#secretstory

Palatul blestemat al domnitorului sub care s-a săvârșit Unirea Principatelor. Locul unde s-a sinucis unul dintre fiii lui Alexadru Ioan Cuza

Palatul blestemat al domnitorului sub care s-a săvârșit Unirea Principatelor. Locul unde s-a sinucis unul dintre fiii lui Alexadru Ioan Cuza

Palatul blestemat al domnitorului Cuza, așa i se spune proprietății de la Ruginoasa, construit între 1800-1811 de către  vistiernicul Săndulache Sturdza, cel care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reședințe pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi. 

Distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, reședința lui Cuza de la Ruginoasa, care ascunde drame ce i-au adus faima teribilă de palat „blestemat”.

Palatul blestemat al domnitorului. Șoția lui nu a fost niciodată aici, iar unul dintre fiii săi s-a sinucis

Stilul inițial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reședinței, stil care se impusese cu predilecție în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri.

În anul 1847, logofătul Costache Sturdza „preface casa de la Ruginoasa după arhitectura stilului gotic”, angajând pentru aceasta pe arhitectul Johan Brandel. Lucrările au fost finalizate în 1855.

În 1862, fiul lui Săndulache Sturdza a scos la licitație clădirea, care a fost cumpărată de către Alexandru Ioan Cuza, pentru a-i fi reședință de vară. De mobilier s-a ocupat chiar soția domnitorului, Elena Cuza, care a cumpărat piese de la Paris.

Se spune că Elena Cuza n-a fost însă fericită la Ruginoasa, mai ales că știa de sfârşitul tragic al lui Săndulache Sturdza, iar fatalitatea cu care privea reședința avea să fie întărită mai târziu, după moartea lui Cuza: unul dintre fiii domnitorului, Dimitri, s-a îndrăgostit de o servitoare şi s-a sinucis în camera sa, după ce doamna Elena a alungat-o pe tânără, pentru a nu se ajunge într-un moment în care familia ar fi putut fi făcută de ruşine.

Celălalt fiu al domnitorului, Alexandru, a murit la doar 23 de ani, din cauza unor probleme la inimă, chiar în luna de miere, după ce s-a căsătorit cu Maria Moruzzi.

Trupul lui Cuza a fost înmormântat inițial la Ruginoasa

Așa cum se știe, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a murit în exil, la Heidelberg, în Germania, pe când locuia la hotel Europa (1873).

Potrivit unor mărturii, ultima sa dorință a fost aceea de a fi înmormântat la Ruginoasa, acolo unde își regăsise, pentru scurtă vreme, liniștea sufletească, alături de doamna Elena.

În 1907, cu ocazia ultimei sale vizite la Ruginoasa, doamna Elena a mutat osemintele într-o criptă special amenajată, în biserică. Piatra de mormânt originală, din marmură albă, de Carrara, a fost depusa și ea în capelă.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ruginoasa a avut neșansa de a se afla chiar pe linia frontului, fiind expusă la mari distrugeri. Pentru a evita o profanare a mormântului lui Cuza Voda, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Argeș.

Distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Palatul și-a recăpătat strălucirea arhitecturală și farmecul specific, după anul 1978, când a fost restaurat. În anul 1982, aici s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”, conform mijloacelor specifice perioadei.