#secretstory

Misterul morții lui Marin Ceaușescu. Oficial, fratele dictatorului s-a sinucis la Viena

Misterul morții lui Marin Ceaușescu. Oficial fratele dictatorului s-a sinucis la Viena
Foto: Fanatik

Misterul morții lui Marin Ceaușescu. Moartea soţilor Ceauşescu a atras după sine o altă moarte, sau cel puţin aşa crede familia. Cea a fostului şef al Agenţiei Economice a României în Viena, Marin Ceauşescu, fratele fostului dictator.

Oficial, dosarul a fost clasat drept sinucidere însă în jurul metodelor care au condus la această concluzie planează încă un val de mister.

Misterul morții lui Marin Ceaușescu. ”O moarte violentă, produsă prin spânzurare”

România liberă scrie că din dosarul 23/P/1990, clasat şi aflat în arhivele Parchetului General lipsesc copii din cele două rapoarte medico-legale, făcute atât în Austria, cât şi în România.

Cronologic, potrivit informaţiilor care există despre acest caz, primul examen a avut loc la Institutul de Medicină Legală al Universităţii din Viena, dar în dosar nu apare copia acelui raport, ci doar o menţiune de trei rânduri, prinsă în rezoluţia de clasare a cazului:

„Moartea lui Ceauşescu Marin a fost violentă şi s-a produs prin spânzurare… Alte cauze concurente ale morţii nu au reieşit”, precizau medicii austrieci, citaţi de magistraţii de la noi.

A doua examinare a cadavrului lui Marin Ceauşescu ar fi fost realizată, în România, la morga Spitalului Militar de fostul legist Valeriu Popa, după cum chiar el a declarat pentru ziarul România Liberă.

„Îmi amintesc că trupul prezenta tranşa mediană specifica, realizată în Austria. Din acest motiv nici nu am mai făcut o examinare de mare profunzime, dar ştiu sigur că am scris la final un raport în care cred că am aprobat concluzia legiştilor de la Viena. Este inexplicabil că documentul nu mai apare astăzi niciunde”, spunea legistul.

Semne de întrebare

Marin ceausescu
Foto; EVZ

Semne de întrebare sunt ridicate şi în legătură cu condiţiile morţii. Presa scria că Marin Ceauşescu a fost găsit mort, în dimineaţa zilei de 28 decembrie 1989 în subsolul ambasadei României în Viena.

Sediu în care se afla şi Agenţia Economică a României, pe care Marin Ceauşescu o conducea din 1974. El a fost găsit de subalterni spânzurat de oglindă.

Într-un interviu acordat in Romania Libera de Suzanne Wolf Martin, avocata americano-eleveţiana cooptată în echipa de investigatori străini susţine că Marin Ceauseşcu nu s-a sinucis.

„S-a conchis ca a fost suicid prin spanzurare, iar decesul ar fi survenit din cauza fracturii gâtului. Ei bine, să mori din asa ceva trebuie sa cadă de la o distanţă cel puţin egală cu lungimea acestuia. Însă corpul lui Marin Ceauşescu atârnase la o înălţime de doar un picior de la nivelul solului. Şi mai este ceva, nodul funiei cu care s-ar fi spânzurat era exact la mijloc în spatele gâtului. Dar pentru un gât rupt, nodul ar fi trebuit să apară în partea opusă. Nu era nici măcar albastru la faţă. Nu trebuie să fi un geniu ca să tragi concluzia că nu a fost o sinucidere”.

Mai mult, şi Robert Horvart, regizorul filmului „Averea diavolului” cel care i-a urmărit pe experţii canadieni angajaţi în 1990 să dea de urma conturilor lui Ceauşescu face dezvaluiri uluitoare despre presupusa sinucidere a fratelui dictatorului.

 „In momentul in care echipa CIA a incercat sa salveze viata fratelui lui Marin Ceausescu, in momentul acela echipa DIEE a serviciului roman parasise cladirea”, a spus regizorul Robert Horvart.

Se pregătea să revină în țară

Aflarea adevărului despre moartea lui Marin Ceauşescu a fost îngreunat şi de relaţiile dintre România şi Austria în 1990, despre care presa scria că care erau destul de reci.

În evoluţia anchetei au apărut tot felul de piedici în colaborarea dintre procurorii românii şi austrieci îşi aminteşte chiar şi magistratul care s-a ocupat de acest caz, Laurenţiu Roşca. Pentru că între cele două state nu exista o convenţie de asistenţă juridică reciprocă, Austria a refuzat peste jumătate de an să transmită României concluziile trase în urma investigaţiilor, scria România Liberă.

Element ce apare şi într-un referat redactat de procurorul Roşca pe 15 decembrie 1990. Iar decizia magistratului de clasare a cazului nu a făcut decât să ridice şi mai multe semne de întrebare.

Şi asta pentru că acelaşi Laurenţiu Roşca a dezvăluit faptul că Marin Ceauşescu se pregătea în zilele de 26 şi 27 decembrie Marin Ceauşescu să revină în ţară.

În seara zilei de 27 decembrie 1989, fratele fostului dictactor primise aprobarea Ministerului de Externe de a reveni la post şi stabilise inclusiv modul în care o să călătorească spre România, după cum acelaşi procuror Laurenţiu Roşca nota în raport.

Însă Marin Ceauşescu nu a mai ajuns în viaţă.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Țara în care a nins în plină vară. Fenomenul este extrem de rar
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la fel de bun ca somonul și păstrăvul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are multe vitamine și calciu, e la...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate locuri din lume, este bogată în aur și i se mai spune “Inima moartă a Africii”
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine, are cel mai curat aer, iar turiștii se bat pe rezervări
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o respectă
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o...
Doliu în lumea muzicii din România. Drum lin, maestre! Nu te vom uita
Doliu în lumea muzicii din România. Drum lin, maestre! Nu te vom uita
Delicii grecești în bucătăria ta. Plăcintă cu feta, o rețetă de încercat vara asta
Delicii grecești în bucătăria ta. Plăcintă cu feta, o rețetă de încercat vara asta
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Trei zodii care dau lovitura pe plan profesional. Câștiguri mari în luna iulie
Trei zodii care dau lovitura pe plan profesional. Câștiguri mari în luna iulie
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL