LIFESTYLE

Lucruri mai puțin știute despre Luna Martie. Reprezintă una dintre cele mai așteptate luni din an

Lucruri mai puțin știute despre Luna Martie. Reprezintă una dintre cele mai așteptate luni din an
www.monitoruldevrancea.ro

Există o mulțime de lucruri mai puțin știute despre Luna Martie pe care merită să le aflăm. Se pare că reprezintă una dintre cele mai așteptate luni, întrucât totul pare să prindă viață. 

Fără dar și poate, Luna Martie este cea de-a treia lună din an. Sunt multe tradiții, obiceiuri, superstiții și semnificații în ceea privește această perioadă minunată, mult așteptată de fiecare dintre noi. Mai mult decât atât, are o durată de 31 de zile. Marchează începutul primăverii, un nou anotimp, în care are lor renașterea naturii.

Lucruri mai puțin știute despre Luna Martie

 • Martie începe în fiecare an cu aceeași zi a săptămânii ca luna februarie, exceptând anii bisecți.
 • Denumirea lunii martie provine din latinescul „martius”, care este în mitologia romană numele zeului războiului Marte, fiul lui Jupiter și al Junonei.
 • Vestitorul primăverii este ghiocelul, o floare absolut gingașă, minunată și foarte frumos mirositoare.
 • De 1 Martie se oferă doamnelor și domnișoarelor câte un mărțișor, dar și flori specifice aceste perioade, cum ar fi: lalele, zambile, narcise, trandafiri etc. În unele zone din țară fetele oferă mărțișoare băieților, urmând ca ei să se revanșeze pe data de 8 Martie. Atunci, ei le vor da lor flori și mărțișoare.
 • În urmă cu mulți ani, mărțișorul era de fapt o monedă de aur care se atașa la o sfoară făcută din două părți răsucite, una roșie și alta albă. Copiii, dar și adulții obișnuiau să poarte la gât. S-ar fi părut că această amuletă purta noroc oricărei persoane. Fetele purtau până când înfloreau copacii. Era momentul așteptat de toată lumea, întrucât ele legau mărțișorul de trunchiul unui copac, iar cu moneda își cumpărau brânză pentru a avea fața albă și netedă tot anul.
 • Cine este născut în Martie, floarea sa este narcisa.
 • Echinocțiul de primăvară sau echinocțiul de martie, așa cum mai este numit, se produce când Soarele ajunge la punctul vernal pe bolta cerească, mai exact în jurul datei de 20-21 martie, potrivit Libertatea. Ziua și noaptea au aceeași durată.
 • În Luna Martie se trece la ora de vară. Așa cum se întâmplă în fiecare an, la sfârșitul lunii martie vom da ceasurile cu o oră înainte în ultimul weekend, mai precis în noaptea de 30 spre 31 martie. Practic, ora 03:00 va deveni ora 04:00.
 • Sfinții Mucenici este o tradiție prin care, pe data de 9 martie, se fac mucenici în formă de cifrei 8. Tot atunci, o altă tradiție ne spune că se bea 40 de pahare cu vin sau cu țuică pentru a fi sănătos.
 • În fiecare an, martie și iunie se termină în aceeași zi a săptămânii.
 • Există două semne zodiacale: Pești, până pe data de 20 martie, și apoi berbec, care începe pe 21 martie.
Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele