Pentru prima dată, un rinichi de porc a fost transplantat la un om fără a declanșa respingerea imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului, un progres potențial major care ar putea ajuta în cele din urmă la atenuarea unei penurii grave de organe umane pentru transplant.
Procedura efectuată la NYU Langone Health din New York City a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene fuseseră modificate, astfel încât țesuturile acestuia să nu mai conțină o moleculă cunoscută care declanșează respingerea aproape imediată.
Destinatarul a fost un pacient cu moarte cerebrală, cu semne de disfuncție renală, a cărui familie a consimțit experimentul înainte ca ea să fie scoasă din sprijinul vieții, au declarat cercetătorii pentru Reuters.
Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat de vasele de sânge și menținut în afara corpului ei, oferind cercetătorilor acces la acesta.
Rezultatele testelor funcției rinichiului transplantat „păreau destul de normale”, a spus chirurgul Dr. Robert Montgomery, care a condus studiul.
Rinichiul a produs „cantitatea de urină așteptată” de la un rinichi uman transplantat, a spus el, și nu au existat dovezi ale respingerii puternice și precoce observate atunci când rinichii nemodificați de porc sunt transplantați în primate neumane.
Nivelul anormal de creatinină al beneficiarului – un indicator al funcției renale slabe – a revenit la normal după transplant, a spus Montgomery.
Această premieră mondială ar putea ajuta pe viitor în cazul transplanturilor de organe. Timpii de așteptare medii pentru transplantul rinichilor este estimat între trei până la cinci ani.
Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea utilizării organelor animale pentru transplanturi, însă s-au confruntat cu respingerea imediată de către corpul uman.
Experimentul actual a implicat un singur transplant, iar rinichiul a fost lăsat în organismul uman doar trei zile, astfel încât orice studii viitoare ar putea întâmpina noi complicații care vor trebui depășite.