#secretstory

Localitatea din România unde toţi oamenii au acelaşi nume şi sunt deosebiţi după porecle. Cum s-a ajuns la această situație

Localitatea din România unde toţi oamenii au acelaşi nume şi sunt deosebiţi după porecle. Cum s-a ajuns la această situație

Localitatea din România unde toţi oamenii au acelaşi nume şi sunt deosebiţi după porecle se numește Bicazu Ardelean, în județul Neamţ și este situată aproape de limita teritorială cu judeţul Harghita.

Așadar, aproximativ 300 de locuitori din comuna Bicazu Ardelean poartă cu mândrie acelaşi nume: Ţepeş. Cei mai mulţi locuiesc în Ţepeşeni, un cătun care o vreme a fost recunoscut ca sat distinct, alături de satul de centru (Bicazu Ardelean), Telec şi Ticoş.

Localitatea din România unde toţi oamenii au acelaşi nume. Clanul Țepeș

Pe lângă numele comun, Ţepeş, localnicii mai au un nume înscris în cărţile de identitate, plus prenumele, şi se ajunge astfel ca pe o uliţă să fie cel puţin două persoane cu acelaşi nume.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu, cum o fost, Dumnezeu să-l ierte, domnul primar. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet“, spunea, cu umor, Ţepeş Greuruş Ion, un tânăr din Ţepeşeni pentru Adevărul.

Și crucile din cimitir sunt mărturia tăcută a potrivirii ciudate de nume: pe mai toate crucile răposaţilor ce odihnesc în morminte este acelaşi nume de familie.

Legenda urmașilor domnitorului

Cea mai întâlnită versiune a provenienţei numelui de Ţepeş este cea legată de o legendă locală care spune că sătenii se trag dintr-un neam din vremea lui Vlad Ţepeş.

„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni“, spune Toader Ţepeş, zis „Pişpechi“ ca să se deosebească de alţi cinci consăteni care poartă acelaşi nume. „Fiecare avem câte o poreclă. Cum am fost ocupaţi de austro-ungari, eu m-am ales cu porecla Pişpechi“, adaugă bărbatul.

Fostul director al combinatului de fire sintetice Săvineşti, Gheorghe Ţepeş Greuruş, nu e foarte sigur care e proveniența numelui, dar cunoaşte mai bine de unde vine porecla adăugată în timp în actele de identitate ale consătenilor.

„Porecla vine de la ce necazuri sau ce atitudini sau ce făcea fiecare: făcea câte o poznă, sau cânta, sau mergea cocoşat. Greuruş, de exemplu vine de la greeruş, sau greiere, adică omului îi plăcea să cânte“.

Totuși, și el susţine versiunea legendei lui Vlad Ţepeş:

„În cartea «Singurătatea lui Vlad Ţepeş», de Ileana Toma, se se vorbeşte despre faptul că mama domnitorului a fost la Mănăstirea Bistriţa, de lângă Piatra Neamţ, vreo patru ani de zile, şi însuşi Vlad Ţepeş ar fi venit în zona aceasta, cam doi ani a vizitat-o“.