#secretstory

Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea

Povestea lui Hristo Botev poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea

Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Hristo s-a născut pe 6 ianuarie 1848, în orașul Kalofer din Bulgaria, fiind fiul unui profesor, cunoscut luptător împotriva ocupației otomane, care a avut o puternică influență asupra poetului.

În 1863, după ce a terminat școala generală în orașul natal, Hristo a fost trimis de tatăl său la liceu în Odessa, dar după doi ani de studii, renunță la liceu, petrecându-și următorii doi ani în Odesa și Basarabia.

Povestea lui Hristo Botev. A organizat rezistența bulgară din București

La începutul anului 1867 tânărul se întoarce în Kalofer unde îl înlocuiește temporar pe tatăl său la catedră, iar în mai, în timpul sărbătorii Sf. Chiril și Sf. Metodie, Hristo Botev ține un discurs public vehement împotriva autorităților otomane și aristocraților bulgari pe care îi acuza de colaborare cu otomanii.

La scurt timp după această ieșire publică, tânărul este forțat să plece din oraș și inițial a decis să se întoarcă în Rusia, dar, din motive financiare, a optat pentru România.

Influențat de revoluționarii bulgari ce trăiau la București, Botev se implică în organizarea grupurilor de opozanți din exil al regimului politic de la Sofia. A locuit pentru un timp într-o moară abandonată de lângă capitală împreună cu Vasil Levski, conducătorul mișcărilor de rezistență bulgărești, cu care a devenit prieten, dar în această perioadă s-a confruntat cu dificultăți financiare majore.

Din 1869 până în 1871 a fost editorul ziarului emigranților revoluționari, unde a început să-și publice poeziile, apoi început să lucreze pentru ziarul ”Libertatea”, editat de scriitorul Liuben Karavelov.

Le-a redat rebelilor încrederea

În tot acest timp, bulagrii reușiseră să realizeze o întreagă rețea de comitete revoluționare, supervizate de Comitetul Revoluționar localizat în România, ce avea ca scop pregătirea pentru viitoarele acțiunii împotriva ocupației otomane.

Vasil Levski, liderul lor, a fost arestat, condamnat la moarte și spânzurat pe 19 februarie 1873, iar moartea sa i-a demoralizat pe revoluționarii bulgari, Hristo Botev fiind cel care reușește să redea rebelilor încrederea și să îi mobilizeze pentru acțiunile următoare.

În anul 1876 o primă acțiune revoluționară este înăbușită în sânge, mii de bărbați, femei și copii fiind măcelăriți, iar alții fiind exilați, tragedie care a indignat opinia publică din toată lumea. Pentru a pune capăt rebeliunii naționaliștilor bulgari, au fost mobilizați 80.000 de bașibuzuci care au ars multe sate și au distrus câteva mănăstiri, au ucis femei și copii fără apărare, aproximativ 12.000 de creștini bulgari fiind uciși în timpul mișcării de represiune.

Cum a capturat nava cu aburi austro-ungară  de pe Dunăre

Tânărul Hristo Botev, care urmărise evenimentele dramatice, decide să intervină în luptă, formează un detașament format din 205 revoluționari și pune la punct planul de a  traversa Dunărea.

Pe 16 mai 1876, deghizați în grădinari, membrii grupului revoluționar au atacat nava cu aburi austro-ungară “Radetzky”, au preluat controlul vasului, Botev i-a prezentat motivele politice ale acțiunii sale căpitanului navei, Dagobert Englander, iar cauza nobilă și manierele ireproșabile ale tinerilor revoluționari i-au impresionat pasagerii de pe ambarcațiune.

Vasul Radentzky a ajuns lângă Kozlodui, unde Botev și camarazii săi și-au luat la revedere de la căpitan și de la pasageri și au debarcat pe pământ bulgăresc, apoi detașamentul condus de tânărul Botev s-a îndreptat spre regiunea Vratza.

Sirenele sună în fiecare an pentru el

Din păcate, situația din teren era absolut descurajatoare, revoltele erau înăbușite aproape peste tot, trupe de bașibuzuci patrulau prin toată regiunea, iar micul grup care s-a îndreptat spre munții Vratza.

A fost însă prins într-o încercuire în dimineața zilei de 18 mai, iar două săptămâni mai târziu, pe 1 iunie 1876, după lupte crâncene, Hristo Botev a fost ucis în luptă. În urma poetului revoluționar a rămas soția sa, Veneta, fiica sa, Ivanka, și fiul adoptiv, Dimitor.

În fiecare an în ziua de 1 iunie, exact la ora 12:00, pe întreg teritoriul Bulgariei sirenele răsună timp de un minut pentru a-i onora memoria poetul de 28 de ani care a murit pentru libertatea țării sale.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele