Pare incredibil, dar există pe lume un loc pe cât de ciudat, pe atât de interesant. Auroville, orașul universal și ecologic unde oameni din toate țările trăiesc în armonie numără deja peste 2500 de suflete și e pregătit să găzduiască până în 50.000 de persoane.
Auroville, adică Orașul Zorilor este o localitate situată la aproximativ 150 km distanță de Chennai, India de Sud. Acest oraș a fost fondat de Mirra Alfassa sau „Mama” în 1968 și are cetățeni din 50 de națiuni. Orașul a fost proiectat de arhitectul Roger Anger.
Acest oraș nu respectă niciuna dintre regulile cu care suntem obișnuiți Auroville este, practic, un experiment de unitate care se bazează pe teoriile lui Sri Aurobindo, un yoghin indian.
Ideea de bază este că, dacă oameni din diferite caste și culturi ar putea conviețui în Auroville, poate că restul lumii le-ar putea urma exemplul.
Orașul nu are o religie sau un sistem politic și, mai ales, nu are bani. Există comitete care conduc orașul și toată lumea folosește „Aurocards”, în loc de bani obișnuiți.
„Auroville vrea să fie un oraș universal în care bărbații și femeile din toate țările să poată trăi în pace și armonie, mai presus de toate crezurile, toate politicile și toate naționalitățile. Scopul experimentului este de a realiza unitatea umană” a declarat întemeietoarea Mirra Alfassa.
Comunitatea este organizată în 15 ferme care ating o suprafață totală de 160 de hectare. Există hrană suficientă pentru a-și hrăni întreaga populație. Aproximativ 50 de săteni și 300 de vecini lucrează la aceste ferme și produc 2% din cerealele consumate și aproape jumătate din totalul legumelor consumate.
Satul este autosuficient în produse lactate și fructe de sezon.
Arhitecturile din Auroville pot optimiza utilizarea surselor regenerabile prin reciclare și reutilizare a resurselor.
Câteva alte proiecte sunt conduse de cetățenii săi, care includ școli, IT și producție artizanală și angajează 4.000-5.000 de oameni din satele din apropiere.
Auroville își propune să aibă un transport fără poluare și să fie modelul perfect al unui oraș ecologic durabil.
Centrul orașului este numit Matrimandir. A fost conceput de Alfassa ca „un simbol al răspunsului divin la aspirația omului spre perfecțiune”. Această zonă este cunoscută sub numele de Zona Păcii. O rampă în spirală duce în sus către o cameră din marmură albă lustruită, care este denumită „un loc pentru a-ți găsi conștiința”.