Shantel, pe numele său real Stefan Hantel, este un artist german cu rădăcini în Bucovina cunoscut în toată lumea. Piesele sale au zeci de milioane de vizualizări pe Youtube și de peste două decenii cutreieră globul ducând în toată lumea spiritul sud-est european și arta pop balcanică, printr-un stil muzical propriu numit pop balcanic sau balkan beat, un gen universal și unic, după cum o spune chiar el.
În același timp, el a fost primul artist german care a câștigat prestigiosul premiu BBC World Music Award în 2006.
Pe Shantel am avut șansa să îl cunosc în Republica Moldova, la festivalul Gustar, care a avut loc weekendul trecut în localitatea Orheiul Vechi, la 50 de kilometri de Chișinău. După concertul care a făcut mii de oameni să danseze câteva ore, artistul mi-a oferit câteva minute din timpul său pentru un scurt interviu video. Era deja pe fugă spre următoarea sa prestație, în Grecia. Am vorbit despre originile sale, despre originalitatea artei pe care o face și despre cum totul este strâns legat de background-ul său sud-est european.
Artistul, ai cărui bunici vin din Cernăuți, s-a născut în Germania, acolo unde familia sa s-a oprit după ce a plecat din Bucovina în drum spre Statele Unite ale Americii. În familia sa se vorbeau cinci limbi diferite, printre care și româna, motiv pentru care El reușește prin arta sa să exprime „ideea de muzică fără frontiere, muzică fără control de pașaport”.
„Bineînțeles, ascultând muzica mea, nimeni nu are nevoie de viză. Este un limbaj universal și foarte unic”, mi-a spus Shantel.
El povestește cum ani de zile lumea îi spunea că muzica sa nu funcționează, deoarece este prea est-europeană și din Orientul Îndepărtat, însă, într-un final, a reușit o adevărată revoluție muzicală ce are loc de peste două decenii. În prezent este unul dintre cei mai populari reprezentanți ai pop-ului balcanic la nivel internațional.
Shantel este cel care a făcut cunoscută trupa românească Mahala Rai Banda în toate cluburile din vest prin remixul piesei Mahalagească.
În vârstă de 55 de ani, Shantel este muzician, DJ, producător și compozitor, fiind recunoscut drept maestrul remixuri-lor de muzică tradițională balcanică, mediteraneană, grecească și orientală. Mai mult, în piesele sale au ajuns și versuri din manele românești și muzica țigănească. În Republica Moldova a remixat melodia Dragostea din Tei, de la Ozone, spre deliciul celor prezenți.
„Din fericire, sunt un artist internațional de performanță deja de foarte mulți ani (…) ceea ce fac eu este un lucru foarte emoțional. Și cred că toată lumea poate înțelege acest lucru. Așa că nu contează dacă sunt în Japonia, Mexic, Turcia, Moldova, Germania, Franța”, a explicat Shantel, vorbind despre cum a ținut publicul prezent la festivalul din Republica Moldova în priză.
Bunicii materni ai lui Stefan Hantel proveneau din Bucovina și locuiau în Cernăuți, iar bunicul său patern era grec. Mai mult, Shantel și-a început cariera muzicală ca percuționist și șofer într-o trupă grecească. În același timp, în 1987 a început să organizeze petreceri în Bahnhofsviertel din Frankfurt. În 1991 a locuit temporar la Paris, unde a studiat design grafic, dar a fost activ și ca DJ, arată biografia sa.
„Ei bine, familia mamei mele este din Cernăuți. Era o familie cosmopolită. Vorbeau cinci limbi: idiș, română, olandeză, olandeză, rusă, ucraineană, poloneză, poloneză. Erau refugiați, imigranți în drum spre America. Totuși nu au reușit să ajungă și cumva au rămas blocați în Germania, unde m-am născut eu. Mama mea l-a cunoscut aici pe tatăl meu. Am avut un bunic grec, un tată grec și o mamă germană. Așa că familia mea este un mozaic foarte divers”, mi-a explicat Shantel în cadrul interviului.
Chiar dacă spune că nu vorbește fluent toate limbile care se vorbeau în familia sa, artistul spune că înțelege elementele de bază din fiecare, motiv pentru care melodiile sale pot începe in engleză, continua în română, trec prin poloneză sau greacă și se duc spre țigănește, într-un limbaj universal care leagă spiritul balcanic și îi dă o formă unică. Acest lucru se simte, mai ales în concerte, atunci când se creează o legătură puternică între el și cei prezenți.
„Vorbiți toate aceste limbi sau doar le înțelegeți?”, l-am întrebat eu.
„Cred că înțeleg elementele de bază. Dar am crescut cu acest amestec incredibil de culturi. Și nu am înțeles niciodată cum să mă descurc cu asta. Dar, cumva, muzica a devenit cel mai important limbaj pentru a mă exprima pe mine, sentimentele mele, emoțiile mele. Și, de asemenea, pentru a exprima ideea de muzică fără frontiere, muzică fără control de pașaport. Și bineînțeles, ascultând muzica mea, nimeni nu are nevoie de viză. Așa că este un limbaj universal și foarte unic”, a transmis artistul.
El promovează de mai bine de jumătate de viață Europa de Sud-Est, spunând că această zonă este încă plină de mister, mai ales în cultura pop, fiind ceava ce nimeni n-a descoperit încă.
„Eu sunt un copil din Europa de Sud-Est. Am un suflet est-european. Iar Europa continentală, mai ales cea de Est, este încă misterioasă. Este ceva ce nimeni nu a descoperit încă, mai ales în cultura pop. Eu folosesc cultura pop pentru a crea un nou gen”, mi-a spus Shantel, arătând că sursa sa de inspirație vine din spiritul său balcanic și din cultura pop a Europei de Sud-Est.
„A fost foarte simplu, pentru că am vrut să fac muzică. Dar dilema mea a fost că vreau să vorbesc despre identitatea mea, chiar dacă identitatea mea nu este clară. Așa că am ales muzica pentru că este cel mai bun mod în care, ca artist, mă pot exprima și pot împărtăși acest sentiment”.
Shantel spune despre sine că are un suflet artistic și dacă nu ar fi făcut muzică ar fi fost „pictor, designer sau fotograf”.
„Doar să te exprimi pe tine și arta ta. Cred că am un suflet artistic. Și aleg instrumentele care sunt cele mai autentice pentru mine”, a conchis acesta.
La începutul anilor 2.000, Hantel a făcut o călătorie în orașul bunicilor săi, Cernăuți, aflat pe teritoriul Ucrainei, în Bucovina. Ulterior, a devenit foarte interesat de culturile și muzica est-europeană și a lăsat din ce în ce mai mult acest lucru să-i influențeze activitatea muzicală. În 2002, a reactivat casa de discuri împreună cu Haaksman și a lansat compilația „Bucovina Club” în care a reunit o seri de trupe balcanice importante cum ar fi Fanfara Ciocârlia, Balkan Beat Box și Sandy Lopicic Orkestar, făcându-le mai populare în Europa de Vest.
Ulterior, datorită notorietății melodiilor sale, ele au ajuns să fie folosite pentru coloane sonore de film și reclame. De exemplu, titlul Bucovina a fost auzit în filmul Alles auf Zucker (2004), dar și în reclame. Shantel a contribuit, de asemenea, cu Mahalageasca (Bucovina Dub), o piesă de pe compilația Bucovina Club, la coloana sonoră a filmului Borat (2007) al comediantului britanic Sacha Baron Cohen.
El concertează alături de Bucovina Club Orkestar, care asigură intonația live a melodiilor pe care le produce și a semnat, în ultimii 20 de ani, cu o serie de grupuri muzicale est-europene sau cu influențe est-europene, pe care le-a cunoscut în timpul călătoriilor sale în Europa de Est.
„Când te văd mă pierd cu firea
Nu’mi pot stăpâni privirea
Dansezi bine ești mortală
Și cu frumusețea ta’i bagi pe toți în boală”, spun versurile Disko Partizani, una dintre cele mai cunoscute melodii create de Shantel.
În loc de încheiere vă las cu două dintre cele mai cunoscute melodii compuse de Shantel:
Click to display the embedded YouTube video
Click to display the embedded YouTube video