Locuința în clădiri de apartamente poate fi riscantă deseori și există mai multe pericole la care te expui dacă stai la bloc. Studiile au scos la iveală creșterea riscului de accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet.
Poluarea aerului și locuirea în clădiri de apartamente pot crește riscul de apariție a unor afecțiuni periculoase, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul.
Cercetătorii de la Universitatea Lituaniană de Științe ale Sănătății au investigat legătura dintre expunerea pe termen lung la poluarea aerului înconjurător și distanța rezidențială față de spațiile verzi și drumurile principale cu dezvoltarea hipertensiunii și a unor componente ale sindromului metabolic.
Aceste componente au inclus un nivel ridicat de trigliceride, reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate mare, creșterea glicemiei și obezitatea.
Rezultatele studiile indică faptul că nivelurile de poluare a aerului peste mediu sunt asociate cu un risc mai mare de reducere a lipoproteinelor de înaltă densitate.
„Rezultatele cercetării noastre ne permit să spunem că ar trebui să reglementăm cât mai mult posibil spațiul de locuit pentru o persoană în casele multifamiliale, să îmbunătățim izolarea fonică a apartamentelor și să promovăm dezvoltarea spațiilor verzi în casele multifamiliale”, a declarat Agn Brazien, autorul principal al studiului publicat în Journal of Public Health, scrie IndiaToday.
Expunerea la traficul rutier a fost asociată cu incidența hipertensiunii arteriale, cu un nivel mai ridicat al trigliceridelor și cu reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate mare.
Cu toate acestea, impactul negativ al poluanților atmosferici din trafic a fost observat numai la participanții care locuiau în clădiri multifamiliale.
Deoarece există mai mult trafic în apropierea clădirilor de apartamente multifamiliale, acest lucru poate fi asociat și cu incidența hipertensiunii.
”În plus, un mediu construit, densitatea rezidențială ridicată, traficul stradal și configurațiile acestuia sunt factori suplimentari asociați cu interacțiunile sociale și relațiile de sprijin, care ar putea avea, de asemenea, un impact asupra sănătății cardiovasculare.”, mai spune Agn Brazien.
Verdeața, dimensiunea și tipul (activitatea) spațiilor publice deschise disponibile au fost observate ca fiind invers legate de factorii de risc evaluați.
Cercetătorii au constatat în plus efecte pozitive ale mediului natural și au subliniat impactul pozitiv al acestor spații asupra sănătății cardiovasculare.