#secretstory

Povestea lui Boe Boenică sau cum a ajuns un interlop din România tovarăș cu șeicii din Iordania

Povestea lui Boe Boenică sau cum a ajuns un interlop din România tovarăș cu șeicii din Iordania
Foto. Facebook
18 sept. 2023 | 20:15

Povestea lui Boe Boenică, pe numele lui adevărat Romeo Ursu, a început cu cu peste 20 de ani în România cu o serie de ilegalități. Ultimii 15 ani, fugit de condamnările din țară, i-a petrecut în Iordania. 

„Boenică”, în vârstă acum de 55 de ani, a fost dat în urmărire generală în 2008, fiind acuzat de înşelăciuni în domeniul imobiliar. În Iordania, unde s-a refugiat, a trăit în lux, a avut prieteni prinți și șeici, unii chiar cu funcții de rang înalt.

A fost adesea confundat – din cauza apropierii numelor – cu Genică Boierică, controversatul om de afaceri craiovean apropiat al regimului Năstase, încarcerat în Penitenciarul Craiova.

Genică Boerică este protagonistul mai multor dosare penale. Într-unul din ele, omul de afaceri a și fost condamnat la 8 ani de închisoare de Tribunalul București pentru returnări ilegale de TVA de peste 13,5 milioane de lei noi, dar Curtea de Apel i-a șters pedeapsa și a trimis cauza la rejudecare. În urma rejudecării, pe 29 ianuarie 2014 Genică Boerică a fost condamnat definitiv la 10 ani și 3 luni de închisoare.

Pe 26 mai 2011 a fost implicat într-un accident rutier cu vătămare corporală a unei persoane în cărucior și a fugit de la locul faptei.

Pe 22 mai 2012 Genică Boerică a fost condamnat de Tribunalul Dolj, la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare într-un dosar privind o rambursare ilegală de TVA de 1,1 milioane de lei.

Povestea lui Boe Boenică. În anturajul politicienilor influenți din Iordania

Revenind la Boe Boenică. respectiv Romeo Ursu, acesta a fost reținut și a fost adus în țară luni dimineață. De la aeroport, a dus la Penitenciarul Rahova, pentru a executa mai multe pedepse.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare, după ce a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii de 2 ani și 10 luni, în 2014, respectiv 8 ani în 2015, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune şi a celei de constituire a unui grup infracţional organizat.

Totuși, ani de zile, a trăit fără griji și nu o dată a sfidat autoritățile române cu postari și mesaje pe rețelele de socializare.

În cei 15 ani petrecuți în Iordania, Romeo Ursu a reușit să ajungă în anturajul unor politicieni influenți din regat. În 2015, Boenică s-a fotografiat în biroul președintelui senatului iordanian, Abdulraouf Rawabdeh, alături de alți câțiva politicieni locali importanți.

Boenica si politicianii din Iordania
Foto: Fanatik

Abdulraouf Rawabdeh a fost primar al orașului Amman, iar între 1999 și 2000 a devenit prim-ministru al Iordaniei. Boenică se mândrea, la acea vreme, cu prietenia mai multor membri ai parlamentului de la Amman.

I-a ajutat să facă bussines-uri în România, i-au întors serviciul

”Fiecare dintre ei are neamuri, nepoți sau frați care au studiat în România. Eu am fost prieten pentru ei, acum îmi răsplătesc prietenia”, a explicat Romeo Ursu la acea vreme.

Ursu a explicat și cum le-a câștigat încrederea oficialilor din Iordania, astfel că a ajuns protejat al unor oameni influenți.

”Ei au încercat să facă afaceri legale, la nivel guvernamental, iar reprezentanții români le-au cerut 20% șpagă. Boe ”țiganu” le-a cerut doar un comision de 2%, conform contractului de comisionar, totul în acte”, a mai spus Romeo Ursu pentru Fanatik.

În paralel, Romeo Ursu și-a cultivat relațiile din țară cu afaceriști influenți sau lideri ai lumii interlope.

În 2008, el a fost filmat la o nuntă, alături de Dorin Cocoș, pe atunci soțul Elenei Udrea. Imaginile au apărut în 2010, când Udrea era ministru al turismului, iar Boenică era deja urmărit general, provocând un adevărat cutremur.

În Iordania, Boienică a dus o viață de lux. Locuia împreună cu familia într-o vilă cu o curte generoasă, în capitala Amman, de unde în mai multe rânduri a postat filmări și fotografii pe rețelele de socializare.

Boenica in Iordania
Foto: Facebook

Era convins că pedepsele s-au prescris

În anul 2020, Romeo Ursu a anunțat pe contul lui de socializare că ”s-au îndeplinit termenele de prescripție a executărilor penale”.

”Am reușit ce nu a reușit nimeni în România, sunt un om liber, după 12 ani. Dar serviciile de acasă, prin televiziunile care sunt dirijate de ei, mă ponegresc și mă numesc interlop.

Autorități române, am ridicat rangul de interlop la loc de cinste, pe când voi, prin incompetența voastră, prin trădările voastre de neam și țară, ați demonstrat de 30 de ani unde ați dus țara și națiunea română”, a scris Boenică pe contul lui de Facebook.

Câți ani are de executat Boenică

Romeo Ursu are 55 de ani și a fost extrădat din Iordania pentru a executa două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

El a primit 8 ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, precum și 2 ani și 10 luni pentru complicitate la tentativă de înșelăciune și instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității.

Anchetatorii au probat implicarea sa în celebrul dosar „Mandatarii”, în care era implicat alături de un alt lider al lumii interlope bucureştene, Gheorghe Constantinescu, zis Gigi Boieru şi de mai mulţi funcţionari publici de la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 1, Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 2 şi Oficiul Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 2.

Numele lui mai apare și în altă cauză, legată de falsificarea de carduri. De asemenea, Boenică este vizat și în dosare ale DNA.

În 2020 a fost destructurată o rețea de falsificatori de permise auto, pe care Boenică ar fi condus-o din Iordania,