WORLD

Pfizer dă în judecată Polonia pentru că a refuzat să mai plătească vaccinurile contractate

Pfizer dă în judecată Polonia pentru că a refuzat să mai plătească vaccinurile contractate
sursa foto: pfizer.com

Pfizer dă în judecată Polonia pentru că a refuzat să mai plătească vaccinurile contractate. Este vorba despre plățile neefectuate pentru 60 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech, relatează Politico.

Acțiunea în justiție, care are loc în contextul în care Polonia se pregătește pentru o schimbare de guvern în urma alegerilor din octombrie, marchează punctul culminant al unei lupte de 19 luni între Varșovia și Pfizer în legătură cu un număr mare de doze de vaccin.

Pfizer dă în judecată Polonia din cauza vaccinurilor anti Covid. Contractul uriaș semnat de Comisia Europeană

Rădăcinile conflictului sunt mai adânci și duc la contractul uriaș de 1,1 miliarde de doze pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021, care a devenit controversat pentru schimbul de mesaje text raportat între președintele Comisiei Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare negocierilor.

„Pfizer și BioNTech încearcă să determine Polonia să își respecte angajamentele privind comenzile de vaccin COVID-19 plasate de guvernul polonez, ca parte a contractului lor de aprovizionare a Uniunii Europene semnat în mai 2021”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru POLITICO, adăugând că BioNTech se alătură, de asemenea, procedurii.

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Prawa, Pfizer a intentat procesul civil la o instanță din Bruxelles, deoarece dozele au fost achiziționate prin intermediul unor contracte de achiziții comune ale UE, întocmite în conformitate cu legislația belgiană.

Prima audiere va avea loc pe 6 decembrie.

Prea multe vaccinuri

În 2021, Comisia a semnat cu Pfizer un contract care a schimbat regulile jocului pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin COVID-19; din acestea, 1,1 miliarde de doze ar urma să fie comandate în cele din urmă.

Acest acord de achiziție comună, negociat de Comisie în numele țărilor UE, a eclipsat achizițiile anterioare de vaccinuri ale blocului și a determinat alți producători de vaccinuri să se plângă că sunt eliminați de pe piață.

Dimensiunea contractului a fost de atunci o piatră de moară în jurul gâtului Comisiei, și nu doar din cauza problemelor de transparență legate de refuzul doamnei von der Leyen de a discuta despre orice rol personal pe care l-ar fi putut juca în negocieri. De asemenea, a obligat țările să cumpere doze de care, se pare, nu ar fi avut nevoie.

Polonia a invocat clauza de forță majoră

În aprilie 2022, ministrul polonez al sănătății de atunci, Adam Niedzielski, a anunțat că țara a încetat să mai primească livrări de vaccinuri. El a declarat că Polonia a invocat o clauză de forță majoră din contract, invocând presiunea financiară cauzată de afluxul de refugiați din războiul din Ucraina și de perturbările economice care au urmat.

El a explicat, de asemenea, că îmbunătățirea situației pandemiei a însemnat o nevoie mai mică de vaccinuri.

La acea vreme, guvernul polonez era condus de un populist, Mateusz Morawiecki, din partidul Lege și Justiție (PiS), iar în multe chestiuni Polonia era în mare măsură izolată.

 Disensiuni în creștere

N a durat mult până când un grup de alte nouă țări, toate din Europa Centrală și de Est, au urmat exemplul Poloniei. Deși nu au mers atât de departe încât să oprească livrările, acestea s-au plâns că au fost obligate să cheltuiască bani pe doze de care nu aveau nevoie într-o perioadă de turbulențe economice.

Aceste țări au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a redeschide acordul și au ridicat problema în repetate rânduri în cadrul reuniunilor miniștrilor sănătății din UE.

Comisia a reușit să obțină angajamente din partea Pfizer pentru reprogramarea unor livrări, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a liniști capitalele.

Renegocieri în lanț

Pe măsură ce ratele de vaccinare au stagnat, țările din afara grupului din Europa Centrală și de Est au început să se alăture apelului pentru o renegociere. La un moment dat, capitalele au început chiar să ceară o mai mare transparență în ceea ce privește negocierile inițiale dintre Pfizer și Comisie. „Ce s-a promis? Am dori cu adevărat să știm”, a declarat ambasadorul belgian Pierre Cartuyvels în decembrie 2022.

În luna mai a acestui an, Comisia a anunțat în mod discret o renegociere substanțială a acordului incriminat. Aceasta reducea – cu o sumă nespecificată – numărul de doze restante, în timp ce livrările vor fi, de asemenea, mai eșalonate, până în 2026. Cu toate acestea, Polonia a refuzat să semneze acordul revizuit.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile