#secretstory

Detalii neștiute despre cartierul Armenesc. La începutul secolului XX, din cei 80 de comercianți de cafea din Capitală, 78 erau armeni

Detalii neștiute despre cartierul Armenesc. La începutul secolului XX din cei 80 de comercianți de cafea din Capitală 78 erau armeni
Foto: Andrianka.ro

Detalii neștiute despre cartierul Armenesc. Cartierul este o zonă de identitate a Bucureştiului, situat între bulevardul Carol I la sud și strada Maria Rosetti la nord, Calea Moşilor la est. Este un cartier vechi, plin de viață, cu cafenele, taverne cu grădini în curte, dar și multe locuri liniștite.

Comunitatea armenească a Bucureştiului a dat nume importante pentru istoria oraşului şi chiar pentru cea naţională. Dintre personalităţile cu ascendente armeneşti îi amintim pe: Manuc Bei, Spiru Haret, Theodor Aman, Krikor Zambaccian, Ana Aslan.

Numele lor se leagă, într-un fel sau altul, de zona armenească din Bucureşti.

Detalii neștiute despre cartierul Armenesc. Locul ales nu e deloc întâmplător

Încă din secolele XV-XVI, armenii au ajuns în zona de sud a țării. Aceștia erau mari negustori, meșteșugari sau comercianți. Astăzi însă, comunitatea armenească numără nu mai mult de 1.000 de persoane, însă de-a lungul timpului a fost foarte prosperă, activă și bine închegată.

Armenii au oferit Bucureștiului unii dintre cei mai pricepuți negustori. Înainte să își construiască niște case sau meșteșuguri, armenii veniți pe teritoriul Bucureștiului și-au construit un lăcaș de cult. Aceasta a fost biserica din lemn a lui Manuc. Pe locul acesteia a fost ridicată, pe la jumătatea secolului al XVIII actuala Biserică Armenească, un adevărat monument istoric, o dovadă a credinței puternice a poporului armean.

Locația Cartierului Armenesc nu este deloc întâmplătoare. Se află chiar de-a lungul Căii Moșilor, de la Biserica Armenească până la actuala Piață Obor.

La sfârșitul secolului al XVII, cum legislația națională nu le-a permis armenilor să lucreze în fabrici sau să se stabilească în mediul rural, au încercat să combine viața de oraș și comerțul. Meseriașii armeni au început să își deschidă numeroase ateliere și prăvălii în această zonă, dar și măcelării, potcovării, cizmării și pielării.

Mari comercianți de tutun și cafea

Două dintre domeniile de negoț unde s-au afirmat armenii sunt negoțul cu tutun dar și cel cu cafea. Astfel, la începutul secolului XX, din 80 de comercianți de cafea înregistrați în Capitală, nu mai puțin de 78 erau armeni.

Krikor Garabed a fost unul dintre cei mai renumiți comercianți  de tutun din București. Acesta aducea în tutungeria sa de pe Podul Mogoșoaiei, actuala Calea Victoriei, cele mai fine soiuri de tutun de pe întregul glob. Armenii erau vestiți printre altele și pentru negoțul cu covoare orientale, dar și cu ceasuri.

Cu toate acestea, arhitectura neoromânească și stilul eclectic de la final de secol XIX, peisajul dominant dat de clădirile interbelice avangardiste, moderniste și patriarhale, sunt elementele care compun tabloul bucureștean al cartierului armenesc.

Biserica Armenească

Așa cum am amintit și anterior, pe locul vechiului lăcaș de cult s-a format Biserica Armenească. Biserica este un monument foarte important pentru oraș și a fost o operă a arhitectului Dimitrie Maimarolu.

În aceeași incintă cu biserica se află Biblioteca Armenească și Monumentul general Andranic. Biserica a avut ca model catedrala de la Vagharsapat din Armenia, iar construcția a fost terminată la 6 septembrie 1915.

Biserica are un plan bazilical trinavat, combinat cu o cruce greacă înscrisă. În interior, pictorul Bassano a realizat tablouri independente, de dimensiuni mari, pe pereţii laterali ai navei, dar şi pe semicalota sferică ce acoperă altarul deschis, fără tâmplă. În 1971, pictura murală a fost restaurată de către pictorul Eugen Profeta.

Casa Melik

casa melik
Foto: Cotidianul

Tot în această zonă se află și cea mai veche casă de locuit din București. Casa Melik este una dintre bijuteriile Cartierului Armenesc. Construită în jurul anului 1760, în stil specific românesc, cu un cerdac închis cu geamuri, a fost în proprietatea unui boier. Urmașii acestuia au vândut casa în anul 1815 în schimbul a 1400 de taleri unui negustor armean pe nume Kevorg Narazetoglu.

În cele din urmă, casa a ajuns în posesia arhitectului Iacob Melik. Acesta era un puternic susținător al acțiunilor revoluționare din anul 1848. El a adăpostit în casă mai multe personalități pașoptiste, precum Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti sau Ion Heliade Rădulescu.

Însă arhitectul Melik și soția sa au petrecut un deceniu în exil. După revenirea lor în țară, în anul 1857 s-au întors la casa de pe Strada Spătarului nr.22, acolo unde au stat până la moartea lor. Aceștia nu au avut moștenitori, iar casa a ajuns pe mâna comunităţii armene care trăia în zonă. Imobilul a rezistat bombardamentelor atât din primul, cât și din Al Doilea Război Mondial.

Din anul 1921 și până în anul 1947 casa a adăpostit un azil, așa cum și-a dorit Ana Melik în testament. Astăzi, Casa Melik este, de fapt, Muzeul Theodor Pallady, care adăpostește colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răuţ. Casa Melik, situată pe strada Spătarului la numărul 22, a fost declarată monument istoric.

Farmacia Gheorghe Hotăranu

casa cu farmacie
Foto: Economica

Farmacia Gheorghe Hotăranu este cea mai veche farmacie din București. Ea a fost proiectată în stil neoromânesc de către arhitectul Statie Ciortan. Lucrarea a fost finalizată însă în anul 1925, de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini. La interior s-au conservat aproape toate elementele de mobilier și dotările farmaceutice, comandate și realizate la Viena.

În laboratorul de la subsol încă mai există rafturi cu eprubete, recipiente ceramice pictate cu înscrisul substanțelor pe care le conțineau și alte artefacte ce pot fi expuse astăzi într-un muzeu. Acestea erau așezate mai întâi în dulapurile de la mezanin, pentru ca mai apoi să fie aranjate frumos pe etajerele cu geamuri din cristal și în sertarele de la parter.

În etajele superioare ale clădirii locuia farmacistul Hotăranu, iar de acolo administra treburile zilnice ale farmaciei. El a fost membru în comisia chimico-farmaceutică de pe lângă Ministerul Sănătății și Ocrotirilor Sociale, membru al Colegiului General al Farmaciștilor și societar al Oficiului de Aprovizionare Farmaceutic.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Moşii de vară 2024. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor pentru sufletele celor adormiţi
Moşii de vară 2024. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor pentru sufletele celor...
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate locuri din lume, este bogată în aur și i se mai spune “Inima moartă a Africii”
Țara care are același steag ca al României. Se află într-unul din cele mai izolate...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine, are cel mai curat aer, iar turiștii se bat pe rezervări
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Se află la cea mai mare altitudine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Ce ingrediente să pui în cafeaua pe care o bei dimineața pentru a-ți reduce pofta de mâncare și de dulce pe parcursul zilei. Foarte mulți români le au în bucătărie
Ce ingrediente să pui în cafeaua pe care o bei dimineața pentru a-ți reduce pofta...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o respectă
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o...
Doliu național. Un nume uriaș a plecat la cele veşnice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Doliu național. Un nume uriaș a plecat la cele veşnice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Trei zodii care dau lovitura pe plan profesional. Câștiguri mari în luna iulie
Trei zodii care dau lovitura pe plan profesional. Câștiguri mari în luna iulie
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au trecut graniţa
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Capcanele din piața imobiliară. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii
Capcanele din piața imobiliară. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL