În 2025, ar putea avea loc cel mai mare atac cibernetic din istorie, care va dezactiva o parte semnificativă a infrastructurii lumii pentru o perioadă de timp. Politico notează că criminalitatea cibernetică a devenit deja o mare problemă, iar patru factori pot agrava situația în 2025:
Scenariul Politico sugerează că Vladimir Putin i-ar putea oferi lui Donald Trump un acord secret care va opri dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran. Ca parte a acordului, Putin va convinge Iranul să accepte o pauză de cinci ani în dezvoltare, iar Trump va descuraja Israelul să atace Iranul, transmițând premierului israelian Benjamin Netanyahu o promisiune din partea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman de a normaliza relațiile, dacă Ierusalimul refuză să atace. Cu toate acestea, în același timp, Trump, potrivit Politico, nu va ști că Putin a trebuit să fie de acord să trimită sisteme avansate de apărare aeriană în Iran într-un an în cazul unui atac israelian.
La mijlocul primului an al președinției sale, Donald Trump este de acord cu propunerea activiștilor de a separa 15 comitate din estul statului Oregon și de a le anexa statului Idaho – acest lucru este cerut de conservatorii din mișcarea Greater Idaho, nemulțumiți de politica liberală a conducerii statului. Decizia lui Trump duce la o creștere a altor mișcări separatiste. Texas și California cer separarea de Statele Unite. Mitingurile au loc în diferite state, poliția folosește gloanțe de cauciuc pentru a reține demonstranții, fiind înregistrați sunt morți, notează Politico.
Acest scenariu descrie un focar de boală infecțioasă „într-o mică comunitate rurală slab vaccinată”. Simptomele bolii, potrivit Politico, sunt similare cu cele ale gripei, dar rezultatele testelor o exclud atât pe ea, cât și pe covid. Între timp, boala se răspândește, autoritățile locale sunt reticente în a introduce contramăsuri, rețelele sociale sunt pline de dezinformare. Se pare că există un vaccin experimental, dar este nevoie de permisiunea pentru utilizarea sa de urgență, iar oficialii din domeniul sănătății nu pot ajunge la un acord. Epidemia atinge proporții epidemice în Statele Unite, alte țări interzic americanilor să intre, boala „ucide mii de oameni și readuce economia într-o spirală descendentă”, ca și în cazul covidului.
În ciuda retoricii dure a lui Donald Trump împotriva Chinei, analiștii Politico nu exclud o alianță neașteptată între președintele american și liderul chinez Xi Jinping. Ei pot colabora cu Vladimir Putin pentru a ajunge la un acord de pace cu privire la Ucraina, care să fie acceptabil pentru toate părțile. Trump a promis, de asemenea, să oprească imigrația, ceea ce ar putea duce la o reducere a ofertei de forță de muncă și la prețuri mai mari pentru consumatori. În acest caz, probabil că nu își va putea permite să impună tarife mari pentru bunurile chinezești. Acest lucru deschide o altă oportunitate pentru Trump și Xi de a negocia și de a face compromisuri.
Mulți lideri occidentali cer formarea unei soluții cu două state pentru Israel și Palestina, dar este nevoie de un „lanț de evenimente incredibile” pentru implementarea sa reală, notează Politico. Acest lucru va necesita formarea unui nou guvern israelian, care îi va îndepărta pe politicienii de dreapta. În plus, Israelul va trebui să desființeze o parte semnificativă a coloniilor evreiești din Cisiordania. Palestinienii vor trebui să găsească o cale de a se uni sub o nouă conducere. În cele din urmă, este nevoie de un mare impuls din partea țărilor arabe – în special a Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite.
În unul dintre scenariile posibile în 2025, Politico numește prăbușirea piețelor financiare provocată de inteligența artificială. AI poate ingera cantități mari de date de piață și poate evalua vulnerabilitățile, iar apoi atacatorii pot folosi strategia pe care a creat-o pentru a forma o panică artificială pe piață. „Pentru a face acest lucru, este suficient să răspândiți zvonuri despre managementul unei anumite companii, să fabricați știri despre retrageri de produse sau amenințări la adresa securității sau să produceți dovezi false de fraudă financiară. Administrația Trump, uimită de amploarea perturbărilor, nu va putea riposta. Prăbușirea pieței din Statele Unite va provoca o panică globală. Bursele de valori din Londra și Tokyo se vor confrunta cu riscul unor astfel de atacuri”, scrie sursa citată.
Pe măsură ce efectele periculoase ale schimbărilor climatice devin mai evidente, sprijinul pentru acțiuni în criza climatică crește în Statele Unite, notează Politico. Această schimbare este subliniată și de alegerile recente, alegătorii aprobând 13 inițiative de conservare și climă de stat și locale. „Societatea se apropie rapid de un punct critic în care acțiunile climatice devin mai degrabă norma decât excepția. Spre surprinderea multora, 2025 ar putea fi anul unei astfel de schimbări”, scrie Politico.
Un salt tehnologic și o creștere semnificativă în noi sectoare ale economiei vor duce la o revizuire globală a relațiilor dintre țări, scrie Politico. Ar putea include o realiniere a relațiilor SUA cu Europa și Orientul Mijlociu. Câștigurile de productivitate din India și Africa vor „schimba peisajul economic și politic global”. În plus, experții Politico admit o schimbare radicală în structura socio-politică a Orientului Mijlociu, dacă Trump poate „organiza o încetare a ostilităților în regiuni precum Fâșia Gaza, Siria și Libanul de Sud și poate media în mișcarea către pace și stabilitate”.
10. Programul nuclear secret al Coreei de Sud
Coreea de Sud, care a început un program secret de arme nucleare sub președintele Yoon Suk-yehl (parlamentul l-a pus sub acuzare după o tentativă eșuată de lovitură de stat), declară că este acum o putere nucleară și se retrage din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Aproape simultan, Japonia și Taiwanul și-au anunțat propriile programe nucleare. Odată cu retragerea marilor țări asiatice din Tratatul de neproliferare, întregul sistem devine instabil și „epoca distrugerii reciproce asigurate se întoarce”.
Secretarul american al Apărării anulează vaccinarea obligatorie în armată, iar guvernul refuză să ramburseze costul vaccinurilor. Între timp, o tulpină periculoasă de gripă aviară pătrunde în armată, iar din ce în ce mai mulți militari se îmbolnăvesc. Acest lucru se reflectă în cooperarea militară cu alte țări, iar puterea forțelor armate americane este epuizată din cauza bolii. China, India și Rusia, între timp, promovează campanii de vaccinare de succes în trupele lor, la fel ca și Europa. Ca urmare, scrie Politico, un nou ordin de securitate „se formează în țările vaccinate”, iar piețele de capital se mută și acolo.
„Poporul din Belarus poate câștiga libertatea” profitând de faptul că Vladimir Putin nu va putea să-l ajute pe Alexander Lukașenko, scrie Politico. Poziția lui Putin va fi slăbită dacă Ucraina aderă la NATO sau încheie un acord cu Statele Unite privind garanțiile de securitate. De asemenea, Politico încă nu exclude că Rusia ar putea fi învinsă pe câmpul de luptă.
13. Pană de curent
Rețelele electrice sunt expuse unui risc ridicat, exacerbat de condițiile meteorologice extreme. Politico amintește că în Statele Unite, peste 70% din liniile electrice și transformatoarele au fost construite în urmă cu mai bine de 25 de ani, când cererea de energie era mai mică decât este acum. Fără electricitate, orice oraș este vulnerabil la atacuri cibernetice care vizează sănătatea și finanțele. „Pierderea energiei electrice va schimba fundamental viețile americanilor și va duce la decizii politice urgente și haotice”, scrie ziarul.
14. Amenințările nucleare și depășirea liniilor roșii
Interlocutorii Politico sugerează că în 2025 ar putea fi „prea dificil” să reziste „tentației de a ajunge la un arsenal nuclear”. Acest scenariu include posibila prăbușire a sistemului de control și echilibru în societatea americană și depășirea „liniilor roșii”, despre care, în special, conducerea rusă vorbește în mod regulat. „Dacă statele cu arme nucleare – cum ar fi Rusia, China și Coreea de Nord – lansează atacuri agresive asupra vecinilor lor în scopul „victoriei finale” și dacă aceste atacuri eșuează, tentația de a apela la un instrument nuclear poate fi prea greu de rezistat”, scrie Politico.
Știrile despre descoperirile în calculul cuantic au venit în 2024, mai întâi din China și apoi din Statele Unite. Dezvoltarea tehnologiei, potrivit Politico, poate face ca multe instrumente criptografice utilizate pentru a proteja datele personale să fie învechite. Dacă se face o descoperire decisivă în China, aceasta ar putea deveni o nouă armă în războiul comercial în curs de desfășurare al Chinei cu Statele Unite.