WORLD

Lovitură la adresa României din partea Austriei. Viena se opune aderării la Schengen: „Sistemul ca întreg nu funcționează”

Lovitură la adresa României din partea Austriei. Viena se opune aderării la Schengen Sistemul ca întreg nu funcționează
sursa foto: romania24.ro

Ministrul Cătălin Predoiu nu a avut succes în cadrul discuțiilor de miercuri, 23 august, privind încercarea de a face Austria să accepte aderarea României la Schengen. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul austriac de Interne a reafirmat poziția Vienei privind extinderea spațiului intracomunitar.

Lovitură la adresa României din partea Austriei. Viena se opune aderării la Schengen: „Sistemul ca întreg nu funcționează”

Astfel, Gerhard Karner a explicat sistemul Schengen ca întreg nu funcționează și din acest motiv nu este oportună extinderea acestuia prin România și Bulgaria.

„Poziția mea am formulat-o foarte clar cu 10 zile în urmă. Poziția noastră este că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează de aceea nu suntem deschiși pentru deschiderea acestuia. Sunt controale de frontieră între Germania si Austria, între Austria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control de frontieră la frontiera cu Polonia. Este un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea consider ca o extindere nu este oportună la momentul actual”, a transmis Gerhard Karner într-o conferință de presă cu ministrul de justiție român Cătălin Predoiu.

Predoiu spune că polițiștii din România își fac treaba

De asemenea, în replică, ministrul român a atras atenția că „Austria nu cu România are o problemă”, punctând că polițiștii din România își fac treaba.

„Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau există slăbiciuni în ceea ce privește modul în care România protejează frontierele. Am fost fericit să constat că și Austria vede aceste progrese. Noi ne-am făcut temele și vom continua să le facem pe protecția frontierelor și cooperarea bilaterală. Austria nu cu România are o problemă. polițiștii noștri își fac treaba. Suntem gata să continuăm această muncă împreună. Și noi vom sprijini și Austria, și Comisia, și țările membre ăn reformarea sistemului de migrație și azil european”, a spus miercuri, 23 august, Cătălin Predoiu, potrivit adevărul.

Ungaria și-a băgat coada în extinderea Schengen

Până la începutul lunii august, 1.385 de traficanți de persoane străini au fost eliberați din închisorile maghiare, anunță portalul 24Hu, care citează Comandamentul Național al Penitenciarelor (BvOP) pe motiv că îngrijirea deținuților costă prea mult.

Ca răspuns la o altă interpelare a 24.hu, BvOP a scris că până la 4 august, 1.385 deținuți de naționalitate străină, au intrat în custodie de reintegrare. Există așadar o diferență de 577 de persoane între datele furnizate la sfârșitul lunii mai și începutul lunii august.

Sursa citată mai arată că Austriei, „desigur că nu-i place eliberarea traficanților de ființe umane”. Totuși, ministrul de Interne Sándor Pintér „și-a asigurat colegul austriac că criminalii eliberați în Ungaria nu merg la ei, ci în Serbia”.

Cancelarul austriac susține în continuare că sistemul Schengen nu funcționează. 122.000 de cereri de azil a avut Austria anul trecut, dintre care 75% neinregistrate, a spus Karl Nehammer, ceea ce arată că sistemul de protecție a frontierelor este în continuare nefuncțional. Precizările au fost făcute în cadrul întrevederii cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, joi.