Piața muncii din România: Domeniul în care salariile pot fi comparate cu remunerațiile din străinătate. Pe fondul condițiilor de creditare ceva mai relaxate și a absorbției de fonduri europene, sectorul construcțiilor a primit un impuls semnificativ în acest an, chiar dacă la începutul anului TVA-ul pentru locuințe a crescut de la 5 la 9%.
Prin urmare, se reiau lucrările pentru proiectele rezidențiale sistate, iar acest lucru se resimte din plin în piața imobiliară. Însă, principalii jucători de pe piața muncii au probleme în a găsi personal calificat.
Cererea pentru locuințe este în creștere fie că vorbim de zonele de centru sau de periferii. Or, acest lucru se resimte și pe piața muncii. Este și unul din motivele pentru care salariile din domeniul construcțiilor se apropie de cele din străinătate.
Să luăm de exemplu, proiectele rezidențiale din nordul Capitalei, unde proiectele rezidențiale abandonate au fost din nou „populate” cu muncitori și utilaje. Pe fondul pandemiei, parte din dezvoltatorii imobiliari au sistat construcția proiectelor imobiliare. Dar, se pare că acest lucur s-a modificat în ultima perioadă.
„Antreprenorii își preiau lucrările rămase în urmă, avem fonduri și mobilizare și pe ceea ce înseamnă infrastructură finanțată prin PNRR.” a declarat Antoanela Comșa, președinta unui ansamblu rezidențial.
Un alt motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari au amânat ridicarea construcțiilor ține de perioada de incertitudine generată de creșterea absurdă a prețurilor pentru materialele de construcții. Doi ani mai târziu, prețurile au revenit la normal, iar proiectele rezidențiale s-au reluat.
Cu toate acestea, forța de muncă rămâne o problemă constantă pentru principalii jucători din piața imobiliară, asta în condițiile în care salariile din domeniul construcțiilor s-au majorat cu 20% în ultimele 12 luni. Astfel, un muncitor calificat poate câștiga un salariu mediu brut de aproape 7.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
„Este destul de greu să găsim meseriași români, mulți sunt plecați în Belgia sau Anglia, chiar dacă salariile aici s-au apropiat”, explică Ionuț Dinică, managerul unei companii din domeniu.Creșteri de prețuri s-au raportat și în dreptul locuințelor, în ultimul an românii au scos din buzunare mai mult cu aproximativ 3% pentru un apartament nou, potrivit Gândul.
„Prețurile nu au scăzut, au crescut în ultima perioadă, dar nu extraordinar de mult. Se vede că există anumite calcule pe care și le face clientul înainte de a achiziționa”, subliniază Andra Dinu, consultant imobiliar.