Zilele trecute am avut șansa să îl cunosc pe Fábio Gomes Trindade, renumitul muralist brazilian care a pictat zilnic, timp de două săptămâni, cel mai mare mural din București, amplasat undeva în Sectorul 4, aproape de Piața Unirii. Acesta îl potretizează pe fotbalistul Vinicius Jr., favorit până săptămâna trecută să câștige Balonul de Aur, în timp ce poartă tricolorul României, alături de mai multe simboluri comune, reprezentative pentru România și Brazilia. Opera de artă a fost posibilă în cadrul Outline Streetart Festival, eveniment ajuns deja la a patra ediție.
Ziua de joi a început la locuința ambasadorul Braziliei în România, Ricardo Guerra de Araújo, care și-a deschis ușile unor invitați de marcă, dar și presei, pentru a pregăti marele eveniment ce promovează pacea, prietenia și sportul sub motto-ul One Race, Human Race (O singură rasă, rasa umană).
Fábio Gomes Trindade este urmărit de sute de mii de oameni din întreaga lume pentru operele sale. El a pictat pentru prima oară un mural pe continentul european, alegând România pentru asta. Fost muncitor în construcții, de unde spune că și-a dezvoltat simțul proporțiilor, el s-a desăvârșit ca artist, cu toate că recunoaște că a fi artist stradal nu este ușor și nici ieftin.
Muralul pictat în România este cel mai mare pe care l-a făcut vreodată. Mai jos puteți urmări un scurt interviu cu el și cu ambasadorul Braziliei în România privind acest eveniment artistic important.
Click to display the embedded YouTube video
Vorbind despre arta sa, Fabio arată că vrea să vorbească despre mediu și natură, dar și lupta împotriva rasismului.
„Am vrut prin arta mea să vorbesc despre mediu despre sport și am vrut să aduc niște simboluri braziliene în România și am făcut asta prin intermediul simbolului sportiv Vinicius în desenul pe care l-am făcut aici. De asemenea am vrut să vorbesc și despre rasism și despre lupta împotriva rasismului de aceea am folosit și acest motto în desenul meu: One Race, Human Race pe care îl puteți vedea și pe tricoul acesta. Am reprezentat și steagul României care îl îmbrățișează pe Vini, este și felul în care m-am simțit aici în România, îmbrățișat de români care au fost foarte calzi cu mine”, a spus renumitul artist brazilian pentru Mediaflux.ro.
Mai mult, acesta spune că poporul român și brazilian seamnă extrem de mult, fiind primit cu multă căldură.
„Da, sunteți foarte asemănători cu brazilienii, poporul român este foarte primitor, oamenii s-au purtat foarte frumos cu mine, suntem foarte asemănători din acest punct de vedere, dar în același timp natura este foarte diferită, mi s-a părut incredibilă, m-am plimbat prin ea și am descoperit că îmi place foarte mult”, a mai explicat acesta.
Muralul din București este cel mai mare mural pe care brazilianul l-a pictat vreodată.
„Pentru mine este un record, este cel mai mare mural pe care îl pictez și este primul pe care l-am realizat în Europa, deci pentru mine a fost o autodepășire, fiind pentru prima oară în Europa realizând acest cel mai mare mural pe care l-am pictat până acum”, a completat acesta.
El a venit în România alături de soția sa care îl sprijină în cariera de artist.
„Mă bucur să fiu astăzi aici pentru că am inaugurat deja această imensă pictură murală de pe fațada acestei clădiri din centrul Bucureștiului. Este o lucrare realizată de acest artist brazilian pe nume Fabio. Este prima sa pictură murală în Europa. A ales Bucureștiul, România, pentru a realiza această pictură murală uriașă. Este despre pace. Este despre prietenie. Este despre, știți voi, îngustarea podurilor dintre diferite țări, diferite culturi, diferite civilizații, în jurul sportului, în jurul fotbalului.
Puteți vedea în partea de sus a picturii murale portretul unuia dintre simbolurile braziliene de astăzi, Vinicius Júnior, care joacă pentru Real Madrid. Și puteți vedea, de asemenea, simbolul românesc foarte important, cele două animale, veverița și linxul. Au fost multe culori, culoarea galbenă, pentru că artistul brazilian lucrează foarte mult cu culori, îi plac foarte mult. Și puteți vedea culori foarte comune în Brazilia și în România precum galben și, de asemenea, albastru, violet și verde. Deci, aceasta este o lucrare uriașă realizată de acest artist, care a lucrat 10 ore pe zi. În fiecare zi. Muncă zilnică, 15 zile, de unul singur, nu a avut niciun sprijin”, a explicat Ambasadorul Braziliei în România.
Ricardo Guerra de Araújo, ambasadorul Braziliei, a explicat că lucrarea lui Fabio va rezista cel puțin 6-7 ani, iar una asemănătoare, cu sportivi români celebri va fi făcută de artist în Brazilia, cel mai probabil în Sao Paolo. Mai mult, artistul brazilian se află în aceste zile într-un tur prin Transilvania.
„Această lucrare ar trebui să dureze cel puțin 6-7 ani. Pentru că mi-a explicat că este dată cu un strat special, a aplicat un fel de rășină pe partea de sus a picturii care protejează pictura de vremea naturală, de fenomenele naturale, ploi, ninsori, etc. Deci asta va rămâne aici pentru mult timp. Este cea mai mare pictură murală verticală din București.
El acum va merge într-o călătorie în Transilvania. Cred că se duce la Sinaia, se duce la Sibiu, Timișoara. Nu este nimic planificat să mai picteze, dar a spus că dacă este invitat să picteze ceva într-unul din acele orașe istorice din România, va fi mai mult decât fericit, mai mult decât dispus să facă asta.
Ideea este ca, atunci când se va întoarce în Brazilia, să facă o pictură murală similară, dar cu sportivi celebri din România. A ales deja trei sportivi de calibru, care sunt Hagi, jucătorul de fotbal, Nadia, gimnasta, și Cristina Pîrv, celebra handbalistă. Deci el va pune la loc de cinste acești trei sportivi români. Asta e ideea lui când se va întoarce în Brazilia. Probabil că își va face lucrările undeva în São Paulo, Rio, cel mai mare oraș din Brazilia”, a explicat Ricardo Guerra de Araújo, ambasadorul Braziliei.
„Pentru brazilienii din România aceasta este o zi foarte specială. Pentru că, așa cum am spus, cu arta, fotbalul, sportul în general, există întotdeauna o punte frumoasă pentru a uni oamenii din diferite culturi și de pe diferite continente”, a completat oficialul.
Outline Streetart Festival a marcat un moment istoric în arta stradală a Bucureștiului prin colaborarea cu Fábio Gomes Trindade, renumitul muralist brazilian. Pe o suprafață impresionantă de 350 mp în inima capitalei, festivalul a prezentat cea mai mare pictură murală realizată până acum în București. Lucrarea îl înfățișează pe Vinicius Jr., starul echipei Real Madrid și al selecționatei Braziliei, purtând tricoul echipei naționale a României, un simbol al prieteniei dintre cele două națiuni și al celebrării diversității culturale.
La inaugurarea muralului, Fábio Gomes Trindade a subliniat importanța acestei experiențe europene și rolul deosebit pe care l-a avut în această colaborare alături de Federația Română de Fotbal (FRF), Asociația EDIT, Ambasada Braziliei și Primăria Sectorului 4.
„Sunt onorat să realizez cea mai mare pictură murală a mea de până acum, purtând simboluri ale echipei naționale de fotbal a României. Este prima mea lucrare în Europa și sunt încântat de căldura oamenilor din București și de frumusețea acestui oraș vibrant”, a declarat artistul.
De asemenea, Fábio a făcut o promisiune specială care subliniază schimbul cultural unic inițiat prin acest proiect: el va crea un mural în Brazilia dedicat legendelor sportive românești Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci și Cristina Pîrv, omagiind astfel contribuțiile lor remarcabile și impactul avut asupra sportului mondial.
„Voi căuta o clădire potrivită în Brazilia pentru a-i reprezenta pe Hagi, Nadia și Cristina, un gest prin care doresc să întăresc legăturile dintre România și Brazilia”, a adăugat artistul.
Liviu Zorilă, președintele Asociației EDIT și fondatorul Outline Streetart Festival, a subliniat importanța acestui parteneriat.
„Ne dorim ca Outline Streetart Festival să fie un punct de referință pe harta internațională a artei stradale. Colaborarea cu Fábio este doar începutul unei deschideri către scena globală, prin care vrem să aducem împreună comunități și să promovăm schimburile culturale într-o perioadă în care acest tip de colaborări sunt mai necesare ca oricând.”, a spus acesta.
Federația Română de Fotbal susține cu entuziasm acest proiect inovator, dorind să promoveze valorile fotbalului românesc printr-o abordare artistică care unește sportul și cultura.
„Este o inițiativă pe care ne bucurăm să o sprijinim, pentru că simbolizează prietenia, diversitatea și respectul dintre națiuni,” a declarat Florin Șari, manager Responsabilitate Socială la FRF.
Organizat de Asociația EDIT, Outline Streetart Festival s-a impus încă din 2018 ca un eveniment de referință pentru arta stradală din România, transformând peste 50 de locații din București și oferind o platformă unică artiștilor locali și internaționali. Ediția de anul acesta a festivalului subliniază misiunea de a aduce împreună artiști din întreaga lume și de a continua transformarea Bucureștiului într-o veritabilă galerie urbană.