NEWS

Klaus Iohannis își compară realizările cu cele ale lui Alexandru Ioan Cuza

Klaus Iohannis își compară realizările cu cele ale lui Alexandru Ioan Cuza
sursă: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis își compară realizările cu cele ale lui Alexandru Ioan Cuza. Punctul comun, educația. La 160 de ani distanță de Alexandru Ioan Cuza care a introdus educația obligatorie și gratuită în România, Klaus Iohannis a ținut să menționeze că și el a inițiat un proiect care va schimba educația din România. 

Președintele consideră că viziunea, ambiția și entuziasmul pașoptiștilor și unioniștilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism și abnegație pentru dezvoltarea națiunii române. Reușitele din 1859 reprezintă o lecție veritabilă de responsabilitate pentru toți cei care continuă să clădească România europeană.

”Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului.”, a spus Klaus Iohannis.

În același timp, România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri.

Legea şcolară a lui A.I. Cuza a pus România înaintea Italiei, Franţei, Angliei sau Elveţiei

La 5 decembrie 1864 Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea instrucţiunii, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani.
Odată cu unirea Principatelor Române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-a trecut la implementarea programelor paşoptiste, una dintre direcţii fiind reorganizarea instrucţiunii publice.
Legea şcolară a lui A.I. Cuza a făcut parte din programul de legi de înnoire a societăţii româneşti. Ea a pus instrucţia publică primară pe temelii solide, dominate de principiile obligativităţii şi gratuităţii, situând astfel ţara noastră înaintea Italiei, Franţei, Angliei sau Elveţiei. Cu o serie de modificări, ea va fi în vigoare pentru un sfert de veac.