EXCLUSIV

L-am cunoscut pe Richard Browning, omul zburător venit recent în România: „Este foarte relaxant să zbori, este ca un vis” FOTO & VIDEO EXCLUSIV

L-am cunoscut pe Richard Browning omul zburător venit recent în România Este foarte relaxant să zbori este ca un vis FOTO  VIDEO EXCLUSIV
sursa foto: Mediaflux.ro

Există oameni inspirați și oameni care inspiră, iar Richard Browning, omul zburător, un inventator britanic care testează limitele corpului uman de ani de zile face parte din ambele categorii. Am avut șansa și onoarea să îl cunosc la cea mai nouă ediție Go Tech care s-a desfășurat miercuri și joi la Romexpo. Acesta a arătat, celor prezenți, cum oamenii pot zbura. Pur și simplu.

În doar șase ani, Browning s-a schimbat atât pe el, cât și lumea, pornind de la o invenție proprie: un costum cu reacție unic în lume ce zboară și cu 140 de kilometri pe oră folosind mișcările și echilibrul corpului ajutat de un costum care cuprinde mai multe mini motoare cu reacție. Avea doar 38 de ani.

Richard Browning, omul zburător
sursa foto: mediaflux.ro

„L-am construit din instinct, acum las inginerii profesioniști să o facă. Dar a trebuit să nu fiu îndoctrinat de inginerie cu multă materie și lucruri deja știute. Știam destule cât să fiu în siguranță, dar puține încât să îmi păstrez curiozitatea. Multe dintre descoperiri vin de la oamenii care sunt la limita expertizei”, a explicat britanicul în fața publicului, vorbind mai bine de o oră, cu costumul său de zbor în spate, după ce timp de câteva minute ne-a arătat de ce i se spune omul zburător.

În prezent, la 44 de ani, el este fondatorul și pilotul-șef de teste al Gravity Industries, o companie care a ajuns să valoreze 38 de milioane de euro și care proiectează și construiește această invenție ce îți transformă corpul într-un aparat de zbor, cu aplicații practice în domeniul militar, medical și de agrement.

Richard Browning, omul zburător, a venit în România

Richard și-a propus în anul 2016 să experimenteze conceptul „utilizării minții umane pentru a echilibra și controla corpul în structură de zbor”, adăugând energie sub forma unor motoare cu reacție.

 „Aveam un loc de muncă normal și nimic de a face cu asta. Acum am o companie de 38 de milioane de dolari. Am zburat în 45 de țări…”, povestește Richard Browning în fața jurnaliștilor, cu un accent pur britanic, după un zbor demonstrativ extrem de zgomotos, dar uimitor pentru cei prezenți.

Chiar dacă spune că nu lucra neapărat în domeniu, Browning provine dintr-o familie de oameni apropiați industriei de aviație. Bunicii au pilotat elicoptere și avioane, chiar și în război, iar tatăl său a fost inginer de aviație. Mai mult, el însuși a studiat un semestru de inginerie înainte să între în armată și apoi să activeze în industria petrolieră.

„Am crescut cu un bunic care pilota elicoptere, celălalt bunic a fost pilot de avion în război, iar defunctul meu tată era un inginer aeronautic. Așa că atunci când aveam 10 ani îți puteam spune cum funcționează un elicopter. Am făcut un semestru de inginerie, dar am renunțat, era foarte plictisitor. Apoi am intrat în armată, unde am ajuns să fac explorare geologică, apoi am ajuns în industria petrolului, unde am făcut bani, dar nu am pierdut pasiunea pentru inginerie”, a spus inventatorul britanic venit pentru o zi în România să îi prezinte aparatul.

Richard Browning, omul zburător
sursa foto: mediaflux.ro

Browning a urmat cursurile Universității din Cardiff, unde a studiat inițial ingineria și apoi, după un semestru, a trecut la geologie de explorare. Ingineria era prea plictisitoare pentru el, prea multă matematică. Ulterior a fost rezervist al Marinei britanice timp de 6 ani și trader de petrol la British Petroleum timp de 16 ani.

„Am fost și șofer de curse, iar o parte din inspirație a fost timpul petrecut în armată, făcând ultramaratoane, făcând calisthenics (exerciții de forță). Totul mi-a dat încrederea că dacă pot să îmi susțin corpul în poziții ciudate, atunci pot să mă țin în aer cu ajutorul unor motoare. Simt că poate mulți ingineri, dacă nu aveau luxul acesta să vine dintr-un astfel de trecut erau foarte sceptici”, a mai povestit britanicul.

Costumul de jumătate de milion de euro

Jumătate de milion de euro costă în prezent un astfel de costum care te poate propulsa în aer în câteva secunde. Folosind combustibil de avion sau motorină, el constă într-un dispozitiv de aproximativ 30 de kilograme care cuprinde un fel de rucsac pe care îl pui în spate și două sisteme ce se montează pe mâini și au mai multe motoare cu reacție folosite pentru propulsie. Și ghiozdanul din spate are trei astfel de motoare.

„Ai mai multe motoare cu reacție, doar te sprijini pe ele. În spate mai ai alte trei motoare așa că plutești în cele două mâini și motoarele din spate te ridică. Dacă apropii mâinile te ridici, dacă le depărtezi cobori. Și restul mișcărilor sunt naturale, ca mersul pe bicicletă. Copiii mei au făcut-o, e ușor de condus”, le mai spune acesta încântat jurnaliștilor, povestind despre el și invenția sa”, a explicat el românilor prezenți să îl vadă, mai ales jurnaliști.

Richard Browning, omul zburător
sursă foto: mediaflux.ro

„Îți folosești balansul natural pentru a putea zbura. Pot zbura cât de sus vreau, dar este foarte periculos. Pot să ajung la 15-20 de metri în 5 secunde, dar cu cât te îndepărtezi de pământ cu atât este mai periculos. Putem să zburăm 3-4-5 kilometri”, mai spune acesta, arătând cu nu are de ce să zboare mai sus de câțiva metri deasupra solului, mai ales că poate ajunge la o viteză de 140 de kilometri pe oră.

Richard Browning, omul zburător
sursa foto: mediaflux.ro

În ultimii 6 ani aproape 50 de oameni au învățat cum să piloteze acest dispozitiv unde toate manevrele se fac în mod natural, în funcție de mișcările corpului. Mulți au reușit să îl stăpânească în câteva zeci de secunde. Totul ține de echilibru și de cum îți lași corpul în voia lui. Aparatul său de zbor are 1.540 de cai putere și șapte motoare cu reacție.

„Este foarte relaxant să zbori, este ca un vis, fără stres. Asta fac și eu în aer. Doar plutești, te lași moale și plutești. De obicei folosim combustibil de avion sau motorină”, a mai explicat inventatorul care recunoaște că este nevoie de multă putere pentru a ridica un om de la sol.

Richard Browning, omul zburător

sursă foto: mediaflux.ro

Pericolul zburatului prea sus

Cu toții știm povestea lui Icar, fiul lui Dedal, cel care a construit labirintul unde a fost închis Minotaurul din mitologia greacă, despre care se spune că ar fi descoperit secretul zborului, dar care, pentru că a vrut să zboare prea sus spre soare a fost ucis de zei. Se pare că britanicul a învățat din această lecție și nu zboară niciodată prea sus cu aparatul său, cu toate că ar avea această posibilitate.

Chiar dacă deasupra apei a zburat și la 40-50 de metri altitudine, Browning recunoaște că nu are nevoie să zboare atât de sus, fiind periculos și fără sens.

„Este mai sigur să zbori mai jos. Nu trebuie să zburăm foarte sus, nu avem nevoie. E un mod inedit de a zbura, în mare ai nevoie doar de echilibru. Ești mai instabil să stai pe două picioare decât sunt eu cu acest aparat. Este incredibil cum corpul uman se adaptează”, a avertizat acesta.

Cu toate că aparatul pe care l-a creat este dezvoltat în continuare pentru a fi din ce în ce mai ușor și mai puternic, inventatorul este de părere că nu va fi folosit, cel puțin în următorii ani, de mase de oameni pentru transport sau pentru a înlocui o mașină, de exemplu. Totuși, este ideal pentru scopuri militare sau de salvare.

„Niciodată nu spune niciodată, dar mai avem mult până departe. În mare parte ești doar tu. A durat 6 ani să ajungem aici. Acum e ușor de folosit, dar avem nevoie de dispozitive de energie cu o densitate mai mare. El are aplicabilități militare, medicale și de agrement”, recunoaște Browning.

Gravity Industries a primit inițial, în 2017, o investiție de 640.000 de dolari din partea lui Tim Draper și Adam Draper după prima demonstrație publică în fața birourilor Draper Associates & Boost VC din Hero City, în San Mateo. Compania sa are o gamă largă de parteneriate cu armata britanică, americană și europeană și cu o serie de organizații de căutare și salvare.

Revista TIME a prezentat costumul cu reacție printre cele mai bune invenții ale anului 2018, fiind numit și „Iron Man din viața reală”, iar Cartea Recordurilor îl consideră cel mai rapid costum de zbor din lume.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Citește un #secretstory
Un raport CIA din 1980 a fost desecretizat. Cum era văzută România de serviciile americane și cum era descris Ceaușescu
#secretstory
05 Dec. 23

Un raport CIA din 1980 a fost desecretizat. Cum era văzută România de serviciile americane și cum era descris Ceaușescu

Povestea extraordinară a vulturului Ilie. A locuit mult timp în zona gării Buzău iar uciderea lui a stârnit o adevărată revoltă în oraș
#secretstory
05 Dec. 23

Povestea extraordinară a vulturului Ilie. A locuit mult timp în zona gării Buzău, iar uciderea lui a stârnit o adevărată revoltă în oraș

De unde provine numele celor mai cunoscute cartiere din București. Povești de mult uitate dar păstrate din Capitală
#secretstory
04 Dec. 23

De unde provine numele celor mai cunoscute cartiere din București. Povești de mult uitate, dar păstrate, din Capitală

Chefurile de pomină ale actorilor. Cum petreceau Ștefan Iordache și Gheorge Dinică la Șarpele Roșu pe muzica lui Nelu Ploieșteanu
#secretstory
03 Dec. 23

Chefurile de pomină ale actorilor. Cum petreceau Ștefan Iordache și Gheorge Dinică la Șarpele Roșu, pe muzica lui Nelu Ploieșteanu

Băiatul rău din cinematografia română. Avea nume de scenă a trăit aproape 100 de ani și a jucat cu toti greii
#secretstory
02 Dec. 23

”Băiatul rău” din cinematografia română. Avea nume de scenă, a trăit aproape 100 de ani și a jucat cu toti ”greii”

EXCLUSIV
EXCLUSIV. Am testat dieta Alinei Pușcaș 3-3-3 orez legume și fructe. Cum a fost și cât am slăbit
EXCLUSIV
05 Dec. 23

EXCLUSIV. Am testat dieta Alinei Pușcaș: 3-3-3, orez, legume și fructe. Cum a fost și cât am slăbit

Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV din Parada de 1 Decembrie. Cât de aglomerat a fost de fapt 8222A fost frumos n-am văzut nimic8221 FOTO și VIDEO
EXCLUSIV
01 Dec. 23

Reportaj. Ce nu s-a văzut la TV din Parada de 1 Decembrie. Cât de aglomerat a fost de fapt: „A fost frumos, n-am văzut nimic” FOTO și VIDEO

EXCLUSIV. Antonia a refuzat o 8222propunere indecentă8221 de 900.000 de euro Artista i-a spus NU celui supranumit 8222Regele pariurilor din România8221
EXCLUSIV
30 Nov. 23

EXCLUSIV. Antonia a refuzat o „propunere indecentă” de 900.000 de euro! Artista i-a spus NU celui supranumit „Regele pariurilor din România”

EXCLUSIV. Primăria S6 primește 93 de BANI pe zi pentru fiecare metru închiriat de Untold la târgul de Crăciun. Comercianții plătesc în schimb sute de euro zilnic | UPDATE
EXCLUSIV
28 Nov. 23

EXCLUSIV. Primăria S6 primește 93 de BANI pe zi pentru fiecare metru închiriat de Untold la târgul de Crăciun. Comercianții plătesc în schimb sute de euro zilnic | UPDATE

EXCLUSIV. Cum arată iarna într-o localitate de la marginea Deltei. Imagini surprinse la câteva ore după după codul roșu de viscol
EXCLUSIV
27 Nov. 23

EXCLUSIV. Cum arată iarna într-o localitate de la marginea Deltei. Imagini surprinse la câteva ore după după codul roșu de viscol