Numit și “orezul longevității”, orezul negru este o varietate de orez exotic ce provine din China. Inițial, săracilor le era interzis să-l consume, doar nobilii având dreptul să mănânce orez negru, motiv pentru care mai era cunoscut și sub denumirea de “orezul interzis”.
Cu o aromă oarecum similară miezului de nucă, orezul negru își datorează culoarea conținutului bogat în antocianine, niște antioxidanți de tip betacarotenoid și care se găsesc de asemenea în alimentele de culoare violet (vinete, struguri, coacăze, mure, ceapa roșie, varza roșie, sfecla roșie, etc.). Acest orez, prin gătire își intensifică nuanța, de aici provenind de fapt denumirea de orez negru.
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Louisiana, antocianinii, au proprietatea de a ajuta organismul să lupte împotriva cancerului. Datorită concentrației ridicate de antioxidanți de tip carotenoid din orezul negru, acesta poate proteja corpul de efectele negative ale radicalilor liberi. Așa cum se știe deja, efectele nocive ale radicalilor liberi favorizează apariția și dezvoltarea tumorilor.
Mai mult, există studii medicale care au analizat capacitatea antocianinelor de a stopa metastazele tumorale. Astfel, cercetătorii au descoperit că un consum frecvent de orez negru ajută la răspândirea cancerului în organism.
În ciuda faptului că mai sunt necesare și alte cercetări de specialitate pentru a se putea afirma că orezul negru are puternice efecte anticancerigene, putem afirma că includerea sa în alimentație ne oferă un maxim de beneficii antioxidante.
Pentru o alimentaţie sănătoasă şi bogată în substanţe nutritive, specialiştii în nutriţie vă recomandă să consumaţi frecvent orez negru. Mai mult, cine consumă zilnic o porţie de orez negru îşi întăreşte sistemele osos şi muscular, îşi energizează organismul şi, un lucru deloc de neglijat, prelungeşte tinereţea acestuia.
„O lingură cu vârf de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi antocianină decât aceeaşi cantitate de afine, dar mult mai puţin zahăr şi mai multă vitamină E şi fibre decât acestea. Dacă afinele sunt eficiente în menţinerea unei stări bune de sănătate, de ce nu ar fi şi orezul negru?„, declară Zhimin Xu, profesor doctor la Universitatea Louisiana din S.U.A.