi ridicol pentru că este total nedemocratic”.
„Este ceva de neimaginat ce se întâmplă. Deci asta ar însemna, acesta este răspunsul meu, că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a declarat Călin Georgescu la un post tv.
Bătălia se dă în continuare între Elena Lasconi și Călin Georgescu, indiferent dacă în cursă vor reintra Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă sau Marcel Ciolac.
Mai importante sunt însă alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională, atunci când sunt aleși adevărații factori de decizie din țară și acolo situația este polarizată de asemenea.
Vezi aici toate partidele care candidează la parlamentare.
În această zi specială românii sunt chemați la un vot cu mult mai mult decât simbolic și deosebit de important. Viitorul premier și viitorul Guvern vor avea de trecut printr-o perioadă extrem de complicată, atât din cauza unei viitoare crize financiare iminente, cât și din cauza amenințărilor de la granițele României privind războiul din Ucraina.
Românii au practic de ales, î ntr-un adevărat referendum, dacă vor să fie pro-NATO și UE sau să considere aceste alianțe din care facem parte
Ilie Bolojan spunea aseară că este convins, la cum arată în prezent scena politică, nu va mai fi posibilă o coaliţie doar de două partide și vorbește despre o coaliție formată din două trei partide, gândindu-se la probabil la USR și UDMR.
”Cu siguranţă va trebui formată o coaliţie. E foarte puţin probabil, datorită pulverizării, să se mai facă coaliţii de două partide. E foarte posibil să avem coaliţii de trei partide, de patru paride. Vă daţi seama ce complicată este această chestiune. Şi aşa partidele noastre nu au durată de viaţă, în coaliţii, mai mari de un an-doi, vedeţi ce se întâmplă”, a explicat Ilie Bolojan.
Acesta a precizat că, ”pentru a putea face ceva într-un guvern de coaliţie, indiferent cine este premier, trebuie să se asigure că există măsuri clare negociate cu termene”.
De cealaltă parte, PSD exclude pentru moment, cel puțin la nivel de retorică, o posibilă coaliție cu USR, astfel că o posibilă variantă a social democraților ar putea rămâne AUR și SOS, mai ales că votul dat lui Călin Georgescu, de 22% plus cel al lui Simion de 13%, ar duce preferințele naționalite din România la peste 35%, procent preconizat deja de Mircea Geoană încă de lunile trecute, care a atras de luni trecute atenția cu privire la curentul extremist din România.
„Problema pe care am avea-o într-o astfel de variantă este că o astfel de finală ar duce automat AUR, în opinia mea, la peste 20% cine merge în turul doi trage partidul, pentru că avem parlamentare la o săptămână după primul tur, doamna Șoșoacă, probabil victimizată, va păstra o parte din electorat și probabil că va merge și dânsa spre undeva spre 8-10% nu știu cât, ceea ce înseamnă că o primă consecință este că Parlamentul viitor al României va avea cel puțin 30% un pachet de partide extremiste, pro Moscova și care sunt efectiv în afara a ceea ce cred că este interesul general al acestei țări, în situația în care la anul vom avea o situație economică și socială foarte complicată…”, a avertizat Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din România.
Situația este una complicată, grea de stabilit pentru moment, totul ținând de votul românilor și de prezența la vot a acestora.
Valorile fiecărui partid se pot dilua în funcție de câți dintre cei 18 milioane de români cu drept de vot își vor exercita această mică putere individuală a democrației.
Personal, sper și mă aștept la o prezență record la alegerile parlamentre de duminică. În caz contrar, orice ne așteaptă, indiferent de cine ajunge președinte, premier sau va forma următorul guvern trebuie să ni-l asumăm ca pornind din deciziile, credințele noastre personale, în baza propriilor alegeri și sisteme de valori.