Locuințe de la stat pentru victimele violenței domestice. Pe ce perioadă pot locui gratuit persoanele abuzate

spot_img

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea ca să fie alocate locuințe de la stat pentru victimele violenței domestice, așa numitele locuințe de necesitate și locuințe sociale.

Proiectul de lege modifică şi completează în acest sens Legea locuinţei nr.114/1996.

Locuințe de la stat pentru victimele violenței domestice până la data finalizării partajului

Conform celor adoptate, locuinţele sociale vor putea fi repartizate de către autorităţile administraţiei publice locale, pe baza criteriilor stabilite anual de acestea, şi victimelor violenţei domestice.

Acestea vor putea beneficia de locuinţe sociale numai până la data finalizării partajului prin una din modalităţile prevăzute de lege.

Victimele violenţei domestice vor putea fi cazate gratuit în locuinţe de necesitate disponibile numai în măsura în care autorităţile administraţiei publice locale nu deţin locuri de cazare disponibile, destinate acestor victime, în locuinţe protejate sau altele asemenea, mai prevede proiectul.

Numărul victimelor violenței domestice a crescut

La doar câteva săptămâni după lockdown-urile din 2020 şi 2021 s-au înregistrat creşteri substanţiale ale apelurilor la ajutor primite de organizaţii din partea victimelor violenţei domestice.

Odată cu începutul pandemiei de Covid, multe dintre statele lumii și-au închis oamenii în casă și le-au interzis să-și părăsească locuințele, amenințându-i cu pedepse pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Pentru multe dintre victimele abuzului domestic din România, statul parcă a uitat de existența lor la începutul stării de urgență.

Un raport publicat de Comisia Europeană în 2021 indică faptul că numărul de acte domestice violente a crescut considerabil în multe dintre statele Uniunii Europene în primăvara anului 2020 – cu 32% mai multe în Franța, cu aproape 20% în plus față de raportările din anul precedent în Lituania, iar lista continuă.

În România, un raport îngrijorător, publicat de Centrul Filia pentru anul 2021, indică aceeași problemă experimentată de multe dintre femei și fete, victime ale violenței domestice, pe timp de pandemie.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.