Se introduc reguli stricte cu privire la alimentația în școli și grădinițe. Ministerul Sănătății a prezentat oficial decizia.
Ministerul Sănătății (MS) a pus în dezbatere un proiect de ordin care interzice prepararea, comercializarea și distribuirea alimentelor nesănătoase și a băuturilor carbogazoase în unitățile de învățământ. Alimentele destinate copiilor vor trebui să aibă un conținut redus de zahăr, sare și grăsimi.
MS a prezentat un proiect de ordin care stabilește o listă cu alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, impunând limitări stricte privind cantitatea de zahăr, grăsimi și sodiu din produsele oferite acestora, în scopul prevenirii și reducerii incidenței bolilor netransmisibile, precum obezitatea, diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare și bolile neoplazice.
În acest sens, în școli și grădinițe ar putea fi interzisă prepararea, comercializarea și distribuirea alimentelor nesănătoase. Este vorba despre alimentele bogate în zahăr, sare, grăsimi nesănătoase și băuturi carbogazoase. Alimentele oferite copiilor vor avea cantități strict controlate de zahăr, sare și grăsimi.
Mai mult, în proiect se includ anumite recomandări pe larg pentru asigurarea unei alimentații echilibrate. Aceasta trebuie să sprijine creștere sănătoasă a copiilor și adolescenților. Recomandările includ indicații clare privind aportul zilnic de calorii, vitamine, minerale și apă pentru diferite grupe de vârstă, precum și porțiile ideale pentru alimentele esențiale: carne, lactate, fructe, legume și cereale.
Operatorii economici care prepară, distribuie și/sau comercializează alimente în incinta unităților de învățământ preuniversitar vor fi nevoiți să prezinte dovada compoziției alimentelor prin etichetă. Aceștia sunt nevoiți să prezinte și etichetele sau buletine de analiză.
Unitățile de învățământ și operatorii economici care prepară, distribuie și/sau comercializează alimente în incinta unităților de învățământ vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
1. Alimente cu conținut mare de zaharuri: Alimentele care conțin mai mult de 15 g de zaharuri la 100 g de produs sunt nerecomandate. Excepție fac fructele proaspete, fructele uscate/deshidratate neîndulcite și legumele proaspete.
2. Alimente cu conținut mare de grăsimi: Sunt nerecomandate alimentele care au peste 20 g de grăsimi la 100 g de produs, din care:
3. Alimente cu conținut mare de sare: Alimentele care conțin mai mult de 1,5 g de sare la 100 g de produs (echivalentul a 0,6 g de sodiu la 100 g de produs) sunt nerecomandate.
4. Băuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi, precum și băuturi calde de tip cafea sau ceai instant sunt interzise pentru comercializare. În școli se recomandă doar apă potabilă sau apă minerală îmbuteliată.
5. Alimente cu conținut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare: Nu sunt recomandate alimentele care au mai mult de 300 kcal pe unitatea de vânzare.
6. Alimente neambalate: Nu este permisă comercializarea alimentelor neambalate. Excepție fac fructele și legumele proaspete.
7. Alimente neetichetate: Comercializarea alimentelor fără etichetă este interzisă, conform legislației în vigoare.