LIFESTYLE

Povestea fratelui cel mic al lui Nicolae Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu Ion Ceaușescu după moartea dictatorului

Povestea fratelui cel mic al lui Nicolae Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu Ion Ceaușescu după moartea dictatorului

Ion Ceauşescu a fost al şaptelea băiat al familiei şi cel mai mic dintre fraţii lui Nicolae Ceauşescu. S-a născut la 23 martie 1932 în comuna Scorniceşti și a murit pe data de 10 mai 2020, la 88 de ani. Care e povestea fratelui cel mic al lui Nicolae Ceaușescu?

Cinci din cei şapte băieţi ai familie au plecat la București şi la Piteşti, iar cei doi rămaşi s-a angajat la muncă în sat. Ion a avut o copilărie liniştită şi, dată fiind diferenţa mare de vârstă, nu l-a avut în preajmă pe fratele său mai mare cu 14 ani, Nicolae Ceauşescu.

În anul 1939 Ion Ceauşescu s-a înscris la şcoala elementară, terminând şapte clase în anul 1948, datorită unei întreruperi de doi ani. Apoi, urmând exemplul fraţi mai mari, a părăsit satul natal.

Povestea fratelui cel mic al lui Nicolae Ceaușescu.Ultimul venit la oraș și trimis la Moscova 

În capitală, se înscrie din anul 1949 la o Şcoală Medie din Bucureşti, apoi intră în organizaţia U.T.M unde a fost secretar de grupă, membru în comitetul U.T.M. pe şcoală şi membru în Biroul Regional Bucureşti.

Şcoala medie a absolvit-o în 1953. Cu ajutorul fratelui său, Nicolae Ceauşescu, care devenise influent în partidul comunist, Ion a fost trimis pentru calificare la Moscova, la Școala Medie de Energie Electrică. În 1956, îşi întrerupe şcolarizarea din cauza problemelor de sănătate.

Bun organizator și sprijin pentru tovarăși 

Începând din anul 1957, a urmat cursurile Facultății de Agronomie din București și a devenit inginer agronom. În timpul studiilor a lucrat la Combinatul Agro-Alimentar “30 Decembrie” ca muncitor calificat. În acest combinat își întâlnește viitoarea soție, pe Ienciu Maria, de profesie tehnician veterinar. Cei doi au avut doi copii, un băiat și o fată.

Pentru că a avut o origine sănătoasă și un frate influent, Ion a urcat ușor în ierarhie fiind promovat șef de secție, apoi inginer șef adjunct.

În dosarul său, Ion Ceaușescu este elogiat, fiind descris ca un bun organizator, un adevărat sprijin pentru tovarășii cu care lucra și din acest motiv era “stimat și respectat” de aceștia.

Ce s-a întâmplat după Revoluția din 1989  

Nicolae Ceaușescu, fiul lui Ion Ceaușescu, a dezvăluit povestea reținerii tatălui său în decembrie 1989 și lucrurile care s-au întâmplat ulteriori.

În decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu avea 30 de ani, era căsătorit de doi ani şi era cel mai bun prieten al lui Nicu Ceaușescu, fiul fostului lider comunist, cu care a şi copilărit în Primăverii, şi prieten cu Donca Mizil.

În ’89, Ion Ceaușescu era prim vicepreședinte la Comitetul de Stat al Planificării, răspundea de câteva ministere, printre care ministerul Agriculturii.

Fiul lui a povestit că în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 a aflat că mama, tata şi sora lui au fost arestați şi duși la Giurgiu.

”Toată lumea i-a întors spatele”

”Tata nu a primit niciodată un mandat de arestare, a stat la dispoziție 9 luni, mama o lună, sora mea o lună. În timpul ăsta li s-a desfăcut contractul de muncă cu litera I. Mama era cadru universitar la Institutul Agronomic, tata era la CSP şi membru corespondent al Academiei Agricole, unde erau şi colegii cu care a scris cărți până atunci, erau tineri crescuți de el care învățaseră după manualele lui.

A fost dat afară şi de acolo, că este Ceaușist. Nu l-a primit la catedră şi de atunci a fost șomer de lux vreo doi ani până s-au putut pensiona.

Când a cerut mama de la procuratură o dovadă au fost refuzați şi aşa au rămas fără serviciu. Curios este că tata a fost membru corespondent al Academiei Agricole din Italia, unde probabil este şi acum. Aici, toată lumea i-a întors spatele”, a spus Nicolae Ceaușescu despre tatăl său Ion.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele