În timp ce tot mai multe companii avansează ideea unei săptămâni de lucru cu patru zile, Grecia a majorat luni, 02 iulie, norma de muncă de la 40 la 48 de ore. Motiv pentru care guvernul elen a fost acuzat practici barbare.
Membru comitetului executiv al sindicatului functionarilor publici a declarat că masura adoptată de Guvernul din Grecia nu are nici o noimă, în condițiile în care statele europene experimentează deja săptămâna de lucru de 4 zile.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a transmis că Guvernul elen a luat această măsură pe fondul declinului demografic și penuria de personal calificat din piața muncii. Anterior prim-ministrul grec a catalogat problema demografică din Grecia drept o bombă cu ceas. Mai mult decât atât, aproximativ 500.000 de tineri cu studii superioare au emigrat în ultimii zece ani.
Săptămâna de lucru de șase zile va funcționa doar în cazul întreprinderilor private care pun la dispoziția clienților servicii non-stop. Personalul din industrie și din fabrici vor putea opta pentru a lucra suplimentar câte două ore pe zi sau o tură suplimentară de 8 ore plătită cu un spor suplimentar de 40% adaugat salariului zilnic.
„Nucleul acestei legislații este prietenos pentru lucrători, este profund orientat spre creștere. Și aduce Grecia în concordanță cu restul Europei”, a declarat premierul grec Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Adversarii politici au organizat mitinguri pentru a contesta față de noua reformă, despre care oponenții premierului grec au spus că este un regres în materie de drepturile salariaților.
„În realitate, acest lucru a fost adoptat de un guvern angajat din punct de vedere ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru companii. Productivitatea mai bună vine cu condiții de muncă mai bune, o calitate mai bună a vieții [pentru angajați] și asta, știm acum, înseamnă mai puține ore, nu mai mult.” a spus Sotiropoulos, potrivit Digi 24.