LIFESTYLE

Lipsa somnului crește riscul de diabet

Lipsa somnului crește riscul de diabet
Sursă foto: Pexels

O dietă sănătoasă nu poate înlocui lipsa somnului. Insomnia crește riscul de diabet de tip 2, potrivit unei noi cercetări. Un somn inadecvat este legat de complicații grave pentru sănătate, consideră experții.

Lipsa somnului crește riscul de diabet

Faptul că nu dormiți suficient poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au dormit mai puțin de șase ore și-au crescut șansele de a dezvolta această boală. În special, faptul de a avea ceea ce cercetătorii au considerat o dietă sănătoasă nu a anulat acest risc.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că un somn adecvat este important în prevenirea diabetului de tip 2.1

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care se dezvoltă atunci când organismul dumneavoastră fie nu produce suficient hormonul insulină, fie nu îl folosește în mod corespunzător. Insulina ajută zahărul din sânge să se deplaseze în celulele organismului pentru a obține energie. Deficiențele de insulină pot determina creșterea glicemiei, ceea ce duce, în timp, la diabet de tip 2.

„Cercetările anterioare, care cuprind atât studii de cohortă ca al nostru, cât și studii experimentale, au demonstrat că durata scurtă și repetată a somnului este asociată cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2”, a declarat pentru Health autoarea studiului, Diana Aline Nôga, doctor în neuroștiințe la Universitatea Uppsala din Suedia.

Ceea ce studiul ei arată clar, a adăugat ea, este că legătura dintre lipsa somnului și diabetul de tip 2 persistă chiar și în rândul persoanelor care mănâncă sănătos.

Importanța somnului nu a primit întotdeauna atenție, dar acest lucru se schimbă ca urmare a unor cercetări precum acest nou studiu, a declarat Jing Wang, MD, director clinic al Centrului Integrativ de Somn Mount Sinai și profesor asociat de medicină specializat în medicină pulmonară, critică și a somnului la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai.

„Cred că este ceva care, în ultimii ani, a ajuns cu adevărat la o mai mare conștientizare publică și științifică”, a declarat ea pentru Health.

Experții au declarat că studiul arată că pentru a rămâne sănătoși este nevoie de mai mult decât o simplă dietă și exerciții fizice.

„Somnul, dieta și exercițiile fizice împreună sunt fundamentale pentru sănătate și bunăstare. Dieta și exercițiile fizice nu pot obține rezultate optime cu o calitate sau o cantitate de somn inadecvată.”, a declarat pentru Health Nancy Foldvary-Schaefer, DO, MS, director al Centrului pentru tulburări de somn și profesor de neurologie la Cleveland Clinic.

Cât de mult trebuie să dormiți?

Alte afecțiuni, în afară de diabetul de tip 2, au fost, de asemenea, legate de un somn insuficient.

„Somnul insuficient duce la o funcționare deficitară în timpul zilei, [ceea ce poate cauza] rezultate academice slabe, conflicte și erori la locul de muncă, dificultăți de sănătate mintală și accidente auto. Multe forme de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și tulburări ale sistemului nervos central sunt acum asociate cu un somn slab.”, a declarat Foldvary-Schaefer.

În timp ce mulți oameni cred că pot funcționa la cel mai bun nivel atunci când sunt privați de somn, „doar 1 până la 2% din populație este predeterminată genetic să aibă nevoie de mai puțin somn”, a spus ea.

În ciuda legăturii dintre somn și consecințele negative asupra sănătății, a remarcat ea, unul din trei adulți din SUA nu doarme suficient.

Dacă credeți că dormiți suficient, dar tot nu vă simțiți bine odihnit, Wang recomandă să vorbiți cu un furnizor de servicii medicale despre ceea ce ar putea cauza simptomele dumneavoastră.

„Dacă dormiți nouă ore, dar aveți o apnee obstructivă a somnului foarte gravă, s-ar putea să vă simțiți totuși obosit”, a spus Wang.

Având în vedere importanța somnului pentru sănătatea generală, ea sugerează să vă stabiliți imediat o rutină de somn sănătoasă, dacă nu aveți una în prezent.

„Somnul îndeplinește funcții-cheie în refacerea corpului și a creierului nostru după o zi de veghe și de muncă. Acesta resetează efectiv fiecare celulă din fiecare organ al corpului și creierului nostru.”, a adăugat Foldvary-Schaefer.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele