Editorial

Opera măcelarului de la Kremlin: dinamitarea Rusiei

Opera măcelarului de la Kremlin dinamitarea Rusiei

Niciun politician care a vorbit vreodată despre ruperea dependenței față de resursele Federației Ruse n-a visat că omul care va reuși să o realizeze va fi chiar Vladimir Putin.

Șantajul energetic s-a transformat în bumerang, pentru că invadarea Ucrainei cu scopul de a determina cancelariile să vină în genunchi în fața sa le-a unit. De altfel, trebuie să fii nebun de legat ca să minimalizezi orgoliul economiilor din lumea civilizată, să mizezi pe un scurtcircuit cognitiv!

Dacă pandemia a reușit să mobilizeze cancelariile occidentale pentru a găsi în dicționarul politic conceptul de solidaritate, războiul declanșat de Putin acum 285 de zile le-a pus efectiv la aceeași masă. Firește că fiecare mare putere dorește să așeze pe ea, în primul rând, propriul interes, dar în premieră după al doilea război mondial, este dispusă să sacrifice din acesta pentru a bloca asaltul unui dement. Și asta deoarece orice neglijență în creionarea strategiei dă avânt măcelarului de la Kremlin și seceră zilnic alte vieți.

Dorința de a găsi soluții imediate în privința alternativei la gazul și petrolul rusesc, sau rute funcționale pentru grâu, sau acțiuni de sprijin pentru armata ucraineană a construit în mentalul marilor puteri o subrutină de colaborare cu disponibilitate mai mare la compromis. Astfel au apărut rezolvări și în privința altor dosare dificile. De pildă, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au făcut pași semnificativi pentru a dezamorsa conflictul comercial în privința pieselor pentru vehicule electrice.

Fiecare decizie care solidarizează occidentul atrage însă din partea lui Putin reacții imediate pe piața zvonurilor. Apar noi intoxicări sau amenințări, fie direct, fie prin interpuși politici și agenți de influență bine camuflați. Tancul invizibil ale lui Putin este format din oameni ai bisericii cu legături în societatea civilă occidentală și est-europeană, asociații culturale de prietenie, ong-uri care promovează alimentația sănătoasă și îndeamnă publicul să încerce rețete rusești de tămăduire, scribi autointitulați „influenceri independenți”, dar care pun la zid SUA și îi consideră pe americani instigatorii ai războiului – o întreagă panoplie de vehicule blindate cu minciuni vopsite inteligent, nade pentru publicul neavizat.

Dacă instituțiile europene și americane reușesc să vorbească aceeași limbă în mod oficial, mă gândesc că în subteran, în zona informațiilor, s-a ajuns la cea mai sudată colaborare din toate timpurile. Astfel că orice tentativă putinistă de intoxicare și manipulare este contorizată, iar la această oră, șefii de state și de guverne știu exact când blufează, și în ce măsură, acest Nero de la Kremlin.

Marea întrebare este „când”, dar suntem prea mici să ne imaginăm răspunsul.

Predicatele cu care Moscova manipulează cetățenii europeni, mai ales pe cei din est, unde investițiile în educație sunt mult în urma celor occidentale, prin urmare și gradul de depistare a știrilor false, și-au pierdut din forță. Frigul rămâne o amenințare teoretică, deoarece toate guvernele au luat măsuri de protejare a populației, iar fondurile alocate de UE pentru protejarea oamenilor sunt enorme.

Vom trece iarna cu bine. Nu va fi un menuet, nu vom cânta la clavecin, dar nici la balalaikă. Iar asta este exact opera lui Putin. Și s-ar putea ca, înainte să dea socoteală în fața justiției internaționale, să o facă în fața propriului popor. Federația Rusă a intrat în acest război cu pretenția că e un urs secular, dar va ieși din el ca un sobolan.