NEWS

O monedă românească a fost vândută cu prețul record de 200.000 de euro. Cum arată și care este secretul care i-a crescut valoarea

O monedă românească a fost vândută cu prețul record de 200.000 de euro. Cum arată și care este secretul care i-a crescut valoarea

Dacă ai acasă o monedă veche, românească, s-ar putea să deții nu doar o filă de istorie, ci și o mică avere, pentru că valorează între 100 de euro și peste 30.000 de euro. Recent, două astfel de monede, care au mai puțin de 100 de ani, s-au vândut cu sume record: 130.000, respectiv 200.000 de euro. De ce? Diferența o face un detaliu în care sunt dispuși să investească doar cunoscătorii.

În luna aprilie, la o casă de licitații cunoscută din România, o monedă de 1 leu din argint din anul 1876 a fost scoasă la vânzare cu un preț de pornire de 3.000 de euro. O alta, de data aceasta din aur, o ediție specială din 2006 cu valoare nominală de 50 de lei, a avut preț de pornire de 9.000 de euro. La o altă casă de licitații, din Germania, în luna februarie s-a adjudecat o moneda de 1 leu medalic de argint, din anul 1870, cu suma de 52.000 de euro. La toate aceste sume se adaugă comisioanele caselor de licitații care variază între 20% și 25% din valoarea monezii plus eventualele taxe vamale și TVA, în funcție de țara în care s-a ținut licițatia.

Sumele sunt mari și pot însemna o mică avere, însă cu adevărat fabuloase sunt acele licitatii la care s-au vândut niște monede aniversare din anul 1939, dedicate lui Carol I la centenarul nașterii sale. Monedele îl înfățișează pe Carol al II-lea si poarta semnătura lui gravorului Emil Wilhem Becker, și au valoarea nominală de 100 de lei.

Recordul pentru vânzarea celei mai scumpe monede românești era deținut de o monedă de 100 de lei din 1939 vândută anul trecut în SUA, din celebra colecție Paramount, cu suma de 156.000 dolari americani.

Recent, alte două astfel de monede au fost vândute cu 130.000 de euro, respectiv 200.000 de euro. La ambele sume se adaugă taxele caselor de licitații – ambele internaționale, iar în cazul celei de 200.000 euro –comisionul casei de licitatii este  în valoare de minim 40.000 de euro. De unde diferența dintre cele două monede? Experții în numismatică spun că valoarea crește considerabil atunci când piesa de colecție este validată, expertizată, gradată și încapsulată de casele de profil.

Gradarea și încapsularea unei monede reprezinta metoda prin care se stabilește mult mai exact starea de conservare a acesteia și de aici probabil piața stabilește valoarea acesteia. De asemenea prin gradare și încapsulare se elimină falsurile ți se stabilește exact dacă la o piesă au fost aduse îmbunătățiri pentru a ascunde lovituri sau zgârieturi care pot afecta starea de conservare, deci implicit valoarea. De asemenea, foarte important, este interzisă curățarea monedelor cu o cârpă, acest simplu amănunt ducând la scaderea gradului de către firmele de gradare și încapsulare, a explicat Cristi Gavrilă, evaluator de bunuri culturale.

Chiar dacă pare simplu să aproximezi gradul de uzură sau de conservare, de fapt acest lucru se realizează cu precizie de experți.

Astfel, de exemplu, se apreciază dacă moneda este în stare F (Fine), VF (Very Fine), XF (Extremely Fine), AU (About Uncirculated), adica de la o moneda la care lipsesc unele detalii, însă elementele de design sunt complet vizibile, până la MS (Mint State) sau PF (Proof), adică o moneda care nu a intrat niciodată în circulație, deci în stare excelentă, a mai explicat Cristi Gavrilă.

Numismatic Guaranty Company – NGC – este cea mai mare companie care realizează astfel de expertizări, cu sedii în toată lumea, inclusiv în Europa. De-a lungul celor peste 30 de ani de când există NCG au fost expertizate aici peste 52 de milioane de monede. Inclusiv unele românești.

Moneda vândută săptămâna trecută pentru 200.000 euro era gradată, expertizată și încapsulată de către NGC cu gradul MS64, singura cu acest grad ridicat expertizată.

Moneda vândută în mai nu era gradată oficial. Să fie acest detaliu cel care a crescut prețul cu peste 50%?

Colecționarii și dealerii plătesc mai mult pentru monedele gradate și, ca urmare, acestea ating de multe ori prețuri record la nivel mondial în licitații. Un exemplu concret este și acest caz. În timp ce moneda negradată a fost vândută în luna mai pentru 130.000 de euro, cea expertizată, gradata si încapsulata a fost vândută cu 200.000 de euro, a mai precizat Cristi Gavrilă.

Alte servicii similare de gradare sunt PCGS (Professional Coin Grading Service), ICG (Independent Coin Graders) și ANACS (American Numismatic Association Certification Service). Iar dacă sunteți curioși vizavi de cu cât se mai vând monedele românești, atunci merită să aruncați un ochi pe www.numisbids.com – site-ul care găzduiește toate licitațiile internaționale de profil.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele