NEWS

Mircea Geoană atrage tot mai mulți politicieni români de partea sa: „Se uită, dacă nu cu simpatie, măcar cu neutralitate pozitivă către mine și către ceea ce eu reprezint” | VIDEO

Mircea Geoană atrage tot mai mulți politicieni români de partea sa Se uită dacă nu cu simpatie măcar cu neutralitate pozitivă către mine și către ceea ce eu reprezint | VIDEO
sursa foto: INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat joi, la Radio Europa FM, motivul pentru care că tot mai mulți politicieni români, din toate partidele, se uită, dacă nu cu simpatie, măcar cu „neutralitate pozitivă” către el și către ceea ce reprezintă, arătând că „există un anumit grad de decență și de prietenie pe care le-am construit în timp cu foarte mulți oameni din România, din toate partidele și din toate colțurile societății românești”. 

Mircea Geoană atrage tot mai mulți politicieni români de partea sa: „Se uită, dacă nu cu simpatie, măcar cu neutralitate pozitivă către mine și către ceea ce eu reprezint”

Mai mult, vorbind despre contestatarii săi, spune că aceștia sunt puțini la număr, doar vreo doi-trei, făcând probabil referire mai ales la liderii din PSD, Marcel Ciolacu și Mihai Tudose, însă acesta crede că cei care îl contestă i-au făcut un bine. Astfel, liderul NATO dă semnale din ce în ce mai puternice

„N-am auzit decât două-trei personaje politice care mă atacă, le mulțumesc foarte mult, cred că-mi fac bine, dar n-am auzit multă lume din partidele politice din România atacându-mă pe mine și nu tot din motive tactice, așteptând că poate câștigă Geoană și trebuie să ne pregătim pentru un alt președinte pentru România ci pentru că pur și simplu există un anumit grad de decență și de prietenie pe care le-am construit în timp cu foarte mulți oameni din România, din toate partidele și din toate colțurile societății românești.

De aceea, dacă sunt unul-doi care care mă atacă, e problema dânșilor, nu cred că îmi face neapărat rău. Dar dacă ne uităm puțin mai în profunzime, lumea care știe politică, lumea care este serioasă, lumea care dorește să construiască și nu să dezbine, cred că se uită, dacă nu cu simpatie, măcar cu neutralitate pozitivă către mine și către ceea ce eu reprezint”, a explicat Mircea Geoană la Europa FM.

Geoană așteaptă o prezență masivă la alegerile prezidențiale

Mai mult, în cadrul interviului Mircea Geoană a prezentat o serie de informații despre o posibilă candidatură independentă la alegerile prezidențiale  vorbind despre cum ar trebui să fie profilul unui candidat independent și ce are de făcut dacă va ajunge în această funcție.

„Este foarte interesant că la alegerile prezidențiale din România, iarăși, istoric vorbind, participarea la vot este mult mai mare decât la alegerile celelalte. Deci, dacă la alegerile locale de acuma vom avea probabil spre 40% participare la vot, la turul întâi de prezidențiale sunt la 50 și ceva %, turul doi este la 60 și ceva la %.

Deci, cred că între un candidat al poporului și un candidat al mașinărie de partid oamenii vor alege un candidat al al poporului. Întrebarea de fond este următoarea: poate cineva să poată să schimbe lucrurile în profunzime în România fără să aibă un anumit tip de majoritate? Aș spune spune, revenind iarăși la cultura politică a României, că nu e atât de mare problema. Ce va face viitorul președinte ales, să spunem în septembrie, dacă se menține această dată și dacă va avea sau nu va avea influență cu partidul din România? Va avea.

Adevărata întrebare este dacă acest președinte va putea să coalizeze o coaliție în publicul românesc, cu mediul de afaceri, cu diaspora, cu ONG-urile, cu media independentă, pentru a putea să aibă nu doar o majoritate care inevitabil este fluctuantă în Parlamentul României, ci o majoritate a românilor, transideologică și transgeografică și trans-clasă socială pentru a putea într-adevăr să le anime interesul și speranța”, a mai punctat Geoană.

Mulți politicieni români își doresc altceva, spune Mircea Geoană

Mircea Geoană mai arată că „partidele românești și-au demonstrat faptul că atunci când lidership-ul politic le cere să facă lucruri bune, fac lucruri bune, când le cere să facă lucruri mai puțin bune, le fac mai puțin bune”.

„Ca să dau un exemplu de președinți europeni cu constituții similare cu ale României, sunt trei țări în Europa unde președinții, conform constituției actuale, au un profil și un mandat similar: Franța, Lituania și România.

Sentimentul meu, vorbind cu lumea, citind sondajele serioase care se fac, este că e nevoie de așa ceva. Iar ca tip de atmosferă politică în România, vorbind despre Franța, francezii numesc finalul de mandat ultim al președintelui, ei spun în franceză sfârșit de domnie, în traducere românească. Deci, și aici, la noi, lumea se pregătește pentru ciclul politic viitor, pentru ciclul istoric viitor. Și nu mai este vorba de un calcul, să zic mediocru, ce mai fac la locale, ce mai fac la europarlamentare, lumea se pregătește pentru următoarea iterație și următorul ciclu politic românesc”, a completat acesta.

Liderul NATO considera că mulți români nu sunt încă reprezentanți politic

Mai mult, Geoană a mai arătat subtil că tot mai mulți din PNL și PSD se uită către el și trebuiesc încurajați să facă marele pas, mai ales dacă simt că nu sunt reprezentanți de actualele partide politice.

„Cunosc multă lume și lume bună de bună calitate și în politică și în afara politicului în România. Eu sunt absolut convins că și astăzi există elemente importante din actualele partide care își doresc altceva. Sunt convins că sunt extrem de mulți oameni, bărbați și femei, din partidele existente, care înțeleg că trebuie să meargă către către o altă direcție. Și da, există resursă civică, civică în primul rând, dar și politică în societate care nu sunt astăzi reprezentați în actualele partide, care doresc să se mobilizeze. De aceea Mișcarea România Renaște, care mă bucur că se naște, e o mișcare civică, nu este ceva politic sau electoral, îmi arată că există în continuare energie pozitivă și speranță în România.

Și eu cred că și din partide, și din afara partidelor putem crea o coaliție transversală în societate, care să însoțească noul președinte, să pună presiune constructivă pe viitoarele guverne, să pun presiune constructivă pe viitorul Parlament, să pună presiune constructivă pe ceea ce înseamnă direcția viitoare a României”, a completat oficialul NATO, posibil candidat la prezidențiale susținut de Mișcarea România Renaște.

Mircea Geoană a participat joi la emisiunea Piața Victoriei moderată de Ioana Ene Dogioiu la Europa FM.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....