Un nou studiu pilot dezvăluie că îndulcitorii fără calorii pot provoca boli de inimă. Riscul formării de cheaguri de la sânge s-a dublat în cazul persoanelor care au consumat o băutură cu eritrol.
Consumul unei băuturi cu eritritol – un îndulcitor artificial utilizat pentru a adăuga volum steviei și fructelor de călugăr și pentru a îndulci produsele keto cu conținut scăzut de carbohidrați – a dublat riscul formării cheagurilor de sânge la 10 persoane sănătoase, conform unui nou studiu pilot.
Cheagurile se pot rupe din vasele de sânge și pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral. Cercetările anterioare au asociat eritritolul cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord și deces.
„Ceea ce este remarcabil este faptul că, la fiecare subiect, fiecare măsură a capacității de reacție a trombocitelor (coagularea) a crescut în urma ingestiei de eritritol”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de diagnosticare și prevenire cardiovasculară de la Institutul de cercetare Lerner al Clinicii Cleveland, conform CNN.
Consumul unei băuturi cu o cantitate egală de glucoză, sau zahăr, nu a afectat activitatea trombocitelor din sânge într-un alt grup de 10 persoane, a declarat Hazen, care este, de asemenea, Jan Bleeksma chair in vascular cell biology and atherosclerosis at the Cleveland Clinic.
„Aceasta este prima comparație directă față în față a efectelor ingerării de glucoză versus ingerarea de eritritol asupra mai multor măsuri diferite ale funcției plachetare. Glucoza nu are impact asupra coagulării, dar eritritolul are.”, a declarat Hazen.
Deși mic, studiul a fost „foarte intrigant și interesant”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.
„Nu spun că trebuie să încetăm imediat utilizarea acestor alcooli de zahăr, dar această linie de cercetare ridică cu siguranță întrebarea: Sunt sigure sau nu?”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în cercetare.
Ca răspuns la studiu, Calorie Control Council, o asociație industrială, a declarat pentru CNN că 30 de ani de știință au arătat că eritritolul este o „alegere sigură și eficientă dovedită” pentru reducerea zahărului și a caloriilor.
„Consumatorii ar trebui să interpreteze rezultatele acestui pilot cu extremă prudență. Numărul limitat de participanți, un total de 10, au primit o cantitate excesivă de eritritol, aproape de patru ori mai mare decât cantitatea maximă aprobată în orice băutură din Statele Unite”, a declarat președintele consiliului, Carla Saunders, într-un e-mail.
Cu toate acestea, cantitatea de eritritol utilizată în fiecare băutură din studiu – 30 de grame – a fost echivalentă cu cea inclusă în sucurile, înghețatele sau brioșele tipice fără zahăr, din care oamenii mănâncă adesea mai mult de unul, a spus Hazen.
„Această cercetare ridică unele îngrijorări cu privire la faptul că o porție standard de alimente sau băuturi îndulcite cu eritritol poate stimula în mod acut un efect direct de formare a cheagurilor”, a declarat într-o declarație coautorul studiului, Dr. Wai Hong Wilson Tang, director de cercetare pentru insuficiență cardiacă și transplant cardiac la Cleveland Clinic.
La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool din zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Corpul uman produce, de asemenea, eritritol ca produs secundar al metabolismului glucozei, dar numai în cantități mici.
Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect laxativ mai redus decât alți alcooli de zahăr. Are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat fără calorii, potrivit experților.
Eritritolul este cel mai mare ingredient în greutate din multe produse „naturale” pe bază de stevia și fructe de mosc, a declarat Hazen. Are aspectul și gustul zahărului și poate fi folosit pentru coacere. Este, de asemenea, un ingredient cheie în multe produse keto-friendly, inclusiv înghețată, a spus Hazen.
„Dacă vă uitați la etichetele nutriționale de pe multe înghețate keto, veți vedea „zahăr reducător” sau „alcool de zahăr”, care sunt termeni pentru eritritol”, a declarat el pentru CNN într-un interviu anterior.
„Veți găsi că o halbă tipică are undeva între 26 și 45 de grame în ea”.
Eritritolul creat artificial, împreună cu verii săi, sunt considerați „în general recunoscuți ca fiind siguri” sau GRAS de către US Food and Drug Administration.