BUSINESS

Primești cel puțin 70.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat garanții de 1,5 miliarde de lei

Primești cel puțin 70.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat garanții de 15 miliarde de lei

Garanție cuprinsă între 70.000 de euro și 140.000 de euro din fondul de garanție de 1,5 miliarde de lei poți să iei de la stat dacă ai de gând să-ți cumperi casă. Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, anunță că-și dorește ca acest plafon să fie epuizat până la jumătatea anului pentru ca mai apoi să fie suplimentat.

Ministerul Finanțelor a anunțat la începutul acestei luni că programul Noua Casă va continua în 2023 cu o propunere de plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea acelor credite imobiliare.

Primești cel puțin 70.000 de euro de la stat

„Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%”, sublinia atunci Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres.ro.

Programul Noua Casă a fost lansat în 2009, iar până în prezent a adunat peste 330.800 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Schimbări importante privind cei 700 de lei gratis de la stat. Cinci milioane de români ar beneficia de bani. Anunțul ministrului Marcel Boloș

„În şedinţa de astăzi vom aproba continuarea programului ‘Noua Casă’. Este un program de care, până în acest moment, au beneficiat aproximativ 330.000 de tineri şi familii care şi-au achiziţionat un cămin beneficiind de aceste facilităţi şi consider că este un demers pe care Guvernul trebuie să îl gestioneze în continuare.”, a afirmat premierul, la şedinţa Executivului.

El a mai spus că sunt două tipuri de plafoane: pentru apartamente până la 70.000 euro şi pentru apartamente până la 140.000 euro.

„Facilitatea este pe garanţiile care se acordă către beneficiari, dar şi pe partea de avans prin derogare de la regulile bancare care la acest moment, evident, se înăspresc în context inflaţionist. Din punctul meu de vedere este un program care va ajuta tinerii să-şi achiziţioneze o locuinţă şi încurajez să meargă pe acest program. Bani de plafon de garanţii există, îmi doresc să-i epuizăm cât mai repede.”, a adăugat Câciu.

Programul “Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Naționala pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitări creditului garantat;
b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție in vederea consolidării si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție in vederea consolidării si/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.